14 Απριλίου 2016

Ζουμερό φιλέτο κοτόπουλου σωταρισμένο στο τηγάνι με τραγανό πράσο (Πρασοτηγανιά με κότα ρε!)

Όπως σου είπα έχω 10 μέρες που κάνω δίαιτα (για πολλοστή φορά στη ζωή μου πια) Η ζωή μου χωρίς τον υδατάνθρακα είναι μαύρη πρέπει να παραδεχτώ και ο χωρισμός μας μου χει στοιχίσει απίστευτα.
Στα μείων να βάλουμε το ότι αυτές οι γαμημένες πρωτεϊνικές δίαιτες στοιχίζουν το κέρατο τους το τράγιο και πραγματικά είναι πολύ δύσκολο αν δεν έχεις λεφτά. Υπάρχει όμως ένα συν, στο ότι σε βοηθούν να στύψεις την κεφαλα σου, να βρεις τρόπους και φαγητά που θα κάνουν τη ζωή σου λίγο πιο εύκολη, δεν θα ελαφρύνουν κατά πολύ την τσέπη σου και φυσικά να χορτάσεις που για αυτό σκάμε κυρίως.
Το ξέρω βρε ότι δεν ανακάλυψα το φεγγάρι, μη φανταστείς ότι θα σου δώσω καμιά υπεραπίστευτη συνταγή από αυτές που θα κάνεις στην πεθερά σου για να τις αποδείξεις τι «και γαμώ τα μαγείρια» είσαι. Μια τηγανιά θα κάνουμε.
Αλλά από την άλλη μην υποτιμάς κανέναν..
Προσθήκη λεζάντας
Υλικά:
1 στήθος κοτόπουλο (ολόκληρο αλλά χωρίς κόκκαλα και χωρίς πέτσα)
2 κανονικά πράσα
½ κόκκινη πιπεριά (πιότερο για το χρώμα, ζεις και χωρίς αυτή)
Ελαιόλαδο
1 Κύβο κότας η λαχανικών η βοδινού η σκόνη για ενίσχυση της γεύσης (ξέρεις εσύ μην κάνουμε διαφήμιση τώρα)
Μπαχαρικά κατά βούληση
Αν υπάρχει λίγο λευκό κρασί
Εκτέλεση:
Τα υλικά είδες είναι απλά και εύκολα, θα πάρεις το κοτόπουλο όπου αν βαριέσαι τόσο εξωφρενικά πολύ θα ζητήσεις από τον κοτοπουλά – κρεοπώλη σου να στο κόψει σε μεγάλα κομμάτια η σε λωρίδες κατά μήκος (Ζουλίεν όπως λένε οι πολιτισμένοι Σέφηδες)
Ας πούμε ότι ξεμπερδέψαμε με το πουλερικό, πάμε να δούμε λίγο τα πράσα. Μη σε ξεγελάει που χει μπόι δυο μέτρα το πράσο αδερφέ, μαζεύει της πουτάνας τη λάσπη μέσα στη φυλλαράκια του και θέλει πολύ καλό πλύσιμο. Για αυτό άκου τι θα κάνεις:
Θα πάρεις τα πράσα θα καθαρίσεις τυχών σαπισμένα φυλλαράκια στις άκρες η και εξωτερικά, θα κόψεις τις άκρες τους πάνω και κάτω και μετά θα τα κόψεις σε φέτες πάχους 1 εκατοστού. Θα τα ρίξεις μέσα στη λάντζα (την οποία φυσικά θα έχεις πλύνει πρώτα από σαπουνάδες η τυχών άπλυτα πιάτα)
Αφού λοιπόν κάνεις αυτό, θα ανοίξεις τη βρύση τρεχούμενο δροσερό νεράκι και θα αφήσεις να σκεπαστούν μέχρι πάνω τα κομμένα πράσα, τώρα θα ρίξεις μέσα 1 ποτήρι ξύδι απλό και μια γενναία χούφτα αλάτι, θα τα ανακατώσεις ελαφρά, και έπειτα άφησε τα λίγο στην ησυχία τους. Μετά από κάνα μισαωράκι και αφού θα τα ξανά ανακατέψεις και θα τα ξεπλένεις, άφησε τα στο τρυπητό να στραγγίσουν. Δεν είναι μεγάλη η ποσότητα για αυτό μη φρικάρεις.
 Από ότι μου χει πει ο θείος ο Τάκης καλή του ώρα, το όξινο βοηθά στη διάσπαση της λάσπης που τυχών θα χουν επάνω, είναι αντισηπτικό και φυσικά μαζί με το αλάτι θα διώξουν τυχών ανεπιθύμητους επισκέπτες που βρήκανε καταφύγιο στο λαχανικό.
Σκουλήκια και τέτοια ας μην γίνω πιο ρομαντικός
Στο δια ταύτα τώρα. Κόψαμε πουλερικό, πλύναμε πράσα, τσακώνουμε το μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε μέσα την κλασσική δόση ελαιόλαδου να καλύψουμε τον πάτο του, μόλις αυτό ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το κομμένο κοτόπουλο και τσιγαρίζουμε καλά από όλες τις πλευρές να ασπρίσει (θα το δεις έτσι θα γίνει) μετά ρίξε μέσα το πράσο που χεις πλύνει και στραγγίσει, την κόκκινη πιπεριά αν αποφασίσεις να βάλεις, και ανακάτεψε καλά. Τώρα σβήσε με το κρασί αν έχεις είπαμε, συμπλήρωσε με λίγο νεράκι τόσο ώστε να το καλύψεις και άσε με σκεπασμένο καπάκι να βράσει ένα μισαωράκι σε μέτρια θερμοκρασία, φρόντιζε να το κοιτάς που και που να μην μείνει από υγρά, λίγο πριν το τέλος ρίξε μέσα τα μπαχαρικά που αγαπάς (κατά προτίμηση ταιριάζει απλά πιπέρι μαύρο και λίγο ελάχιστο κόκκινο καυτερό) τον Κύβο η Σκόνη (μην τα ξαναλέμε, και πρόσεχε γιατί αυτά τα διαόλια είναι πίτα στο αλάτι, μην το λυσσάξεις το φαΐ) και αλάτι.
Μετά απλά τρως.
Τι; Θες και άλλο;

