Σαλάτα με πράσινα Φασολάκια, κοτόπουλο και καυτερή βινεγρέτ με ταχίνι.
Οι
μάγειρες είμαστε σκατόφαρα.
Το
χω εμπεδώσει καλύτερα και από το ότι ο ήλιος θα βγει από την Ανατολή πάλι το
πρωί. Αν κάτι είναι κουραστικό σε αυτή τη δουλειά, δεν είναι ούτε τα καψίματα,
ούτε τα κοψίματα, ούτε τα συνεχόμενα δωδεκάωρα αλλά η ρουφιανιά και οι
κατηγόριες, όλοι νιώθουμε τόσο απεσταλμένοι ενός θεού που μας έστειλε να
κάνουμε τον κόσμο μια ευτυχισμένη διαφήμιση πολυεθνικής για σερβιέτες ξέρω γω
με τη μαγειρική μας, και φυσικά όλοι είμαστε υπεράνω όλων.
Τέλος
πάντων θέλω να καταλήξω κάπου συγκεκριμένα και αρχίζω έτσι. Όταν τα μικρά στη
σχολή φέρνουν τα πιάτα που ΄χουν ετοιμάσει για να τα δοκιμάσουμε, νιώθω άσχημα πολλές
φορές, αλλά μέσα στο κομμάτι της διδασκαλίας σε ενήλικες υπάρχει και το κομμάτι
της εξέτασης. Που λες εγώ δεν το χω και πολύ να κρίνω τον άλλον λες και είμαι
ιεροεξεταστής, σε αντίθεση βέβαια με πολλούς συναδέλφους μου μάγειρες που δεν
θα είχανε κανένα μα απολύτως κανένα πρόβλημα να στήσουν δίπλα μια γκιλοτίνα,
ένα καζάνι, μια πυρά βρε αδερφέ για να τιμωρήσουν το λάθος.
Έτσι
λοιπόν εχθές στο μάθημα αφού κόντεψα κάποια στιγμή να ξεχάσω αυτά τα λίγα που
ξέρω από μαγειρική, δοκιμάζοντας ένα πιάτο κριθαρότο με κοτόπουλο που είχανε
την –για ποιο πούστη λόγο;- φαεινή ιδέα να βάλουν μέσα ξύλο κανέλας...
αποζημιώθηκα δοκιμάζοντας μία από τις ομορφότερες και νοστιμότερες σαλάτες που
έχω φάει έβερ.
Αποζημίωση
μεγάλη να βλέπεις τους μαθητές σου να δημιουργούν με δικά τους υλικά, βάζοντας
τη φαντασία τους να δουλέψει, και μπαίνοντας στη διαδικασία να γίνουν
δημιουργικοί. Μερικές φορές το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από δημιουργίες
μεγάλων μαγείρων και αυτό το λένε ευτυχία.
Πάμε
να δούμε λοιπόν τι φτιάξανε τα καλά μου τα παιδάκια.
Σαλάτα με
πράσινα Φασολάκια, κοτόπουλο και καυτερή βινεγρέτ με ταχίνι.
1
στήθος κοτόπουλο πλυμένο και κομμένο σε κομματάκια
½
κονσέρβα κόκκινα φασόλια –kidney beans-
1
κιλό πράσινα πλατιά φασολάκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
½
ξερό κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
Αλάτι,
Μαύρο πιπέρι, πάπρικα
Για το dressing:
Μπόλικο
Tabasco
2
κ.σ. ταχίνι.
2
κ.σ. μέλι
2
κ.σ. μουστάρδα Dijon η κανονική η
ακόμη καλύτερα με σπόρους
1
κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
Αλάτι
και μαύρο πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση:
Αρχικά
πλένουμε τα χέρια μας, μαζέψουμε μανίκια και αφήνουμε για λίγο το κινητό στην
άκρη.
Μαζεύουμε
κοντά μας όλα τα υλικά για να μην τρέχουμε και ετοιμάζουμε το Dressing, αυτό γίνεται για να βοηθήσουμε να δέσουνε
τα υλικά της σάλτσας μαζί και να αποκτήσουν ομοιογένεια έτσι ώστε να έχουμε μια
νόστιμη παρασκευή:
Ανακατεύουμε
με έναν αβγοδάρτη ή σύρμα ή φουέτ όπως θέλετε πείτε το, το ίδιο πράμα είναι,
όλα τα υλικά της σάλτσας.
Για
τους πολύ βαρεμένους παίζει και το κόνσεπτ “βάζουμε όλα τα υλικά για το dressing μέσα στο Multi”.
Για
τους εξίσου πολύ βαρεμένους αλλά μη έχοντες εξοπλισμό παίζει το σχέδιο: “ Βάζουμε
όλα τα υλικά μέσα στο μεταλλικό δοχείο που έχει η φραπεδιέρα και τα χτυπάμε στη
μηχανή του φραπέ”
Πλένουμε
καλά το κοτόπουλο, το στεγνώνουμε με χαρτί, και φροντίζουμε να μην κάνουμε την
κουζίνα μπουρδέλο γιατί το ωμό κοτόπουλο καλό είναι να μην κάνει πολύ παρέα με
τα άλλα ωμά τρόφιμα. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το σωτάρουμε με λίγο
λάδι φροντίζοντας να μην το κάψουμε και να κρατήσει τα υγρά του
Το
αφήνουμε στην άκρη.
Ζεματίζουμε
‘η ‘όπως λένε αυτοί οι πολιτισμένοι Σέφιδες, «Μπλανσάρουμε» τα φασολάκια, τόσο
όσο να μαλακώσουν όχι να γίνουν νιανιά.
Ξεπλένουμε
τα κόκκινα φασόλια ανοίγοντας την κονσέρβα και βάζοντας τα σε ένα τρυπητό με
τρεχούμενο κρύο νερό.
Τέλος
κάνουμε το στήσιμο της σαλάτας:
Σε
μια μπασίνα ή μπόλ ή τάπερ ή γλάστρα εξαρτάται πόσο πεινάμε, ρίχνουμε τα
ζεματισμένα πράσινα φασολάκια, το σοταρισμένο και κομμένο σε κομμάτια κοτόπουλο,
αλάτι, πιπέρι, το κομμένο κρεμμύδι, τα κόκκινα φασόλια.
Περιχύνουμε
παντού με την σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
Σχόλια