Η χαρά του Poldo (αυτός απο το Ποπάυ ρε μαλάκα)

Ο Humphrey Bogart (1899-1957) ένας  Αμερικανός ηθοποιός, είπε πολύ σοφά κάποτε ότι:  «Ένα χοτ ντογκ στο γήπεδο είναι καλύτερο από μια μπριζόλα στο Ριτζ» και είχε απόλυτο δίκιο. Μπορεί στο Ritz να μην έχω αξιωθεί να πατήσω ούτε τον ίσκιο μου, και στο γήπεδο επίσης μη σκας, όπως και το μόνο που έχω κοινό με τα λόγια του Κου Μπόγκαρντ, να είναι το Junk food.
Και μπορεί ο Δυτικός πολιτισμός να προσπαθεί να αποτάξει από πάνω του τα 40 και βάλε χρόνια σαβουροφαγίας, και για όλα τα δεινά του κόσμου τούτου να φταίει αυτή η πουτάνα η γλουτένη (όχι τα πυρινικά, ούτε που δεν κάνουμε ανακύκλωση, ούτε που έχουμε πηδήξει ότι χλωρίδα και πανίδα υπάρχει;) μπορεί η οικονομία μας να πάει από το χειρότερο και κάτω, αλλά φίλε δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το γουρούνιασμα με σκατολοίδια τύπου σάντουιτς και μπέργκερ. Όλοι το ξέρουμε, όλοι το κάναμε σε όλους αρέσει.
Ας το χαρούμε λοιπόν:

Υλικά για 4 η για 2 καλοφαγάδες
Για το μπιφτέκι:
1 με 2 χοντρές φέτες ψωμί
(χωρίς την κόρα μουσκεμένες και στραγγισμένες καλά)
1 μεγάλο αβγό
300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά και 200 γρ. χοιρινό κιμά
(η από 250 γρ. έκαστος)
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή τριμμένο στον τρίφτη ή περασμένο στο πολυκοπτικό συν 1 μικρό κομμένο σε χοντρές ροδέλες
½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
(κανόνισε να τον κόψεις λες και θα ταΐσουμε γαϊδούρια)
Αλάτι, Πιπέρι, Ρίγανη κατά βούληση, επιπλέον μπορείς να χώσεις μέσα λίγο σκόρδο τριμμένο και όποια άλλα μπαχαρικά γουστάρει η αφεντιά σου όπως: Κάρυ, Καυτερή πιπεριά,  Δυόσμο, Εστραγκόν (χέσε με τώρα που θα βάλεις στο μπιφτέκι εστραγκόν ρε μαλάκα. Αλήθεια τώρα;)
Λάδι
Για το στήσιμο:
Ψωμάκια για Burger
Μερικές φέτες μπέικον
Μερικές φέτες κίτρινο τυρί
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε χοντρές ροδέλες
(ναι και πλυμένη εξυπακούεται)
Μουστάρδα – Κέτσαπ – Μαγιονέζα.. Κατά βούληση (…και με μέτρο ζωάκια)
Εκτέλεση:
Κάποτε μια μαθήτρια μου με ρώτησε αν πλένουμε τον κιμά. Όχι τον κιμά δεν τον πλένουμε, απλά κάνουμε το σταυρό μας να χει πλύνει τα χέρια του ο κρεοπώλης. Καλό είναι να χεις πλύνει τα δικά σου χέρια όμως πριν ζυμώσεις ναι;
Πάρε όλα τα υλικά που σου γράφω για να φτιάξεις το μπιφτέκι και βάλε τα μέσα σε μία μεγάλη γαβάθα, όπου θα τα ζυμώσεις με τα χεράκια σου καλά καλά, μέχρι να αποκτήσεις μια ενιαία σχετικά σφιχτή ζύμη, την οποία (αυτό θα το κρίνεις από την υφή της και την αφή σου) θα μπορείς να πλάσεις χωρίς να γίνεται σαν διαλυμένο παρμπρίζ. Για το θέμα του ψησήματος τώρα φιλαράκι:
Ή που θα στρώσεις την αγαπημένη λαδόκολλα στο ταψάκι και θα τα ψήσεις στο φούρνο σε αντίσταση η αέρα στους 170 για ένα εικοσάλεπτο από κάθε πλευρά.
Ή που θα ανάψεις σχάρα αλλά το λες και μανούρα να βάλεις σχάρα για 4 μπιφτέκια αλλά εν πάση περιπτώσει τα ψήνεις μέχρι ροδίσουν και να αρχίσουν να ξεκολλάνε από τη σχάρα.
Ή αν έχεις γκριλιέρα (είναι αυτό το τετράγωνο τηγάνι με τις ρίγες που τα κάνει οπτικά να μοιάζουν με ψητά σχάρας) θα τα κάνεις εκεί περίπου με τον ίδιο τρόπο. Το θέμα είναι σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις να μην χρησιμοποιήσεις για να τα γυρίσεις κάτι που θα τα «τραυματίσει» ή θα τα τρυπήσει γιατί θα χάσουν αυτά τα πολύ νόστιμα εσωτερικά ζουμιά τους και θα γαμηθούν μετά θα γίνουν σολόδερμα. Οπότε το γύρισμα με σύνεση και ευγένεια, με μια λαβίδα η με δυο κουτάλια αλλά ΟΧΙ με πιρούνι.
Η αλήθεια να λέγεται. Το να φτιάξεις ένα οποιοδήποτε σάντουιτς σε μια επαγγελματική κουζίνα μοιάζει πολύ εύκολο και αναλογικά με την οικιακή είναι κιόλας, γιατί τα υλικά τα έχεις πάντα εκεί και δεν χρειάζεται να μπεις σε διαδικασία, οπότε αφού βάλεις να ψήσεις τα μπιφτέκια, πιάσε και κάμε τις υπόλοιπες δουλειές όπως να κόψεις τα ψωμάκια στη μέση, να καθαρίσεις και να κόψεις τα λαχανικά σου σε ροδέλες και να τα τακτοποιήσεις όλα μαζί δίπλα δίπλα σε όμορφα πιατάκια και να χεις μετά να με χριστοκαντηλιάζεις όταν κάνεις λάντζα.
Αν έχεις διαβάσει μέχρι εδώ λογικά θα παραγγείλεις από το κοντινότερο μαγαζί και θα με στείλεις στον εξαποδώ, αν παρόλα αυτά έχεις κουράγιο να συνεχίσεις θα σου δώσω μόνο μερικά Tips για να στήσεις το σάντουιτς σου:
1. Καλό είναι αφού κόψεις και ψήσεις τα ψωμάκια σου, να βάλεις στη βάση του ψωμιού κέτσαπ, έτσι ώστε και να τραβήξει το ψωμάκι από την υγρασία της και να αποφύγεις αυτή την αηδία που γίνεσαι λούτσα σε κάθε δαγκωνιά.
2. Λίγο μαρούλι για χρώμα αμέσως μετά στη βάση και να τοποθετήσεις το μπιφτέκι από πάνω του
3. Κατόπιν θα βάλεις το κίτρινο τυρί που θα λιώσει από τη θερμοκρασία του μπιφτεκιού («απέναντι πείτε του πως το θέλω»
4. Θα καπακώσεις με το κρεμμύδι σε ροδέλες (μια με δύο είναι αρκετές μη το γαμήσεις το θέμα)
5. Στα καπάκια το μπέικον που θα το ψήσεις 40 δεύτερα στα μικροκύματα (όχι παραπάνω γιατί θα γίνει κάρβουνο)
6. Από πάνω θα βάλεις τη ντομάτα και θα κλείσεις το θέμα.
Όπου άμα γουστάρεις μπορείς να καλύψεις με κέτσαπ και στην εσωτερική πλευρά του «καπακιού».  Φυσικά κανονές δεν υπάρχουν, μπορείς να βάλεις μέσα ότι τραβά η όρεξη και η γεύση σου.
Αλλά φιλαράκι ένα θα σου πω.
Φαντάσου στην πρώτη δαγκωνιά την πρώτη γεύση με τη ντομάτα να σκάει παρέα με το ψημένο μπέικον.
Γάμησε!
(η φωτο τζουρνεμένη απο το γούγλη)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις