28 Φεβρουαρίου 2016

Υγρό κέικ σοκολάτας με Αχλάδι

Υπάρχουν συνταγές που για κάποιο ανεξήγητο λόγο, αφού για κάποιο διάστημα τις φτιάχνουμε πολύ συχνά τελικά τις ξεχνάμε. Συνήθως είναι συνταγές/παρασκευές από φαγητό η γλυκό που δοκιμάσαμε κάπου και “A μαλάκα τέλειο!! Θα μου δώσεις τη συνταγή; - ‘Οχι καργιολάκι να ψάξεις στο γκούγκλη” πάθαμε ένα ζαβλαμά, το τερματίσαμε μα τελικά ξεχάσαμε και την παρασκευή και τη γεύση. Την ίδια τύχη είχε η παρακάτω συνταγή που μου έδωσε μια φίλη στη δουλειά πριν από 4 χρόνια.
Μου έφερε να δοκιμάσω από το γλυκό και τη συνταγή γραμμένη έτοιμη στο χαρτάκι, έτσι τις έχω εκπαιδευμένες. Για ένα χειμώνα του χαμε βγάλει τα μάτια με το γλυκό αυτό, το χω φτιάξει σε κάθε πιθανή παραλλαγή και πάντα πετυχαίνει πίστεψε με. Έτσι λοιπόν σήμερα που είναι Κυριακή είπα να το φτιάξω για να σας αφήσω να μου ρίξετε μερικά καντήλια εξτραδάκι.

Υγρό κέικ σοκολάτας με Αχλάδι
Υλικά:
150 γραμμάρια Βούτυρο
(γω έβαλα Αγελαδινό)
150 γραμμάρια ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
3 αβγά
(Χωριάτικα τα λέμε εμείς εδώ στην επαρχία, αλλά πως γράφουν αυτοί οι μεγάλοι Σεφ στα μπλόγκια τους; Κατά προτίμηση βιολογικά)
1 μεγάλο αχλάδι καθαρισμένο και τριμμένο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη (αν έχεις λεφτά και βρεις πάρε καλύτερα Williams που είναι πολύ χυμώδη και γευστικά)
200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
(125 γραμμάρια είναι η μια πλάκα, άρα θα πάρεις δύο και αυτή που θα περισσέψει μην την χλαπακιάσεις, θα δεις μετά)
150 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα
1 βανιλίνη (αυτό στο άσπρο μικρό φιαλίδιο με το κόκκινο καπάκι που κακώς αποκαλούμε βανίλια)

Προαιρετικό γλάσο:
1 μεγάλο αχλάδι τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη (ε αφού θα πάρεις μωρέ μαλάκα Αχλάδια, ένα θα πας να πάρεις;)
1 κουβερτούρα παρά 25 γραμμάρια (αυτή που καβάντζωσες πιο πάνω. Δεν την έφαγες ε;)
Λίγο γάλα

Πλύνε χέρια, μάζεψε μανίκια και συγκέντρωσε όλα τα υλικά κοντά σου. Τσάκω μίξερ και…!
Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψει. Άστο να χτυπηθεί καλά. Κατόπιν, προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα περιμένοντας να ενσωματωθεί το ένα μετά το άλλο στο μείγμα. Υπομονή δεν θέλει βιάση και κόπο, τρόπο θέλει μάνα μου, έπειτα συνεχίζουμε προθέτοντας το τριμμένο αχλάδι στη χοντρή πλευρά του τρίφτη είπαμε έτσι; Συνεχίζουμε με την κουβερτούρα λιωμένη. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε με μια σπάτουλα το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει με τη βανιλίνη.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά
Αυτό.

Τα φιλιά μου.
Α! Να μην ξεχάσω, αν θες για την αλητεία να βάλεις κάτι απο πάνω, πάρε όλα τα υλικά που αναγράφονται 15 γραμμές πιο πάνω και βάλε τα όλα μαζί σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν και να δέσουν σε μια ομοιόμορφη κρεμμώδη σάλτσα την οποία μετά θα αδειάσεις επάνω στο γλυκό 

25 Φεβρουαρίου 2016

Φτερίσια μακαρονάδα

Η εποχή είναι δύσκολη, είμαστε όλοι κλεισμένοι μέσα στα σπίτι τις περισσότερες μέρες και τη βγάζουμε με πολλά η λίγα δεν έχει σημασία, σήριαλ που κατεβάζουμε από τα τορεντάδικα (μην νιώθεις τύψεις είναι κοινό το έγκλημα).
Ε λίγο η τηλεόραση λίγο η γουρουνιά που να παραγγέλνεις και κάθε μέρα δεν λέει άστο, που καταλήγουμε;
Στα μακαρόνια.
Κοιτά.
Για να μη λέμε χαζά, για να κάνεις μακαρόνια δεν χρειάζεται συνταγή, αλλά και πάλι σε πληροφορώ ότι υπήρξε άνθρωπος (βοηθός μου καλή του ώρα κάπου κάπως κάποτε) που δεν ήξερε να κάνει μακαρόνια και τα έριξε μέσα στην κατσαρόλα σκέτα.
Σκέτα ρε φίλε το καταλαβαίνεις; Χωρίς νερό! Χωρίς τίποτα! Και περίμενε να γίνουν.
Μου γάμησε και την κατσαρόλα το αρχίδι.
Στα σκουπίδια πήγε η έρμη.
Έτσι που λες επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μου, ε… έψαχνα και μια αφορμή για να κάνω ανάρτηση είπα να εμπνευστώ το παρών πόστ.
Την ιστορία τους θα τη βρεις (στα πάτρια εδάφη) ΕΔΩ, αλλά περιληπτικά θα σου πω ότι γενικά οι Ελληνούλιδες τρώμε πολλά ζυμαρικά και πολλά μακαρόνια. ΑΠΕΙΡΑ! Είναι νόστιμα, γίνονται εύκολα, είναι χορταστικά επίσης είναι οικονομικά, είναι σχετικά υγιεινά και μπορείς να κάνεις τους απίστευτους συνδυασμούς, αλλά εμείς θα ασχοληθούμε με τη βασίλισσα.
Ναπολιτέν
Στην ορολογία της μαγειρικής όπου θα δεις τον όρο: «Ναπολιτέν» παίζει ντομάτα. Καλό είναι να την αφήσεις να βράσει μπόλικη ώρα σε χαμηλή φωτιά να φύγουν τα πολλά υγρά και να γίνει αφράτη νόστιμη και γλυκιά. Μπορείς να καβαντζώσεις το καλοκαίρι ντομάτες και να κάνεις σε βαζάκια να χεις καβάντζα για το χειμώνα αλλά ακόμη Φλεβάρη έχουμε θα τα δούμε μετά αυτά.
Για τη δική μας συνταγή θα χρειαστούμε 1 βάζο περασμένη ντομάτα σαν και αυτά που πουλάνε στη λαϊκή αγορά οι γιαγιάδες οι Ρωσσοπόντιες η αν δεν έχεις πουθενά τέτοιες άκρες η καμιά θεία η γιαγιά ξέρω γω να πάρεις να χεις, βολέψου με ένα βάζο από το σούπερ μάρκετ αλλά προς θεού μην βάλεις τενεκεδάκι. Θέλουμε κανονική περασμένη φρέσκια ντομάτα.
Καλά αν είσαι καυλωμένος μπορείς να κάτσεις να τρίψεις ντομάτες στον τρίφτη αλλά δε το θες έτσι δεν είναι; Τες πα.
Πάμε να δούμε τη συνταγή μας λίγο τώρα;

Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια (ότι τραβά η όρεξη σου)
½ κομμάτι βούτυρο
1 μεγάλο κομμάτι τυρί φέτα
Για τη σάλτσα:
1 βάζο ντομάτα*
½ κρεμμύδι τριμμένο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κύβους μοσχάρι η λαχανικών
(1 για τη σάλτσα και 1 για τα μακαρόνια)
1 κουταλιά του γλυκού μπούκοβο
Λίγο κάρι
Λίγο βασιλικό
½  κομμάτι βούτυρο

Εκτέλεση:
Πλύνε τα χέρια σου ανέβασε τα μανίκια σου και βάλε μια ποδιά γιατί ξέρω ένα μαλάκα που πήγε να μαγειρέψει κόκκινη σάλτσα με άσπρη μπλούζα.
Έ. Τι;
Βάλε νερό στην κατσαρόλα τόσο όσο να χεις αέρα 3 δάχτυλα και ρίξε μέσα μια χούφτα αλάτι (ναι, ροζ Ιμαλάϊων φυσικά σαν και αυτό που είχα στο χωριό μου), άναψε το μάτι της κουζίνας και βάλε επάνω την κατσαρόλα σκεπασμένη με καπάκι για να βράσει το νερό.
Άνοιξε το βάζο με την περασμένη ντομάτα, πάρε ένα κατσαρολάκι και βάλε το πάνω στο μάτι και αυτό (τέσσερα έχουν οι κουζίνες μη αγχώνεσαι μάνα μου) ρίξε μέσα τη μισή ποσότητα βούτυρο, το κρεμμύδι που φυσικά όπως είδες πιο πάνω το χεις περάσει στον τρίφτη, άντε καλά στο μούλτι. Το λοιπόν ρίξε μέσα στο κατσαρόλι όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τον 1 κύβο, να βράσουν για περίπου ένα δεκάλεπτο σε μέτρια φωτιά φροντίζοντας να μην στεγνώσει από υγρά, πράγμα που σημαίνει ότι αν χρειαστεί θα την ενισχύσεις με λίγο νεράκι.
Τα μακαρόνια έχουν οδηγίες βρασμού στο πίσω μέρος, ανακάτευε τα συχνά και φρόντισε να μην κολλήσουν ούτε μεταξύ τους ούτε στην κατσαρόλα (ο μαλάκας… που λέγαμε… πιο πάνω;). Ετοίμασε ένα τρυπητό μέσα στον νεροχύτη για να τα στραγγίσεις, φυσικά στράγγισε τα, ρίξε επάνω κρύο μπόλικο νερό ανακάτεψε τα και πάρε πάλι την κατσαρόλα βάλε την στη φωτιά και μόλις στεγνώσουν τα απονέρια που θα χουν μείνει μέσα, ρίξε μέσα τον άλλον κύβο, το υπόλοιπο βούτυρο (πυρηνική βόμβα θερμίδων θα στα κάνω τι νόμιζες;) και το κομμάτι της φέτας, και ανακάτεψε τα όλα μαζί πολύ καλά. Θα γίνουν μια ωραία κρέμα, ρίξε μέσα τώρα τα βρασμένα ζυμαρικά, ανακάτεψε τα όλα καλά καλά, και ρίξε μια ματιά στη σάλτσα που ή που θα χει κολλήσει (πράμα που απεύχομαι αλήθεια τώρα) ή που θα χει βράσει. Έτοιμη είναι γω στο λέω, όρμα!
Έλα μανίτσα μην το ζορίζεις από δω και πέρα τα ξέρεις τα υπόλοιπα.

Καλή όρεξη βρε!