Φτερίσια μακαρονάδα
Η εποχή είναι δύσκολη, είμαστε όλοι κλεισμένοι μέσα στα
σπίτι τις περισσότερες μέρες και τη βγάζουμε με πολλά η λίγα δεν έχει σημασία, σήριαλ
που κατεβάζουμε από τα τορεντάδικα (μην νιώθεις τύψεις είναι κοινό το έγκλημα).
Ε λίγο η τηλεόραση λίγο η γουρουνιά που να παραγγέλνεις
και κάθε μέρα δεν λέει άστο, που καταλήγουμε;
Στα μακαρόνια.
Κοιτά.
Για να μη λέμε χαζά, για να κάνεις μακαρόνια δεν
χρειάζεται συνταγή, αλλά και πάλι σε πληροφορώ ότι υπήρξε άνθρωπος (βοηθός μου
καλή του ώρα κάπου κάπως κάποτε) που δεν ήξερε να κάνει μακαρόνια και τα έριξε
μέσα στην κατσαρόλα σκέτα.
Σκέτα ρε φίλε το καταλαβαίνεις; Χωρίς νερό! Χωρίς τίποτα!
Και περίμενε να γίνουν.
Μου γάμησε και την κατσαρόλα το αρχίδι.
Στα σκουπίδια πήγε η έρμη.
Έτσι που λες επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μου, ε…
έψαχνα και μια αφορμή για να κάνω ανάρτηση είπα να εμπνευστώ το παρών πόστ.
Την ιστορία τους θα τη βρεις (στα πάτρια εδάφη) ΕΔΩ, αλλά
περιληπτικά θα σου πω ότι γενικά οι Ελληνούλιδες τρώμε πολλά ζυμαρικά και πολλά
μακαρόνια. ΑΠΕΙΡΑ! Είναι νόστιμα, γίνονται εύκολα, είναι χορταστικά επίσης είναι
οικονομικά, είναι σχετικά υγιεινά και μπορείς να κάνεις τους απίστευτους
συνδυασμούς, αλλά εμείς θα ασχοληθούμε με τη βασίλισσα.
Ναπολιτέν
Στην ορολογία της μαγειρικής όπου θα δεις τον όρο: «Ναπολιτέν»
παίζει ντομάτα. Καλό είναι να την αφήσεις να βράσει μπόλικη ώρα σε χαμηλή φωτιά
να φύγουν τα πολλά υγρά και να γίνει αφράτη νόστιμη και γλυκιά. Μπορείς να
καβαντζώσεις το καλοκαίρι ντομάτες και να κάνεις σε βαζάκια να χεις καβάντζα για
το χειμώνα αλλά ακόμη Φλεβάρη έχουμε θα τα δούμε μετά αυτά.
Για τη δική μας συνταγή θα χρειαστούμε 1 βάζο περασμένη
ντομάτα σαν και αυτά που πουλάνε στη λαϊκή αγορά οι γιαγιάδες οι Ρωσσοπόντιες η
αν δεν έχεις πουθενά τέτοιες άκρες η καμιά θεία η γιαγιά ξέρω γω να πάρεις να
χεις, βολέψου με ένα βάζο από το σούπερ μάρκετ αλλά προς θεού μην βάλεις
τενεκεδάκι. Θέλουμε κανονική περασμένη φρέσκια ντομάτα.
Καλά αν είσαι καυλωμένος μπορείς να κάτσεις να τρίψεις
ντομάτες στον τρίφτη αλλά δε το θες έτσι δεν είναι; Τες πα.
Πάμε να δούμε τη συνταγή μας λίγο τώρα;
Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια (ότι
τραβά η όρεξη σου)
½ κομμάτι βούτυρο
1 μεγάλο κομμάτι τυρί φέτα
Για τη σάλτσα:
1 βάζο ντομάτα*
½ κρεμμύδι τριμμένο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κύβους μοσχάρι η λαχανικών
(1 για τη σάλτσα
και 1 για τα μακαρόνια)
1 κουταλιά του γλυκού μπούκοβο
Λίγο κάρι
Λίγο βασιλικό
½ κομμάτι βούτυρο
Εκτέλεση:
Πλύνε τα χέρια σου ανέβασε τα μανίκια σου και βάλε μια
ποδιά γιατί ξέρω ένα μαλάκα που πήγε να μαγειρέψει κόκκινη σάλτσα με άσπρη
μπλούζα.
Έ. Τι;
Βάλε νερό στην κατσαρόλα τόσο όσο να χεις αέρα 3 δάχτυλα
και ρίξε μέσα μια χούφτα αλάτι (ναι, ροζ Ιμαλάϊων
φυσικά σαν και αυτό που είχα στο χωριό μου), άναψε το μάτι της κουζίνας και
βάλε επάνω την κατσαρόλα σκεπασμένη με καπάκι για να βράσει το νερό.
Άνοιξε το βάζο με την περασμένη ντομάτα, πάρε ένα
κατσαρολάκι και βάλε το πάνω στο μάτι και αυτό (τέσσερα έχουν οι κουζίνες μη αγχώνεσαι μάνα μου) ρίξε μέσα τη μισή
ποσότητα βούτυρο, το κρεμμύδι που φυσικά όπως είδες πιο πάνω το χεις περάσει
στον τρίφτη, άντε καλά στο μούλτι. Το λοιπόν ρίξε μέσα στο κατσαρόλι όλα τα
υλικά για τη σάλτσα και τον 1 κύβο, να βράσουν για περίπου ένα δεκάλεπτο σε
μέτρια φωτιά φροντίζοντας να μην στεγνώσει από υγρά, πράγμα που σημαίνει ότι αν
χρειαστεί θα την ενισχύσεις με λίγο νεράκι.
Τα μακαρόνια έχουν οδηγίες βρασμού στο πίσω μέρος,
ανακάτευε τα συχνά και φρόντισε να μην κολλήσουν ούτε μεταξύ τους ούτε στην κατσαρόλα
(ο μαλάκας… που λέγαμε… πιο πάνω;). Ετοίμασε ένα τρυπητό μέσα στον νεροχύτη για
να τα στραγγίσεις, φυσικά στράγγισε τα, ρίξε επάνω κρύο μπόλικο νερό ανακάτεψε
τα και πάρε πάλι την κατσαρόλα βάλε την στη φωτιά και μόλις στεγνώσουν τα απονέρια
που θα χουν μείνει μέσα, ρίξε μέσα τον άλλον κύβο, το υπόλοιπο βούτυρο (πυρηνική βόμβα θερμίδων θα στα κάνω τι
νόμιζες;) και το κομμάτι της φέτας, και ανακάτεψε τα όλα μαζί πολύ καλά. Θα
γίνουν μια ωραία κρέμα, ρίξε μέσα τώρα τα βρασμένα ζυμαρικά, ανακάτεψε τα όλα
καλά καλά, και ρίξε μια ματιά στη σάλτσα που ή που θα χει κολλήσει (πράμα που απεύχομαι αλήθεια τώρα) ή που
θα χει βράσει. Έτοιμη είναι γω στο λέω, όρμα!
Έλα μανίτσα μην το ζορίζεις από δω και πέρα τα ξέρεις τα
υπόλοιπα.
Καλή όρεξη βρε!
Σχόλια