Τσουρέκια
Πασχαλινά Τσουρέκια
ΔΙΕΚ Κατερίνης
Τμήμα Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης 2015 - 2017
στο μάθημα Ζαχαροπλαστικής
Υλικά:
Μείγμα Α
Γάλα 150 ml
Βούτυρο αγελαδινό 100
γραμμάρια
Ζάχαρη 250 γραμμάρια
Μαχλέπι – Κακουλέ Μαστίχα
κοπανισμένη
Μείγμα Β
5 αβγά χτυπημένα συν 1
ακόμη για το τέλος
Μείγμα Γ
150 ml νερό
κρύο
60 γραμμάρια μαγιά νωπή
Μείγμα Δ
Αλεύρι δυνατό 1 κιλό
Εκτέλεση:
Παίρνουμε το ΜΕΙΓΜΑ Α και το βάζουμε στη φωτιά.
Ζεσταίνουμε μέχρι να χλιαρίνει αλλά όχι να κάψει. Έπειτα προσθέτουμε μέσα το ΜΕΙΓΜΑ Β.
Τοποθετούμε το ΜΕΙΓΜΑ Δ στον κάδο του μίξερ και
προσθέτουμε το ΜΕΙΓΜΑ Γ και έπειτα
το συνδυασμό ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ Α+Β.
Χτυπάμε στο μίξερ με
γάντζο μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα
χέρια μας.
Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ και τη σκεπάζουμε με μία νωπή
πετσέτα.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη και κατόπιν τη χωρίζουμε σε ίσα μέρη
για να πλάσουμε τις πλεξούδες.
Πριν βάλουμε τα τσουρέκια στο φούρνο τα περνάμε
με πινέλο με χτυπημένο αβγό για το χρώμα, όπως και επίσης μπορούμε να
πασπαλίσουμε με σουσάμι η τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα πριν τα βάλουμε στο
φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά
της ώρας.
*Οι
λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά*
1.
Τα μπαχαρικά κακουλέ
και μαχλέπι μπαίνουν από 10 γραμμάρια σκόνης ανά κιλό αλεύρου
2.
Το ΜΕΙΓΜΑ Γ δεν πρέπει να ξεφεύγει από τη
θερμοκρασία των 30 Βαθμών κελσίου
3.
Η κοπανισμένη μαστίχα
μπαίνει προαιρετικά και σε μικρή ποσότητα γιατί πικρίζει
4.
Μπορούμε επίσης
να βάλουμε στο ζυμάρι μέσα αν θέλουμε και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
5.
Το ζυμάρι δεν
θέλει πολύ παίδεμα στο ζύμωμα γιατί με την τριβή ανεβαίνει η θερμοκρασία του και
η ζύμη «κορδάρει», δηλαδή δημιουργούνται
ίνες μέσα σκληραίνει και αρχίζει να σκίζει
6.
Δεν φουσκώνουμε
τα τσουρέκια στη στόφα. Μια ελαφριά ξεκούραση της ζύμης σε ζεστό μέρος για τη
μηχανική καταπόνηση της είναι αρκετή
7.
50 γραμμάρια
έχτρα λιωμένο αγελαδινό βούτυρο κατά το ζύμωμα στο τέλος θα δώσει καλύτερο
άρωμα και γεύση.
8.
600 γραμμάρια
έτοιμο ζυμάρι ανά κουλούρα –από 200 γραμμάρια το κάθε κομμάτι της πλεξούδας-
Σχόλια