Νηστίσιμο και vegan και για ντούκια στιφάδο με μανιτάρια


Στη λαϊκή αγορά δεν πηγαίνω.
Παρόλο που γίνεται τύπου 500 μέτρα από το σπίτι μου.
Θες που βαριέμαι; Θες που φρικάρω από τον κόσμο; Θες που έχω καλομάθει σαν γνήσιο δυτικό ζώο να μπαίνω μέσα σε ένα Super Market και να ναι όλα στα πόδια μου; .. ε γενικά δεν ρε παιδί μου.
Και κάνω μεγάλη μαλακία, την οποία φυσικά σαν γνήσιος Ελληναράς την σκέφτομαι εάν και όταν πάω και όταν συνειδητοποιήσω (αυτή τη λέξη χωρίς κορέκτορα ποτέ δεν θα καταφέρω να τη γράψω ρε φίλε) πόσα λεφτά έχω γλιτώσει. Τέλος πάντων σήμερα πήρα το κουφάρι μου μέχρι τη λαϊκή πρωτίστως για να αγοράσω φρέσκα μανιτάρια από το φίλο μου το Χαρούλη που ως γνωστών έχει τα γαμηστερότερα μανιτάρια στην Πιερία. Με πολύ λίγα χρήματα αγόρασα 1 κιλό διάφορα φρεσκότατα μανιταράκια, το θέμα είναι όμως ότι κάνω δίαιτα και είναι και νηστεία, είχα και καιρό να ανεβάσω συνταγή οπότε έπρεπε να φύγω λίγο από την πεπατημένη. Έπρεπε να βρω κάτι άλλο που θα είναι εύκολο, νόστιμο γρήγορο και με υλικά που έχουμε στο σπίτι. Αλλά να μην είναι το κλασσικό: «μανιτάρια στο φούρνο» η «μανιτάρια στη σχάρα»
 Έτσι λοιπόν εγώ φτιάχνω και συ γράφεις:

Μανιτάρια Φρέσκα Στιφάδο
Υλικά:
Ελαιόλαδο
1 κιλό διάφορα μανιτάρια φρέσκα (Πλευρώτους, Φούσκες, Portobello Κτλ) – στην εν λόγω συνταγή χρησιμοποίησα μόνο το ½ κιλό - 
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά του γλυκού σκορδόλαδο (εάν υπάρχει η πολτός σκόρδου ή μια σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη και ψιλοκομμένη)
Μπόλικα μπαχαρικά όπως: Αλάτι, Πιπέρι μαύρο, Πιπέρι κόκκινο καυτερό, Πιπέρι κόκκινο Καπνιστό, Θυμάρι εάν υπάρχει και ίσως λίγο δάφνη (εγώ δεν την πολυγουστάρω και δεν έβαλα, του πάει όμως)

Εκτέλεση:
Καταρχήν χρησιμοποίησα το ½ κιλό μόνο και το άλλο το καβάτζωσα αυτό στο ξαναλέω. Που λες λοιπόν φίλε μου δεν ξέρω ποιος ήταν αυτός ο μπινές που είπε να πλένουμε τα μανιτάρια και να τα ξεφλουδίζουμε και όλοι έχουνε φάει το σκάλωμα το ίδιο. Όχι καργιολάκι τα μανιτάρια απλά τα σκουπίζουμε καλά με μια νωπή πετσετούλα πριν τα μαγειρέψουμε, ούτε τα πλένουμε ούτε τα ξεφλουδίζουμε ούτε τους κάνουμε ξόρκια κάτω από την πανσέληνο. Έτσι και αλλιώς τα έρμα μέσα σε μπάλες από άχυρο μεγαλώνουν όχι στις λάσπες!
Αφού λοιπόν σκουπίσεις τα μανιταράκια… ε άμα θες να τα ξεφλουδίσεις κάντο τι να σε πω τώρα εγώ εσένα…
Θα τα κόψεις σε χοντρά «κυδωνάτα κομμάτια» και θα τα βάλεις μέσα σε ένα τάπερ, ομοίως θα κάνεις και με τα κρεμμύδια.
Τσάκω στη συνέχεια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και ρίξε ελαιόλαδο να καλυφθεί ο πάτος αλλά όχι να γίνει πλημμύρα από λάδι. (Κοστίζει κιόλας δεν είμαστε για άπλες στις εποχές μας)
Ρίξε όλα τα λαχανικά (μανιτάρια, κρεμμύδια, σκόρδο) και άσε τα να τσιγαριστούν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούνε, στην αρχή μη φας φρίκη που θα ναι τσίτα πίτα η κατσαρόλα μέχρι επάνω, αυτά θα μαραθούν θα χάσουν όγκο, οπότε θα έρθουν στα ίσα τους στην πορεία μη σκας. Τα τσιγαρίζεις το λοιπόν και σε κάνα δεκάλεπτο ρίχνεις τα υπόλοιπα υλικά, ντομάτα δηλαδή και μπαχαρικά, συμπληρώνεις με νεράκι να τα καλύψεις και αφήνεις να βράσει μέχρι να μαλακώσουν, υπολόγιζε κάνα εικοσάλεπτο σε μέτρια φωτιά, φροντίζοντας να χεις το νου σου μη και σωθούν τα υγρά, κολλήσει το φαί, οπότε και που θα μείνεις νηστικός και που θα τρίβεις κατσαρόλες σα το μαλάκα και δε λέει.
Αυτά τα λίγα και περιεκτικά για σήμερα. Α.. να σου πω, μερικά tips:
1.   Η Δάφνη που λέγαμε είναι βασικό συστατικό για στιφάδο και κοκκινιστά, προσωπικά σου είπα δεν μου αρέσει αλλά καλό είναι να βάλεις ένα τόσο δα ξερό φυλλαράκι ίσα για το άρωμα
2.   Αν θέλεις να το κάνεις πιο μπαμπάτσικο το φαγητό, να φτουρίσει λίγο πιο πολύ ρε παιδάκι μου, πες έχεις κόσμο να ταΐσεις και δεν παίζουν πολλά λεφτά, μπορείς να βάλεις μέσα στην αρχή αρχή, μια μεγάλη πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλα κομμάτια, θα γίνει πιο πλούσιο σε γεύση, το άμυλο θα δέσει τη σάλτσα οπότε θα ναι πιο πηχτή
3.   Η συνταγή κάνει και για τα gymfit ντούκια του γυμναστηρίου μιας και τα μανιτάρια αποτελούνται από 90% νερό ενώ περιέχουν περίπου 2,9 g πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια προϊόντος και μόνο 0,3 λιπίδια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις