Εύκολη Συνταγή για Τσουρέκια
Το τσουρέκι, αυτό το μυρωδάτο ψωμί που φτιάχνουμε στο Ορθόδοξο Πάσχα, δεν είναι απλώς ένα γλυκό.
Κρύβει μέσα του βαθιούς συμβολισμούς
και αποτελεί μια παράδοση που κρατάει αιώνες, συνδέοντας μας άρρηκτα με την
ελληνική λαογραφία και την Ορθόδοξη πίστη.
Η πλεξούδα του συμβολίζει την Αγία
Τριάδα, τις τρεις υποστάσεις του ενός Θεού, ενώ τα κόκκινα αυγά που στολίζουν
την επιφάνειά του αναπαριστούν την αναγέννηση και τη νέα ζωή, όπως ακριβώς η
Ανάσταση του Χριστού.
Η γλυκιά του γεύση δηλώνει τη χαρά και τη γλυκύτητα της
Ανάστασης, και το μακρόσχημο σχήμα του λέγεται πως συμβολίζει το σάβανο του
Χριστού.
Φτιάχνουμε τσουρέκια γιατί αυτή η παράδοση είναι μια ευκαιρία για την οικογένεια να συγκεντρωθεί και να συμμετάσχει σε μια κοινή γιορτινή δραστηριότητα.
Φτιάχνουμε τσουρέκια γιατί αυτή η παράδοση είναι μια ευκαιρία για την οικογένεια να συγκεντρωθεί και να συμμετάσχει σε μια κοινή γιορτινή δραστηριότητα.
Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου τσουρεκιού γεμίζει το σπίτι
με μια αίσθηση γιορτής και προσμονής για την Ανάσταση.
Και πάνω από όλα, για να
μην ξεχνάμε τις ρίζες μας και την αξία της παράδοσης, πρέπει να κρατάμε ζωντανά
τα έθιμά μας.
Το τσουρέκι είναι ένα κομμάτι αυτής της κληρονομιάς που περνάει
από γενιά σε γενιά.
Για να φτιάξεις τα δικά σου μυρωδάτα τσουρέκια, ακολούθησε αυτή την εύκολη συνταγή:
*Αρχικά οφείλω και πρέπει να σου ξεκαθαρίσω πως πάντα υπάρχει η επιλογή να αγοράσεις έτοιμα και να μην σπας το κεφάλι σου, και αντί να περάσεις μια ολόκληρη μέρα στην κουζίνα να βγεις για καφέ. Όσο προλαβαίνεις τον ήλιο που έχει!
Το τσουρέκι θέλει ντάντεμα, θέλει αγάπη, θέλει κόπο, θέλει να το σκεπάσεις με κουβέρτες και να έχεις υπομονή. Εγώ προσωπικά με το κρύο που ακόμη έχει και αυτόν τον καιρό που θυμίζει παρατεταμένο Φεβρουάριο από όλα αυτά έχω μόνο τις κουβέρτες και μια κακή διάθεση που έχει κάτσει πάνω από το κεφάλι μου σαν αυτά τα καρτούν που περνάνε με ένα μόνιμο μαύρο σύννεφο πάνω από την κεφάλα τους να τα βρέχει, και το θέμα είναι ότι μέσα μου τελικά δεν ξέρω αν με κατουράνε αν με φτύνουν η αν όντως βρέχει.
Για να φτιάξεις τα δικά σου μυρωδάτα τσουρέκια, ακολούθησε αυτή την εύκολη συνταγή:
*Αρχικά οφείλω και πρέπει να σου ξεκαθαρίσω πως πάντα υπάρχει η επιλογή να αγοράσεις έτοιμα και να μην σπας το κεφάλι σου, και αντί να περάσεις μια ολόκληρη μέρα στην κουζίνα να βγεις για καφέ. Όσο προλαβαίνεις τον ήλιο που έχει!
Το τσουρέκι θέλει ντάντεμα, θέλει αγάπη, θέλει κόπο, θέλει να το σκεπάσεις με κουβέρτες και να έχεις υπομονή. Εγώ προσωπικά με το κρύο που ακόμη έχει και αυτόν τον καιρό που θυμίζει παρατεταμένο Φεβρουάριο από όλα αυτά έχω μόνο τις κουβέρτες και μια κακή διάθεση που έχει κάτσει πάνω από το κεφάλι μου σαν αυτά τα καρτούν που περνάνε με ένα μόνιμο μαύρο σύννεφο πάνω από την κεφάλα τους να τα βρέχει, και το θέμα είναι ότι μέσα μου τελικά δεν ξέρω αν με κατουράνε αν με φτύνουν η αν όντως βρέχει.
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (ή αλεύρι σκληρό)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (περίπου 7 γρ.)
120 γρ. ζάχαρη
1 αυγό + 1 κρόκος για το άλειμμα
200 ml χλιαρό γάλα, 80 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελάδος (ή μαργαρίνη)
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ (προαιρετικά)
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
λίγο αλάτι
αμύγδαλα φιλέ για το πασπάλισμα
κόκκινα αυγά για το στολισμό.
Οπλίσου με υπομονή και βγάλε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου
1. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη.
2. Σε ένα άλλο μπολ, χτύπησε ελαφρά το αυγό με τον κρόκο, το χλιαρό γάλα, το λιωμένο βούτυρο, το μαχλέπι, το κακουλέ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι.
3. Ρίξε τα υγρά υλικά στα στερεά και ζύμωσε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι ή γάλα, ανάλογα με το αλεύρι.
4. Σκέπασε τη ζύμη και άφησέ την σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1-2 ώρες).
5. Χώρισε τη ζύμη σε τρία ή τέσσερα μέρη και πλάσε τα σε μακριά κορδόνια. Πλέξε τα κορδόνια για να σχηματίσεις το τσουρέκι.
6. Τοποθέτησε τα τσουρέκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Άφησέ τα να φουσκώσουν για άλλη μισή ώρα. Σου είπα θέλει υπομονή!
7. Άλειψε τα τσουρέκια με τον υπόλοιπο κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό ή γάλα. Πασπάλισε με αμύγδαλα φιλέ και στερέωσε τα κόκκινα αυγά πάνω τους.
8. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Σχόλια