Τιπς:
a.    ½ μικρό φρέσκο στυμμένο λεμόνι στο τέλος δεν θα τανε κακό να ξες
b.    Αν πλύνεις/κόψεις το κοτόπουλο σπίτι, φρόντισε να πλύνεις ΚΑΛΑ τη σανίδα κοπής και το μαχαίρι σου πριν «αγγίξεις» άλλο τρόφιμο, δεν κάνουμε μαλακίες με ετούτα.

c.     Το κρεμμύδι είναι πρώτα ξαδέρφια με το πράσο αλλά αν το γουστάρεις δεν θα ναι έγκλημα και ½ κρεμμύδι στο φαγητό να τσιγαριστεί μαζί με την κότα.

7 Απριλίου 2016

Πανδαισία Μεσογειακών λαχανικών ψημένα με τα υγρά τους και ελαιόλαδο (*Τουρλού βρε μαλάκα)

Εγώ μάνα μου, με το φαΐ από μωρό δεν είχα θέμα (φαίνεται και από τα κιλά μου άλλωστε). Μεγαλώνοντας όμως και ασχολούμενος επαγγελματικά με τη μαγειρική έγινα κέρατο βερνικωμένο και απόκτησα κάτι χούγια γάμησε τα. Σε ένα πράγμα όμως συμφωνεί οποιοσδήποτε με χει ταΐσει έστω και μια φορά.
Δώσε μου λαχανικά και κόψε μου το Internet (που λέει ο λόγος χαλάρωσε μην παίρνεις αέρα)
Η μεσογειακή διατροφή όπως πολύ καλά ξέρεις είναι τσίτα πίτα στα λαχανικά αυτό το γνωρίζουμε όλοι, στην Ελλάδα τα τιμούμε πολύ και συχνά αν και ναι, η αλήθεια είναι πως μερικές φορές είναι βαρετά, για αυτό και καλό είναι να είμαστε λίγο πιο ευέλικτοι στο μαγείρεμα τους.
Φυσικά και δεν ανακάλυψα το φεγγάρι μην νομίζεις.
Τουρλού θα φτιάξουμε. Ο τίτλος είναι παραπλανητικός γιατί είμαστε και τέτοιοι, ψαρώνουμε από αυτό θα μας σερβίρουν φτιαγμένο με ωραίες λέξεις.
Όπως έχει πει και η αείμνηστη Μαλβίνα Κάραλη: “Ξέρεις τι αίγλη έχουν οι απατεώνες;”

Υλικά:
2 μελιτζάνες
½ κιλό μανιτάρια καβαντζωμένα από την προηγούμενη συνταγή
3 φρέσκα κρεμμύδια
2 μεγάλα καρότα
1 σκελίδα σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανό
2 μικρά ξερά κρεμμύδια
4 μικρά κολοκυθάκια
1 μεγάλη φρέσκια ντομάτα
Μπόλικο ελαιόλαδο να καλύψει καλά τα λαχανικά (τι διάολο λαδερό φτιάχνουμε για;)
2 ποτήρια νερό τουλάχιστον
Αλάτι και μπαχαρικά της αρεσκείας σου

Εκτέλεση:
