Νηστεία: Παράδοση ή Τιμωρία; Μια συνταγή με μανιτάρια μας απαντάει

Στην Ελλάδα μεγαλώσαμε με τη νηστεία να μοιάζει με τιμωρία.
Απαγορεύσεις, ενοχές και ένας "Θεός τιμωρός" να παραμονεύει πίσω από κάθε μπουκιά.
Όμως, τι θα γινόταν αν τη βλέπαμε αλλιώς τη φάση;
Η νηστεία είναι κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, ένας διατροφικός διαλογισμός, που για αιώνες συντρόφευε τους ανθρώπους σε περιόδους περισυλλογής και καθαρής τροφής.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι απλή, ταπεινή, αλλά γεμάτη άρωμα, γεύση και νοσταλγία.
Και σήμερα, η ίδια αυτή διατροφή αναδεικνύεται από τις vegan και plant-based φιλοσοφίες, όχι ως θυσία, αλλά ως επιλογή συνειδητότητας.
Μανιτάρια στην κατσαρόλα, όπως τα έκαναν οι γιαγιάδες μας, όπως τα κάνουν στα μοναστήρια – θρεπτικά, νηστίσιμα, ζεστά.
Είναι comfort food με τη σφραγίδα της Μεσογείου.


ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ (Νηστίσιμα, Vegan)

Υλικά (για 4-6 άτομα):
1 κιλό μανιτάρια (λευκά ή πλευρώτους), κομμένα σε φέτες
½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
200 γρ. πελτές ντομάτας
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλα ή 1/2 κ.γ. κανέλα σκόνη (αν σας αρέσει)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζάνι νερό (ή όσο χρειαστεί για το μαγείρεμα)


Εκτέλεση:
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν και να "πιούν" τα υγρά τους.
Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τις πατάτες, τη δάφνη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
Συμπληρώνουμε το νερό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά μέχρι να μελώσουν οι πατάτες και να "δέσει" η σάλτσα.
Σερβίρουμε ζεστό, με λίγο ωμό ελαιόλαδο και φρέσκο ψωμί.

Extra tip: Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις στο τέλος λίγες ελιές Καλαμών ή μαϊντανό για φρεσκάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις