Τα Ζώδια στο Φούρνο – 12 Συνταγές για να Ξεφουρνίσουμε Χαρακτήρες: Κριός – Ο Πρώτος που Πεινάει, ο Τελευταίος που Ζητά Συγγνώμη
Για την καινούρια μας σειρά αναρτήσεων αποφασίσαμε να δούμε τα ζώδια αλλιώς. Όχι με ωροσκόπια και “πλανητικές επιρροές”, αλλά μέσα από την κουζίνα — εκεί που φαίνεται ο πραγματικός χαρακτήρας του καθενός. Γιατί άλλο λέει ο αστρολόγος κι άλλο δείχνει η κατσαρόλα. Γιατί "Άλλα σκέφτεται το άλογο και άλλα αυτός που το σελώνει"
Κάθε εβδομάδα λοιπόν, ένα ζώδιο θα “μαγειρεύεται” κανονικά, με χιούμορ, roast και λίγη Μαλβινική αλήθεια. Από κάτω, ένα φαγητό κι ένα γλυκό που του ταιριάζουν. Ξεκινάμε με τον Κριό - τον πρώτο του ζωδιακού, τον αιώνιο βιαστικό, τον μάγειρα που ανάβει το μάτι πριν σκεφτεί τι θα βάλει πάνω του. Και συνήθως το παρατάει και παραγγέλνει delivery γιατί δεν μπορεί να περιμένει.
Ο Κριός είναι ο τύπος που ανοίγει το μάτι της κουζίνας πριν καν βγάλει το τηγάνι.
Θέλει ένταση, θέλει φλόγα, θέλει δράση. Σου λέει “έλα να μαγειρέψουμε” και πριν τελειώσεις τη φράση, έχει ήδη ρίξει το λάδι στο τηγάνι και μιλάει στο τηλέφωνο ταυτόχρονα για να παραγγείλει έτοιμο απέξω.
Δεν μετράει, δεν περιμένει, δεν συμβιβάζεται.
Αν κάτι καεί; “Έτσι το ήθελα, τραγανό.”
Αν κάτι δεν προλάβει να γίνει; “Δεν φταίω εγώ, ο φούρνος είναι αργός.”
Ο Κριός δεν φταίει ποτέ –στο μυαλό του - ζει για την ένταση — κι αν δεν του τη δώσεις, θα τη φτιάξει μόνος του.
Είναι εκείνος που βάζει πιπέρι “με το μάτι” (και το μάτι είναι στραβό), που δεν θα διαβάσει ποτέ ολόκληρη συνταγή, και που στο τέλος, παρόλα αυτά, θα του βγει τέλειο.
(Ή τουλάχιστον θα το πει δυνατά μέχρι να τον πιστέψεις ή να σηκωθείς να φύγεις)
Το φαγητό που του πάει με το χαρακτήρα που χει;
Πικάντικα Penne all’arrabbiata με καυτερή πιπεριά και βασιλικό.
Γιατί το όνομα σημαίνει “οργισμένες πέννες” — και ποιος άλλος θα μπορούσε να τις τιμήσει καλύτερα από τον Κριό; Γρήγορο, δυναμικό, λίγο άγριο. Ό,τι κι ο ίδιος.
Το γλυκό του πάθος;
Ο Κριός είναι ο τύπος που ανοίγει το μάτι της κουζίνας πριν καν βγάλει το τηγάνι.
Θέλει ένταση, θέλει φλόγα, θέλει δράση. Σου λέει “έλα να μαγειρέψουμε” και πριν τελειώσεις τη φράση, έχει ήδη ρίξει το λάδι στο τηγάνι και μιλάει στο τηλέφωνο ταυτόχρονα για να παραγγείλει έτοιμο απέξω.
Δεν μετράει, δεν περιμένει, δεν συμβιβάζεται.
Αν κάτι καεί; “Έτσι το ήθελα, τραγανό.”
Αν κάτι δεν προλάβει να γίνει; “Δεν φταίω εγώ, ο φούρνος είναι αργός.”
Ο Κριός δεν φταίει ποτέ –στο μυαλό του - ζει για την ένταση — κι αν δεν του τη δώσεις, θα τη φτιάξει μόνος του.
Είναι εκείνος που βάζει πιπέρι “με το μάτι” (και το μάτι είναι στραβό), που δεν θα διαβάσει ποτέ ολόκληρη συνταγή, και που στο τέλος, παρόλα αυτά, θα του βγει τέλειο.
(Ή τουλάχιστον θα το πει δυνατά μέχρι να τον πιστέψεις ή να σηκωθείς να φύγεις)
Το φαγητό που του πάει με το χαρακτήρα που χει;
Πικάντικα Penne all’arrabbiata με καυτερή πιπεριά και βασιλικό.
Γιατί το όνομα σημαίνει “οργισμένες πέννες” — και ποιος άλλος θα μπορούσε να τις τιμήσει καλύτερα από τον Κριό; Γρήγορο, δυναμικό, λίγο άγριο. Ό,τι κι ο ίδιος.
Το γλυκό του πάθος;
Σοκολατόπιτα
με καυτερή πιπεριά.
Σοκολάτα — γιατί το πάθος είναι δεδομένο.
Καυτερή πιπεριά — γιατί θέλει να νιώθει ότι ζει.
Σοκολάτα — γιατί το πάθος είναι δεδομένο.
Καυτερή πιπεριά — γιατί θέλει να νιώθει ότι ζει.
(Ναι, υπάρχει και είναι φανταστική.)
PENNE ALL’ARRABBIATA – «Πάνω απ’ όλα κάψιμο φωτιά και νεύρα»
Αν
δεν στάξει ιδρώτας στο κατσαρολάκι, δεν λέγεται arrabbiata. Η συνταγή δεν είναι για δειλούς ούτε για “συμβουλές διατροφής”. Είναι για
εκείνους που βράζουν μέσα τους, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Για να τη φτιάξεις
δεν χρειάζεται να είσαι απαραίτητα Κριός μπορείς να είσαι απλά σχίζας
Υλικά:
1 πακέτο πέννες (όχι αυτές τις “ολικής” τις μίζερες – κανονικές, να ‘χουν υπόσταση)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο (μην τα λυπάσαι, το φιλί ας περιμένει)
1–2 καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
Αλάτι, πιπέρι και βασιλικό — όσο αντέχεις
ΜΠΟΛΙΚΗ Παρμεζάνα για σερβίρισμα
1 πακέτο πέννες (όχι αυτές τις “ολικής” τις μίζερες – κανονικές, να ‘χουν υπόσταση)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο (μην τα λυπάσαι, το φιλί ας περιμένει)
1–2 καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
Αλάτι, πιπέρι και βασιλικό — όσο αντέχεις
ΜΠΟΛΙΚΗ Παρμεζάνα για σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Ρίξε
τις πέννες να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου-ναι έχουν
οδηγίες- και γύρνα να ετοιμάσεις τη φωτιά σου.
Στο
τηγάνι, το λάδι να ζεματάει. Όχι “να αχνίζει”, να βράζει σαν καημός
καλοκαιρινός για εκείνη την καλοκαιρινή καψούρα που έμεινε αποθημένο
Ρίξε το σκόρδο και τις πιπερίτσες. Όταν αρχίσει να μυρίζει σαν ταινία Ταραντίνο στην κουζίνα, αλλά όχι σαν θρίλερ του Halloween πρόσθεσε τα ντοματάκια.
Άσ’ το να βράσει και να μειωθεί — σαν τα νεύρα σου τη Δευτέρα το πρωί;-
Στράγγισε τις πέννες, πέτα τες μέσα στη σάλτσα, γύρνα, ανακάτεψε, αναστέναξε.
Αν καεί λίγο; Δεν πειράζει. Το κάψιμο είναι στάση ζωής.
Ρίξε το σκόρδο και τις πιπερίτσες. Όταν αρχίσει να μυρίζει σαν ταινία Ταραντίνο στην κουζίνα, αλλά όχι σαν θρίλερ του Halloween πρόσθεσε τα ντοματάκια.
Άσ’ το να βράσει και να μειωθεί — σαν τα νεύρα σου τη Δευτέρα το πρωί;-
Στράγγισε τις πέννες, πέτα τες μέσα στη σάλτσα, γύρνα, ανακάτεψε, αναστέναξε.
Αν καεί λίγο; Δεν πειράζει. Το κάψιμο είναι στάση ζωής.
Σέρβιρε
με βασιλικό και παρμεζάνα, αλλά κυρίως με αυτοπεποίθηση.
ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ
ΜΕ ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ – «Η γλυκιά εκδίκηση»
Εδώ μπαίνουμε στο σκοτάδι της ψυχής του Κριού.
Σοκολάτα, καψίματα και λίγη τρέλα. Όπως ο πρώην σου – μουνόπανο αλλά με γεύση.
Εδώ μπαίνουμε στο σκοτάδι της ψυχής του Κριού.
Σοκολάτα, καψίματα και λίγη τρέλα. Όπως ο πρώην σου – μουνόπανο αλλά με γεύση.
200
γρ. μαύρη σοκολάτα (όσο πιο σκοτεινή, τόσο το καλύτερο
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. βούτυρο
150
γρ. ζάχαρη
3
αυγά
80
γρ. αλεύρι
1/2
κουτ. γλυκού καυτερή πιπεριά (ή περισσότερο, αν έχεις θυμό μέσα σου)
Λίγο
αλάτι, γιατί τίποτα δεν είναι γλυκό χωρίς δράμα
Λιώσε
τη σοκολάτα με το βούτυρο. Αν δεν λιώσουν ταυτόχρονα, άλλαξέ τους θέση.
Ρίξε
τη ζάχαρη, τα αυγά και χτύπα σαν να πρόκειται να σου κόψουν το ρεύμα σε 1/2 ώρα!
Ρίξε
το αλεύρι, την πιπεριά, λίγο αλάτι και ανακάτεψε με πάθος.
Ψήσε
στους 180°C για 25 λεπτά.
Το μυστικό: όχι τελείως ψήσιμο. Θέλουμε το μέσα να είναι υγρό, σαν
μυστικό που δεν ειπώθηκε ποτέ.
Σέρβιρε
με μια μπάλα παγωτό βανίλια, για να θυμάσαι ότι ακόμα κι ο πόνος θέλει ισορροπία.
Αν
μετά το πρώτο κομμάτι δεν έχεις ιδρώσει λίγο, δεν το έφτιαξες σωστά.



Σχόλια