Το τουρλού σαν λέξη είναι τούρκικο. Συγγενεύει πολύ με το γαλλικό Ratatouille το οποίο άσχετο, αλλά αν το ψάξεις στο γούγλη, βγάζει πρώτα την ταινία και μετά το φαΐ. Μερικοί σαν φαγητό το συγχέουν με το Μπριάμ το οποίο όμως και αυτό κρατάει η σκούφια του κάπου στην Ινδία, όπου θεωρείται πως είναι ξαντέρφο  με το φαγητό Biryani.
Για την ιστορία το Μπριάμ περιέχει Κολοκυθάκι, πατάτα και κρεμμύδι σαν βασικά συστατικά.
Στο φαΐ μας λοιπόν τώρα το οποίο ουσιαστικά σαν συνταγή είναι: “Παίρνουμε τα λαχανικά τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα χώνουμε στο ταψί μαζί με τα υπόλοιπα υλικά” Για να γεμίσει η ανάρτηση όμως θα σου πω μερικά ψιλολόγια
Φυσικά πλένεις τα χέρια σου αυτό το ξέρεις χρόνια τώρα, πλένεις και τα λαχανικά, άντε δε γαμιέται πλύνε και τα μανιτάρια να μας φύγει ο γκαηλές, πάρε ένα καλό μαχαίρι και κόψε τα λαχανικά σε φέτες η σε μεγάλα κομμάτια.
Τα οποία έχεις φροντίσει φυσικά να καθαρίσεις.
Η φλούδα της μελιτζάνας (όπως και το πράσινο μέρος της πατάτας) περιέχει μια ουσία που λέγεται “σολανίνη” και σε μεγάλο βαθμό θεωρείται ότι είναι δηλητηριώδης για αυτό και καθαρίζουμε αρκετή από αυτήν, κάνοντας σχέδιο τύπου, μια λωρίδα καθαρίζεις μια αφήνεις. Το λοιπόν κόβεις όλα τα λαχανικά όπως προείπα σε κομμάτια, εκτός από τα καρότα που θα το κόψεις σε μικρότερα κομμάτια, γιατί ως πιο σκληρά είναι εύλογο ότι δεν θα ψηθούν αναλογικά στον ίδιο βαθμό με το κολοκυθάκι λόγου χάρη, που είναι η τρυφερότητα η ίδια.
Τα ανακατεύεις μέσα στη γάστρα με το λάδι το νερό και τα μπαχαρικά, καπακώνεις και ψήνεις για μια ώρα τουλάχιστον.
Σερβίρεται κατά κύριο κανόνα με μια φρατζόλα ψωμί, χωριάτικη σαλάτα…. τίγκα στο λάδι για βούτες και κάνα κιλό τυρί φέτα γιατί είμαστε στον όγκο.
Τα φιλιά μου.
Α! να μην ξεχάσω να σου πω πως μπορείς να βάλεις μέσα στο φαγάκι αυτό ότι μα ότι λαχανικό έχεις σπίτι δεν υπάρχει κανόνας.  Κανονικά και παραδοσιακά βάζουμε μέσα πατάτες και πιπεριά, απλά εγώ δεν έβαλα αυτή τη φορά. Επίσης μπορείς να το εμπλουτίσεις με ντομάτα κονκασέ ή σπιτική σάλτσα ντομάτας (αλλά σε καμία περίπτωση πελτέ γιατί θα το κάνεις πάρα πολύ βαρύ) αν το θέλεις πιο κόκκινο, δεν είναι να βάζεις φρέσκιες ντομάτες τέτοια εποχή άστο…!

6 Απριλίου 2016

Νηστίσιμο και vegan και για ντούκια στιφάδο με μανιτάρια


Στη λαϊκή αγορά δεν πηγαίνω.
Παρόλο που γίνεται τύπου 500 μέτρα από το σπίτι μου.
Θες που βαριέμαι; Θες που φρικάρω από τον κόσμο; Θες που έχω καλομάθει σαν γνήσιο δυτικό ζώο να μπαίνω μέσα σε ένα Super Market και να ναι όλα στα πόδια μου; .. ε γενικά δεν ρε παιδί μου.
Και κάνω μεγάλη μαλακία, την οποία φυσικά σαν γνήσιος Ελληναράς την σκέφτομαι εάν και όταν πάω και όταν συνειδητοποιήσω (αυτή τη λέξη χωρίς κορέκτορα ποτέ δεν θα καταφέρω να τη γράψω ρε φίλε) πόσα λεφτά έχω γλιτώσει. Τέλος πάντων σήμερα πήρα το κουφάρι μου μέχρι τη λαϊκή πρωτίστως για να αγοράσω φρέσκα μανιτάρια από το φίλο μου το Χαρούλη που ως γνωστών έχει τα γαμηστερότερα μανιτάρια στην Πιερία. Με πολύ λίγα χρήματα αγόρασα 1 κιλό διάφορα φρεσκότατα μανιταράκια, το θέμα είναι όμως ότι κάνω δίαιτα και είναι και νηστεία, είχα και καιρό να ανεβάσω συνταγή οπότε έπρεπε να φύγω λίγο από την πεπατημένη. Έπρεπε να βρω κάτι άλλο που θα είναι εύκολο, νόστιμο γρήγορο και με υλικά που έχουμε στο σπίτι. Αλλά να μην είναι το κλασσικό: «μανιτάρια στο φούρνο» η «μανιτάρια στη σχάρα»
 Έτσι λοιπόν εγώ φτιάχνω και συ γράφεις:

Μανιτάρια Φρέσκα Στιφάδο
Υλικά:
Ελαιόλαδο
1 κιλό διάφορα μανιτάρια φρέσκα (Πλευρώτους, Φούσκες, Portobello Κτλ) – στην εν λόγω συνταγή χρησιμοποίησα μόνο το ½ κιλό - 
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά του γλυκού σκορδόλαδο (εάν υπάρχει η πολτός σκόρδου ή μια σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη και ψιλοκομμένη)
Μπόλικα μπαχαρικά όπως: Αλάτι, Πιπέρι μαύρο, Πιπέρι κόκκινο καυτερό, Πιπέρι κόκκινο Καπνιστό, Θυμάρι εάν υπάρχει και ίσως λίγο δάφνη (εγώ δεν την πολυγουστάρω και δεν έβαλα, του πάει όμως)

