Η Γουρουνιά σε όλο της το μεγαλείο
Αυτός
που το ανακάλυψε η που ήταν πολύ μεγάλο
αλάνι η που ήτανε πολύ μεγάλος μαλάκας.
Αλλιώς
δεν εξηγείται αδερφέ το παίδεμα που
τρως για να έχεις τελικά ως αποτέλεσμα
ένα κομμάτι τηγανητό κρέας πασαλειμμένο
με φρυγανιές και αβγό.
Στη γάμησα
τη φαντασίωση ε;
Πάρτο
αλλιώς. Ας το κάνουμε τότε να φανεί σαν
σε κατάλογο εστιατορίου:
“Τραγανό
χρυσαφένιο φιλέτο κοτόπουλου με αρωματική
κρούστα”
Τώρα
καλύτερα;
Σνίσελ.
Ένα από τα πολύπαθα φαγητά των Ελληνικών
(;) χώρων εστίασης. Ειδικά η κλασικούρα
που θα φτιάξουμε σήμερα με κρέμα γάλακτος
και μανιτάρια βρωμάει δεκαετία του 90,
τότε που ο νεοέλληνας ξεκίνησε την αρχή
του κακού με τις κρέμες γάλακτος, τις
“ροκαπαρμεζανες” και όλα αυτά τα
δυσοίωνα που δεν θέλω καν να θυμάμαι,
αλλά ως γουρούνι, γιατί μου αρέσει το
φαγητό δεν το έκρυψα ποτέ, μου αρέσει
να τα τρώω.
Έλα
γάμα το αρκετά με τον πρόλογο δεν το χω
σήμερα.
Άκου
δω τι θα χρειαστείς:
1
κιλό φιλέτο κοτόπουλο (που θα το
πάρεις έτοιμο ανοιγμένο και χτυπημένο
από το κρεοπωλείο η τον κοτοπουλά της
γειτονιάς σου. Δεν είμαστε για ταρζανιές.
Ένα φαΐ είπαμε να κάνουμε όχι να βγάλουμε
Οχτάωρο στην κουζίνα)
1
μεγάλο πακέτο φρυγανιά τριμμένη
1
σακουλάκι ανάμεικτους ξηρούς καρπούς
2
κ.γ. έτοιμο μείγμα μπαχαρικών
σε σκόνη
(όπως
λέμε: Magi, Knor, Vengetta
και τα λοιπά)
Αρωματικά
αποξηραμένα βότανα (όπως:
Λεβάντα, Ρίγανη, Θυμάρι κτλ)
3
μεγάλα αβγά
1
κονσέρβα μανιτάρια
1
μεγάλη κρέμα γάλακτος
1 σακούλι προτηγανισμένες
πατάτες
(στο χω πει εγώ είμαι της ευκολίας
όχι του εφέ και τις παπάντζας)
Πρώτα από όλα φρόντισε να
βεβαιωθείς ότι θα έχεις ζεστό νερό για
τη λάντζα, μπορεί η τεχνολογία τροφίμων
να γαμεί στις μέρες μας αλλά η σαλμονέλα
είναι μια φάση που μπορεί να παίξει
παντού, οπότε φύλαγε τον κώλο σου.
Ανέβασε τα μανίκια γιατί έχει
τρόπο αλλά και κόπο σήμερα. Τσάκω το
φιλέτο πλύνε το καλά με κρύο νερό και
άσε το να στραγγίσει σε ένα τρυπητό.
Πλύνε τα χέρια σου καλά πριν
πιάσεις οτιδήποτε άλλο και αυτό όταν
δουλεύεις κοτόπουλο να το χεις πάντα
κατά νου.
Πάρε τους ξηρούς καρπούς και
κάνε τους σκόνη στο μπλέντερ.
Θα δεις μετά γιατί.
Πάρε 2 μεγάλα βαθιά ευρύχωρα μπολ
που να μπορείς να κάνεις άνετα δουλειά
χωρίς να ρίξεις το μείγμα έξω αλλά να
σε βολεύουν κιόλας.
Στο ένα μέσα σπάσε τα αβγά και
χτύπα τα καλά με ένα αβγοδάρτη (σύρμα
you know?) η
με δυο πιρούνια όπως έκανε η γιαγιά μου.
Να μην ξεχάσω να σου πω το εξής,
παλιότερα πολύς κόσμος έβαζε γάλα μέσα
στο αυγό για να αφρατέψει, και άγω το
έκανα αλλά τελικά είναι λάθος. Γιατί
καίγεται η πρωτεΐνη του γάλακτος στο
τηγάνισμα και μαυρίζει. Οπότε θα λεγα
να μην βάλεις.
Στο δεύτερο άδειασε μέσα: Την
τριμμένη φρυγανιά, τα αρωματικά βότανα,
το μείγμα μπαχαρικών και τους αλεσμένους
ξηρούς καρπούς.
Ανακάτεψε το καλά με τα χεράκια
σου.
Ξανά πλύνε τα χέρια σου.
Η διαδικασία τώρα έχει ως εξής:
Παίρνεις φιλέτο ανοιγμένο σαν
παντόφλα, το κάνεις μπάνιο στο αυγό και
μετά το σκεπάζεις ολούθε με το μείγμα
φρυγανιάς πατώντας – πιέζοντας καλά
καλά με τα χεράκια (νταξ μη το λιανίσεις
κιόλας) να κολλήσει πάνω η φρυγανιά.
Τα τοποθετείς σε ένα ρηχό πιάτο
το ένα πάνω στο άλλο.
Ξανά πλένεις χέρια
(στο
πα από την αρχή; Λέγε στο πα;)
Γέμισε με μπόλικο σπορέλαιο
μέχρι τη μέση μια κατσαρόλα αντικολλητική,
γιατί στο τηγάνι θα κάνουμε τις πατάτες,
άστο να κάψει καλά.
Οπότε και δεν θα κάνεις μπουρδέλο
την κουζίνα και θα γίνει πιότερο άνετα
η δουλειά μας.
Με προσοχή ρίχνεις μέσα (τοποθετείς
είναι η καταλληλότερη λέξη) την
παναρισμένη παντόφλα κοτόπουλου και
χαμηλώνεις τη φωτιά γιατί αλλιώς θα
καεί το εξωτερικό και το μέσα θα μείνει
άψητο.
Τα ψήνεις μέχρι να αποκτήσουν
ένα όμορφο χρυσό χρώμα και από τις δύό
πλευρές.
Κανονικά τώρα πρέπει να κάνεις
τις πατάτες σε ένα δεύτερο τηγάνι η
φριτέζα και παράλληλα να βάλεις και τη
σάλτσα να γίνεται. Αλλά δε γαμιέται άστο
μην πάρουμε καμιά φωτιά και ποιος τρέχει
κυριακάτικα στις Αστυνομίες.
Μόλις τελειώσεις με τα σνιτσελάκια,
βάλε την κατσαρόλα στην άκρη με προσοχή
και τσάκω ένα τηγάνι όπου κάνε τις
πατάτες όπως ξέρουμε όλοι μας. (ξέρεις
ε; έτσι δεν είναι;)
Και τέλος η σάλτσα που είναι πολύ
πολύ δύσκολη.
Πάρε ένα κατσαρόλι και βάλε μέσα
τα στραγγισμένα μανιτάρια να τσιγαριστούν
καλά με λίγο βούτυρο η λάδι, ρίξε την
κρέμα και ένα κύβο η λίγο σκόνη μπαχαρικών
χαμήλωσε τη φωτιά νοστίμισε τα όσο
γουστάρεις εσύ με αλάτι η πιπέρι και
άσε να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αυτό.
Τα υπόλοιπα τα ξέρεις:
Πατάτες + Σνίτσελ
+ Πλημμύρα στη σάλτσα = Love For
Ever
Οι μικρές λεπτομέρειες που
κάνουν τη διαφορά:
- Μπορείς να βάλεις επιπροσθέτως μερικά κοπανισμένα Corn Flakes στο μείγμα φρυγανιάς η (και) νιφάδες Βρώμης για περισσότερο τραγανό αποτέλεσμα
- Τα Αποξηραμένα μπαχαρικά στο όλο μείγμα ενόσω θα τηγανίζονται θα δώσουν όλο το άρωμα τους (το τι κόπο κάνω να αποφύγω λεκτικούς χαρακτηρισμούς όπως: “ταυτότητα” “ένταση” “χαρακτήρας” ο θεός το ξέρει) πρόσεχε μόνο μην το ξεφτιλίσεις και βάλεις ένα σκασμό μέσα γιατί θα γίνει ότι να ναι
- Οι προτηγανισμένες πατάτες φυσικά και ΔΕΝ είναι πανάκεια. Μπορείς να συνοδέψεις με μια ωραιότατη πράσινη σαλάτα η πατατοσαλάτα
Σχόλια