Κλασσικό Cheesecake για τη λιγούρα


Το Cheesecake πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του, στην αρχαία Ελλάδα. O Πρώτος που το αναφέρει είναι ο Αίγιμος, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο σχετικά με το πως μπορεί κανείς να παρασκευάσει το "πλακουντοπουκόν σύγγραμμα."
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι  ένα γλυκό παρόμοιο στη σύσταση με το cheesecake δόθηκε ως επιδόρπιο στους αθλητές κατά τη διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, που πραγματοποιήθηκαν το 776 π.Χ.
Ωστόσο, η παρασκευή γλυκού με τυρί, μπορεί να αναχθεί στο ακόμη ποιο πίσω κοντά στο 2.000 π.Χ. Οι ανθρωπολόγοι έχουν βρει κάδους τυροκομίας που χρονολογούνται από την περίοδο αυτή.
Ο Alan Davidson, συγγραφέας του: “The Oxford Companion to Food” έγραψε ότι: «Το cheesecake αναφέρεται από τον De re Porcius Marcus γύρω στα 200 π.Χ. Και ο Cato περιγράφει ένα γλυκό ονόματι libum, του οποίου η σύσταση είναι ίδια με τα σύγχρονα cheesecake."
Οι Ρωμαίοι μέσω της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, βοήθησαν να εξαπλωθεί το cheesecake από την Ελλάδα προς όλη την Ευρώπη.
Αιώνες αργότερα το cheesecake εμφανίστηκε στην Αμερική, από  συνταγές που έφεραν οι (κυρίως Ιταλοί) μετανάστες.
Τυρί Σε κρέμα
Πίσω στο 1872 περίπου
Το τυρί κρέμα εφευρέθηκε από τον Αμερικάνο γαλακτοπώλη,  William Lawrence of Chester, N.Y.,ο οποίος ανέπτυξε κατά λάθος μια νέα μέθοδο στην παραγωγή του τυριού κρέμας, κατά την προσπάθεια του να αναπαραγάγει ένα γαλλικό τυρί με την ονομασία “Neufchatel”.
Ο William Lawrence δεν το βάζει κάτω ούτε απογοητεύεται και έτσι αρχίζει να διανέμει το εν λόγω τυρί, συσκευασμένο σε αλουμινόχαρτο, από το 1880 υπό την επωνυμία της εταιρείας που ξέρουμε μέχρι σήμερα με το όνομα PHILADELPHIA



Κλασσικό Cheese Cake

Υλικά:
Για τη βάση:
2 πακέτα μπισκότα
220 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα:
2 πακέτα τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια (2 επί 200 γρ.)
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
400 γρ. κρέμα γάλακτος κρύα
2 φακελάκια ζελατίνη σε σκόνη (2 επί 10 γρ.)
Για την επικάλυψη:
1 βάζο μαρμελάδα φράουλα ή κεράσι ή βύσσινο
1/3 φακελάκι ζελατίνη σε σκόνη

Εκτέλεση:
1. Για την παρασκευή της βάσης ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα με τη λιωμένη μαργαρίνη και τοποθετούμε σε φόρμα με στεφάνι διαμέτρου 24 εκατοστών πιέζοντας τα καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
2. Για την παρασκευή της γέμισης μαλακώνουμε τα 2 φακελάκια ζελατίνη σε 12 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί. Χτυπάμε καλά με το μίξερ το τυρί κρέμα μαζί με το ζαχαρούχο γάλα και προσθέτουμε την υγρή ζελατίνη που ετοιμάσαμε.
Τέλος, προσθέτουμε και την παγωμένη κρέμα γάλακτος συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
3. Προσθέτουμε το μείγμα στη φόρμα επάνω από το μείγμα με τα μπισκότα και αφήνουμε στο ψυγείο.
4. Για την παρασκευή της επικάλυψης, βάζουμε τη μαρμελάδα μαζί με τη ζελατίνη σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι ωσότου ζεσταθεί το μείγμα, λιώσει η ζελατίνη και υπάρξει ομογενοποίηση.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαρμελάδας επάνω απο το τυρί απλώνοντας καλά να καλυφθεί όλη η επιφάνεια και αφήνουμε στο ψυγείο για να «δέσει» το γλυκό μας.


Τα tips που κάνουν τη διαφορά:
1. Όσο πιο κακής ποιότητας είναι η μαρμελάδα, τόσο καλύτερη συμπεριφορά θα έχει στο λιώσιμο μιας και θα είναι τσίτα πίτα στη ζελατίνη και τόσο καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα θα έχουμε, εάν δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο μείγμα Mirroring Glaze απο τα μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής.
Στην Κατερίνη θα βρείτε ότι τραβάει η ψυχή σας απο όλα αυτά στο κατάστημα:
2. Η βάση γίνεται με όλων των ειδών τα μπισκότα αλλά τα Digestive είναι τα περισσότερο "ψωμωμένα" και κάνουν καλή δουλίτσα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις