Χοιρινό με πρασοσέλινο
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ
Υλικά:
1½ Kg. χοιρινό από μπούτι
½ Kg. πράσα
½ Kg. Σέλινο κατά προτίμηση να έχει και φύλλα και ρίζα
Ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλύψει τον πάτο του τηγανιού
1 ποτήρι λευκό κρασί, από τα κανονικά τα ποτήρια του κρασιού όχι κάνα ανθοδοχείο
1 κύβο λαχανικών κατά προτίμηση
Χυμό από 2-3 λεμόνια βιολογικά ακέρωτα –πολύ με αρέσει όταν το γράφω αυτό-
Πάπρικα, Αλάτι, Πιπέρι μαύρο κατά βούληση
Εκτέλεση:
Τα πράσα είναι πεντανόστιμα και δίνουν πάντα μια έξτρα γεύση στο φαγητό αλλά είναι μανουριάρικα στο καθάρισμα να το ξέρεις.
Κανονικά υποτίθεται ότι τώρα είναι η εποχή τους, αλλά προς το παρών έχω πιάσει ένα κουνούπι και προσπαθώ να του εξηγήσω ότι σε 7 μέρες μπαίνει Νοέμβρης, και όχι δεν είναι λογικό που πίνω φραπέ φορώντας βερμούδα και με ανοιχτά παράθυρα. Λογικά εδώ κάπου αν είχα χιούμορ έπρεπε να σου δώσω μια συνταγή για κάποιο καλοκαιρινό φαγητό αλλά…
Τελοσπάντων, στα δικά μας. Παίρνουμε τα πράσα και καθαρίζουμε τα εξωτερικά τυχών χαλασμένα φύλλα τους, κόβουμε την άκρη στην κάτω πλευρά που είναι η ρίζα και τα επάνω φύλλα αν είναι χαλασμένα. Τα πλένουμε πάρα πολύ καλά να φύγουν οι λάσπες
Κατόπιν, κόβουμε τα πράσα σε φετούλες και τα αφήνουμε στην ησυχία τους.
Στη συνέχεια πιάνουμε το σέλινο να κάνουμε την ίδια δουλειά, δηλαδή πολύ καλό πλύσιμο να φύγουν οι λάσπες, καθάρισμα τυχών σάπια φύλλα και ξεφλούδισμα με τον αποφλοιωτή η ένα καλό μαχαίρι τη ρίζα γύρω γύρω σαν να καθαρίζουμε μήλο ξέρω γω…και όλα αυτά αδερφέ χωρίς να κοπούμε.
Σέλινο χοντροκομμένο γιατί αλλιώς θα χαθεί στο τηγάνισμα και τη ρίζα του επίσης κομμένη σε φετούλες.
Καλό είναι να έχουμε φροντίσει να πλύνουμε και το κρεατάκι και να στραγγίζει κάπου ήρεμα ήρεμα μη το ξεχάσεις.
Τσιμπάμε ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο στον πάτο του τηγανιού χωρίς να το κάνουμε να μοιάζει με τη Νέα Ορλεάνη μετά την επέλαση του τυφώνα, και αφού κάψει ρίχνουμε μέσα το χοιρινό κρέας που μας έχει κόψει ο καλός μας κρεοπώλης σε κομμάτια. Εδώ λίγο κάνα καντηλάκι θα το ρίξεις γιατί πιτσιλάει αλλά νταξ μωρέ….
Το λοιπόν κομμένο έτοιμο που λες το χοιρινό σε μερίδες και το ροδίζουμε καλά καλά, τόσο ώστε να έχει φτάσει στο 50% της ετοιμασίας του.
Βάζουμε μέσα τα πράσα και το σέλινο, σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν για να μαλακώσουν
Συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό, μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τον κύβο . Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1 ώρα με σκεπασμένο καπάκι ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα και ελέγχοντας αν έχει υγρά το φαγητό, λογικά αν δεν έχει, βάζουμε επιπλέον να μην κολλήσει και το κάψουμε. Σκέψου μόνο τη μανούρα να καθαρίσεις τα πράσα...
Υλικά:
1½ Kg. χοιρινό από μπούτι
½ Kg. πράσα
½ Kg. Σέλινο κατά προτίμηση να έχει και φύλλα και ρίζα
Ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλύψει τον πάτο του τηγανιού
1 ποτήρι λευκό κρασί, από τα κανονικά τα ποτήρια του κρασιού όχι κάνα ανθοδοχείο
1 κύβο λαχανικών κατά προτίμηση
Χυμό από 2-3 λεμόνια βιολογικά ακέρωτα –πολύ με αρέσει όταν το γράφω αυτό-
Πάπρικα, Αλάτι, Πιπέρι μαύρο κατά βούληση
Εκτέλεση:
Τα πράσα είναι πεντανόστιμα και δίνουν πάντα μια έξτρα γεύση στο φαγητό αλλά είναι μανουριάρικα στο καθάρισμα να το ξέρεις.
Κανονικά υποτίθεται ότι τώρα είναι η εποχή τους, αλλά προς το παρών έχω πιάσει ένα κουνούπι και προσπαθώ να του εξηγήσω ότι σε 7 μέρες μπαίνει Νοέμβρης, και όχι δεν είναι λογικό που πίνω φραπέ φορώντας βερμούδα και με ανοιχτά παράθυρα. Λογικά εδώ κάπου αν είχα χιούμορ έπρεπε να σου δώσω μια συνταγή για κάποιο καλοκαιρινό φαγητό αλλά…
Τελοσπάντων, στα δικά μας. Παίρνουμε τα πράσα και καθαρίζουμε τα εξωτερικά τυχών χαλασμένα φύλλα τους, κόβουμε την άκρη στην κάτω πλευρά που είναι η ρίζα και τα επάνω φύλλα αν είναι χαλασμένα. Τα πλένουμε πάρα πολύ καλά να φύγουν οι λάσπες
Κατόπιν, κόβουμε τα πράσα σε φετούλες και τα αφήνουμε στην ησυχία τους.
Στη συνέχεια πιάνουμε το σέλινο να κάνουμε την ίδια δουλειά, δηλαδή πολύ καλό πλύσιμο να φύγουν οι λάσπες, καθάρισμα τυχών σάπια φύλλα και ξεφλούδισμα με τον αποφλοιωτή η ένα καλό μαχαίρι τη ρίζα γύρω γύρω σαν να καθαρίζουμε μήλο ξέρω γω…και όλα αυτά αδερφέ χωρίς να κοπούμε.
Σέλινο χοντροκομμένο γιατί αλλιώς θα χαθεί στο τηγάνισμα και τη ρίζα του επίσης κομμένη σε φετούλες.
Καλό είναι να έχουμε φροντίσει να πλύνουμε και το κρεατάκι και να στραγγίζει κάπου ήρεμα ήρεμα μη το ξεχάσεις.
Τσιμπάμε ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο στον πάτο του τηγανιού χωρίς να το κάνουμε να μοιάζει με τη Νέα Ορλεάνη μετά την επέλαση του τυφώνα, και αφού κάψει ρίχνουμε μέσα το χοιρινό κρέας που μας έχει κόψει ο καλός μας κρεοπώλης σε κομμάτια. Εδώ λίγο κάνα καντηλάκι θα το ρίξεις γιατί πιτσιλάει αλλά νταξ μωρέ….
Το λοιπόν κομμένο έτοιμο που λες το χοιρινό σε μερίδες και το ροδίζουμε καλά καλά, τόσο ώστε να έχει φτάσει στο 50% της ετοιμασίας του.
Βάζουμε μέσα τα πράσα και το σέλινο, σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν για να μαλακώσουν
Συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό, μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τον κύβο . Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1 ώρα με σκεπασμένο καπάκι ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα και ελέγχοντας αν έχει υγρά το φαγητό, λογικά αν δεν έχει, βάζουμε επιπλέον να μην κολλήσει και το κάψουμε. Σκέψου μόνο τη μανούρα να καθαρίσεις τα πράσα...
Σχόλια