Εκτέλεση:
Καταρχήν χρησιμοποίησα το ½ κιλό μόνο και το άλλο το καβάτζωσα αυτό στο ξαναλέω. Που λες λοιπόν φίλε μου δεν ξέρω ποιος ήταν αυτός ο μπινές που είπε να πλένουμε τα μανιτάρια και να τα ξεφλουδίζουμε και όλοι έχουνε φάει το σκάλωμα το ίδιο. Όχι καργιολάκι τα μανιτάρια απλά τα σκουπίζουμε καλά με μια νωπή πετσετούλα πριν τα μαγειρέψουμε, ούτε τα πλένουμε ούτε τα ξεφλουδίζουμε ούτε τους κάνουμε ξόρκια κάτω από την πανσέληνο. Έτσι και αλλιώς τα έρμα μέσα σε μπάλες από άχυρο μεγαλώνουν όχι στις λάσπες!
Αφού λοιπόν σκουπίσεις τα μανιταράκια… ε άμα θες να τα ξεφλουδίσεις κάντο τι να σε πω τώρα εγώ εσένα…
Θα τα κόψεις σε χοντρά «κυδωνάτα κομμάτια» και θα τα βάλεις μέσα σε ένα τάπερ, ομοίως θα κάνεις και με τα κρεμμύδια.
Τσάκω στη συνέχεια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και ρίξε ελαιόλαδο να καλυφθεί ο πάτος αλλά όχι να γίνει πλημμύρα από λάδι. (Κοστίζει κιόλας δεν είμαστε για άπλες στις εποχές μας)
Ρίξε όλα τα λαχανικά (μανιτάρια, κρεμμύδια, σκόρδο) και άσε τα να τσιγαριστούν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούνε, στην αρχή μη φας φρίκη που θα ναι τσίτα πίτα η κατσαρόλα μέχρι επάνω, αυτά θα μαραθούν θα χάσουν όγκο, οπότε θα έρθουν στα ίσα τους στην πορεία μη σκας. Τα τσιγαρίζεις το λοιπόν και σε κάνα δεκάλεπτο ρίχνεις τα υπόλοιπα υλικά, ντομάτα δηλαδή και μπαχαρικά, συμπληρώνεις με νεράκι να τα καλύψεις και αφήνεις να βράσει μέχρι να μαλακώσουν, υπολόγιζε κάνα εικοσάλεπτο σε μέτρια φωτιά, φροντίζοντας να χεις το νου σου μη και σωθούν τα υγρά, κολλήσει το φαί, οπότε και που θα μείνεις νηστικός και που θα τρίβεις κατσαρόλες σα το μαλάκα και δε λέει.
Αυτά τα λίγα και περιεκτικά για σήμερα. Α.. να σου πω, μερικά tips:
1.   Η Δάφνη που λέγαμε είναι βασικό συστατικό για στιφάδο και κοκκινιστά, προσωπικά σου είπα δεν μου αρέσει αλλά καλό είναι να βάλεις ένα τόσο δα ξερό φυλλαράκι ίσα για το άρωμα
2.   Αν θέλεις να το κάνεις πιο μπαμπάτσικο το φαγητό, να φτουρίσει λίγο πιο πολύ ρε παιδάκι μου, πες έχεις κόσμο να ταΐσεις και δεν παίζουν πολλά λεφτά, μπορείς να βάλεις μέσα στην αρχή αρχή, μια μεγάλη πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλα κομμάτια, θα γίνει πιο πλούσιο σε γεύση, το άμυλο θα δέσει τη σάλτσα οπότε θα ναι πιο πηχτή
3.   Η συνταγή κάνει και για τα gymfit ντούκια του γυμναστηρίου μιας και τα μανιτάρια αποτελούνται από 90% νερό ενώ περιέχουν περίπου 2,9 g πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια προϊόντος και μόνο 0,3 λιπίδια