Μεθυσμένα η Κωνσταντινάτα
Εδώ και πολύ ώρα ψάχνω να βρω από πού και πως προήλθε το
όνομα τους αλλά άκρη δεν βρίσκω.
Μοιάζουν πολύ με τα Αμέθυστα Καλαμπάκας, μοιάζουν με τα Σκαλτσούνια,
μοιάζουν λίγο με τους κουραμπιέδες, μοιάζουν με κάθε γλυκό που προσφέρεται στη
νηστεία και είναι φτιαγμένο με ευτελή υλικά αλλά δεν είναι τίποτα από όλα αυτά.
Είναι τα γνωστά σε όλους μας Μεθυσμένα η Κωνσταντινάτα.
Μεθυσμένα γιατί η ζύμη περιέχει μπύρα. Η οποία αν είναι Pils με
μαγιά δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Κωνσταντινάτα γιατί ένας θεός ξέρει…
Πάμε να δούμε τη συνταγή.
ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
2 ποτήρια του νερού καλαμποκέλαιο (αυτό είναι περίπου 400
ml μέχρι 500 ml)
1 κουτί μπύρα 330 ml κατά (προτίμηση Pilsner)
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 φακελάκια μπεϊκιν πάουντερ
2 βανίλιες
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις τόσο, όσο πάρει η ζύμη να
βγει προς το σκληρό
(υπολόγισε από 600 gr μέχρι 1 Kg περίπου)
1 σακουλάκι Ινδοκάρυδο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
Σπασμένα καρύδια, σταφίδες, κανέλα, και ζάχαρη 3 κουταλιές της σούπας όλα μαζί ανακατεμένα.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
½ κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό (800 ml περίπου)
Μισό λεμόνι σε φέτες
·
Σε ‘ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης
και τα αφήνουμε στην άκρη.
·
Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά
για τη ζύμη, και μόλις αυτή ομογενοποιηθεί, πλάθουμε στρόγγυλα μπαλάκια που τα
γεμίζουμε με λίγο στο κέντρο από το μείγμα της γέμισης
·
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα με το κλείσιμο
προς τα κάτω. Τα ψήνουμε 30 με 40 λεπτά, κατόπιν τα αποσύρουμε από το φούρνο
και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα σιροπιάσουμε.
·
Για να φτιάξουμε το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά
μέσα σε μια κατσαρόλα και μετράμε 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίζει να
κοχλάζει το σιρόπι και σβήνουμε τη φωτιά.
·
Αφού τα ψήσουμε τα σιροπιάζουμε και όπως είναι
ζεστά τα πασπαλίζουμε με μπόλικο Ινδοκάρυδο
·
Σιροπιάζουμε
κρύα τα μεθυσμένα μέσα στο ζεστό σιρόπι και μετά τα πασπαλίζουμε με το
Ινδιοκάρυδο
tips:
Η μπύρα έχει μαγιά και θα βοηθήσει στο φούσκωμα δίνοντας μας μια ωραία μαλακή ζύμη.
Εναλλακτικά μπορούμε σε κάθε κομμάτι, αντί για γέμιση με καρύδια και σταφίδες να βάλουμε μέσα ένα κομμάτι λουκούμι ή μια κουταλιά του γλυκού μαρμελάδα της αρεσκείας μας η ακόμη και ένα κομμάτι γλυκό του κουταλιού.
Σχόλια