11 Μαΐου 2015

Πες μου ένα γλυκό λόγο!

Σύμφωνα με τη μυθολογία η Βέροια είναι κόρη του Ωκεανού και της Θέτιδος. Ο Ζιώγαλας πάλι την ονομάζει: “Βέροια, πόλη μαγική, του όνειρου πατρίδα”. Γεωγραφικά συνορεύει με την Κατερίνη αλλά αυτό δεν μας αφορά γιατί παραδοσιακά υπάρχει μεγάλος πόλεμος (άγνωστο γιατί) ανάμεσα στις δύο πόλεις που ξεκίνησε στο σταθμό των τρένων της Θεσσαλονίκης με τρομερό πετροπόλεμο, ο οποίος θα έκανε κάθε Νεάντερνταλ να λυσσάξει από το κακό του, αρκετά ανοιγμένα κεφάλια, και πολλαπλά εγκεφαλικά στους υπευθύνους του ΟΣΕ. Όλα αυτά το Φλεβάρη του 1992 στα Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Από προσωπική εμπειρία μιας και λόγω των θειάδων μου πηγαίναμε συνέχεια στη Βέροια, όσο ήμουν μικρός, σου λέω ότι έχω περάσει μαγικές στιγμές και την αγαπώ πολύ.
Και αν έχει κάτι πολύ καλό, πραγματικά καλό αυτή η πόλη, είναι το φαγητό. Πολύ καλό φαγητό!
Και πολύ νόστιμα γλυκά, ειδικά αυτό το αξιολάτρευτο ζουμερό και πεντανόστιμο Ρεβανί ή ραβανί. Ξαδερφάκι του Αραβικού  Basbūsah.
Λόγω των άφθονων σιτηρών κατανοείς ότι στη μεσόγειο αγαπάμε πολύ το σιμιγδάλι και ως εκ τούτου τα γλυκά που το περιέχουν, όπως οι χαλβάδες, το σάμαλι και όλα αυτά.
Δεν θέλει κόπο να το φτιάξεις αρκεί να έχει φροντίσει πρώτα να φτιάξεις το σιρόπι και μετά το κυρίως γλυκό έτσι ώστε το ένα από τα δύο να είναι κρύο.


Υλικά:
4 αβγά
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
(να ξέρεις αυτό είναι 1 πακέτο δηλαδή ½ κιλό)
1 κούπα αλεύρι
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
(αν έχεις όρεξη μπορείς να βάλει πρόβειο γιαούρτι θα το κάνει τούμπανο)
1 1/2 κ.γ. Μπέικιν
2 βανίλιες
1 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
2 κ.γ ξύσμα λεμονιού
(φρόντισε να μην ξύσεις το άσπρο μέρος γιατί θα πικρίσει)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
4 κούπες ζάχαρη
(1 κιλό είναι αυτό)
4 κούπες νερό
(1 λίτρο νερό είναι αυτό)
2-3 φλούδες λεμόνι
(επίσης μόνο το κίτρινο μέρος όχι το άσπρο γιατί πικρίζει)

Εκτέλεση:
Πλένουμε τα χέρια μας. Βάλε και μια ποδιά μη και γίνεις χάλια. Αρχίζουμε από τα βασικά που λέγαμε παραπάνω, με το σιρόπι:
Δεν είναι δύσκολο, απλώς βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα να βράσουν για 5 λεπτά (μετράμε από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός). Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει και ετοιμάζουμε το γλυκό. Απλό έτσι;
Τσάκω ένα μεγάλο μπολ και ανακάτεψε μέσα το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το Μπέικιν, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και άσε τα στην άκρη.
Σε άλλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αβγά μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο και να γίνουν μια όμορφη ομοιογενής κρέμα. Αν δεν έχεις μίξερ σταθερό με κάδο πρέπει να σου πω ότι τον ψιλοήπιες γιατί ένα εικοσάλεπτο χτύπημα το θέλει, μη σου λέω μαλακίες.
Στη συνέχεια ρίξε μέσα στο μείγμα το σπορέλαιο, κατόπιν το γιαούρτι και χτύπα ξανά για λίγο ακόμη.
Λάδωσε καλά ένα ορθογώνιο ταψί. Τώρα που λες πάρε τα δύο μείγματα και ένωσε τα σε ένα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα και ανακατεύοντας καλά, με φορά από κάτω προς τα πάνω.
Άδειασε το μείγμα μέσα στο ταψί και ρίχτο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Νου σου ρεμάλι να μην αρπάξει, μη τυχών και πιάσεις το κινητό με τη μια και τα γράψεις όλα στα παπάρια σου.
Μόλις λοιπόν φιλαράκι βγάλεις το γλυκό από το φούρνο, καυτό όπως είναι, θα αρχίσεις να του κάνεις ένα ωραίο μπάνιο με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντας το λίγο λίγο με την κουτάλα σου, και φυσικά περιμένοντας πρώτα να ρουφήξει – απορροφήσει την πρώτη κουταλιά, μετά τη δεύτερη και πάει λέγοντας... Αφήνουμε να το τραβήξει όλο το σορόπι και να κρυώσει καλά.
Σόου Σίμπλ!

Φιλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: