Αφράτη Μηλόπιτα με δροσιστική κρέμα Μήλου


Τη πολύ εύκολη νόστιμη και πολύ εμφανίσιμη συνταγή μου έστειλε ο πολύ καλός μου φίλος, συνάδελφος, πρώην μαθητής και βοηθός μου και νυν Σεφ, Εκπαιδευτής Μαγειρικής στα Δ.ΙΕΚ Καστοριάς και κάτοχος του Food and Create κύριος Νίκος Τσιόλας.
Ακόμη και μέρες σαν και αυτές τα παιδιά μου πάντα βρίσκουν τρόπους να με κάνουν ευτυχισμένο.

Υλικά για τη βάση της Μηλόπιτας:
250 γραμμάρια σπορέλαιο
375 γραμμάρια άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
5 αυγά
350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές του γλυκού κανέλα
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
400 γραμμάρια καθαρισμένα μήλα και ομμένα σε κύβους
λίγο άρωμα βανίλιας
100 γραμμάρια κοπανισμένα καρύδια
1 φακελάκι μπεϊκιν

Υλικά για την κρέμα.
250 ml γάλα
2 πράσινα μήλα καθαρισμένα και χτυπημένα στο multi με λίγο κρέμα γάλακτος ώστε να γίνουν πουρέ.
250 ml κρέμα γάλακτος
800 γραμμάρια άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
1 βανίλια
1 αυγό ολόκληρο
3 κρόκους αυγού
20 γραμμάρια κορν φλάουρ
20 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση για τη βάση μηλόπιτας:
Σε μία μπασίνα ρίχνουμε και απλά ανακατεύουμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη και τα αυγά.
Σε μια δεύτερη μπασίνα ανακατεύουμε μαζί τα στερεά, δηλαδή: αλεύρι, σόδα, κανέλα, μπέικιν
Μόλις ανακατευτεί λίγο το 1ο μείγμα, κοσκινίζουμε μέσα του το 2ο που έχουμε φτιάξει με τα στερεά.
Δηλαδή το αλεύρι, σόδα, κανέλα, μπέικιν
Αφού ομογενοποιηθούν ρίχνουμε στο μείγμα τα κομμένα σε κύβους μήλα και τα σπασμένα καρύδια και ανακατεύουμε αφράτα, από κάτω προς τα πάνω με μια σπάτουλα.
Τέλος τοποθετούμε το μείγμα σε 2 βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες ή ένα μεγάλο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά στους 180

Εκτέλεση για την κρέμα:
1ο μείγμα:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και βανίλια, σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθούν καλά μέχρι να πάρει το μείγμα βράση, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει.
2ο μείγμα:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τους κρόκους με την ζάχαρη.
Όταν αποκτήσουμε μια λεία ομοιογενή κρέμα, ρίχνουμε μέσα στο χυλό αυτό με προσοχή το αλεύρι με το κορν φλαουρ και ανακατεύουμε καλά συνεχώς να μην σβολιάσει.
Τέλος  αναμειγνύουμε επάνω στη φωτιά το 1ο μαζί με το 2ο μείγμα, τον πολτό μήλου, ανακατεύοντας καλά μέχρι να δέσει, δηλαδή για περίπου 4-5 λεπτά.
Μετά την αφήνουμε να κρυώσει και την σερβίρουμε πάνω από την μηλόπιτα

Σχόλια

Facebook

Official partner of Food and Create

Official partner of Food and Create
Food and Create