Φοινίκια της γιαγιάς Κρυσταλλένιας
Λίγη
λαογραφία και λίγη τροφή για σκέψη.
Φοινός:
Στα Αρχαία Ελληνικά σημαίνει: "αυτός που έχει το βαθύ κόκκινο χρώμα του
αίματος" εξ ου και Φόνος (φοινός < αρχαία ελληνική φένω (=σκοτώνω) <
ιαπετική ρίζα -φεν και φον- και -φαν) Το Φοινικόδεντρο λοιπόν βγάζει
σκουροκόκκινους καρπούς τους χουρμάδες, που στο χρώμα και στο σχήμα μοιάζουν με
τα γλυκά που στην Μικρά Ασία ονομάζουμε “Φοινίκια”
Για
κάποιους, και όχι λανθασμένα όπως θα δούμε στη συνέχεια, τα Φοινίκια συγχέονται
με τα μελομακάρονα καθότι, πέρα από το προφανές έχουν ακριβώς τα ίδια υλικά, τα
μελομακάρονα πολλές φορές χαράσσονται ή καλύτερα πιέζονται με ένα πιρούνι στην
επάνω πλευρά τους σταυρωτά, ή πιέζονται επάνω σε ένα κόσκινο και έτσι αποκτούν
μια ανάγλυφη επιφάνεια ωσάν του φοίνικα.
Στην
αρχαιότητα κατά την εποχή που εμείς τώρα γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, γιόρταζαν τα Σατουρνάλια, όπου μέσα από μεταμφιέσεις εξευμένιζαν τα πνεύματα
για μια καλή χρονιά. Πράγματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με τα σημερινά Ραγκουτσάριακαι τους δικούς μας Ποντιακούς Μομόερους. Σε αυτές τις τελετουργίες τότε δίνανε
ένα είδος γλυκού που λεγότανε μελόπιτα άρα το μέλι το κρατάμε από εκεί.
Η
Μακαρία η Μακαρωνία είπαμε ότι ήταν ένα κομματάκι ζύμης που δίνοντας στην
αρχαιότητα μετά την κηδεία, εξ ου και λέξεις όπως: Μακάριος, μακαρίτης κτλπ
Τώρα
το πώς πιάσανε και μπλέχτηκαν όλα αυτά ας το αφήσουμε στη λαογραφία και στη
σφαίρα της λαϊκής παράδοσης και ας ασχοληθούμε με τα δικά μας.
Γενικά πριν κλείσω θα σας δώσω μια μικρή συμβουλή, μην αποτάσσεται τις συνταγές απο μαμάδες, γιαγιάδες, θείες και τα λοιπά. Η Παγκόσμια κουζίνα ζούσε χιλιάδες χρόνια χωρίς να έχει ανακαλυφθεί ο Γούγλης και η τηλεόραση.
Να έχετε πάντα στο νου σας ότι οι τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής είναι σόου με έξοδα, κόστος, και σπόνσορες, είναι φαντασίωση σαν τις τσόντες. Και έχουν ως σκοπό να σας κάνουν να καταναλώσετε, να αγοράσετε, να πουλήσουν χορηγούς. Στην πούτσα τους αν μάθετε να φτιάχνετε έστω και τηγανητές πατάτες.
Από
εμένα για την ώρα να έχετε καλές και ήρεμες γιορτές, γεμάτες θαλπωρή, υγεία,
αγάπη και ανθρωπιά.
Jkoulian
Φοινίκια
*που τα έφτιαχνε η γιαγιά μου η Κρυσταλλένια
Για τη ζύμη
2
κ.γ. μαγειρική σόδα
2
κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¾
φλυτζάνια ηλιέλαιο
¾
φλυτζάνια ζάχαρη
1
φλυτζάνια χυμό πορτοκαλιού αν είναι εύκολο φρεσκοστυμμένου
Το
ξύσμα από 1 πορτοκάλι από αυτά που θα στύψετε.
1
πρέζα κανέλα
1
κιλό μαλακό αλεύρι προτιμότερα κοσκινισμένο
1,5 φλυτζάνια νερό
Για το σιρόπι
8
φλυτζάνια νερό
10
φλυτζάνια ζάχαρη
1
κ.σ. γλυκόζη
Το
χυμό και τη φλούδα από 1 λεμόνι
1
ξύλο κανέλας
3
γεμάτα φλυτζάνια ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1: Πλένουμε τα
χέρια μας και κάνουμε τα εξής βήματα.
Μέσα
σε μια μεγάλη λεκάνη η μπολ, ενώνουμε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν
πάουντερ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού.
Βήμα 2: Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και το νερό
σιγά-σιγά μέχρι να πετύχουμε εύπλαστη ζύμη όχι πολύ σφιχτή αλλά να μην κολλάει
στα χέρια μας.
Υπάρχει
μια περίπτωση να χρειαστεί να προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι αλλά θέλει προσοχή να
μην κάνουμε τη ζύμη μπετόστοκο.
Βήμα 3: Λαδώνουμε
καλά τα χέρια μας και κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης τα οποία αρχίζουμε να
πλάθουμε ακριβώς σαν τα μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με
αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί εύλογα θα φουσκώσουν.
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20΄. Αποσύρουμε από το φούρνο και τα
αφήνουμε στην άκρη.
Όλα
καλά μέχρι εδώ και είπαμε ότι χρόνοι και θερμοκρασίες είναι πάντα ενδεικτικά.
Σε
ένα παράλληλο χρόνο χωρίς να ρημάξουμε την κουζίνα, Εν τω φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βήμα 4: Βράζουμε όλα
τα υλικά για το σιρόπι για 5΄ και στο τέλος προσθέτουμε τη γλυκόζη και
ανακατεύουμε.
Το μυστικό που κάνει τη διαφορά παιδί μου είναι εδώ.
Σε
μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε πολύ καλά το ηλιέλαιο να κάψει, και τηγανίζουμε
τα φοινίκια λίγα λίγα για 1 με 2 λεπτά ΤΟ ΠΟΛΥ γιατί καίγονται εύκολα.
Μην
τα φοβάσαι δεν θα τραβήξουν λαδίλα.
Τα
αποσύρουμε με μια τρυπητή κουτάλα από το καυτό λάδι και λίγα λίγα όπως τα
τηγανίζουμε, τα στραγγίζουμε μπαμ μπαμ και καπάκι τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με
το σιρόπι.
Τα
γυρνάμε να ρουφήξουν σιρόπι από όλες τις πλευρές. Υπολόγισε ότι τα αφήνουμε στανταράκι
για 3-4΄ να τραβήξουν σιρόπι αλλά να μην μαλακώσουν πολύ.
Καλή
επιτυχία.
Σχόλια