30 Απριλίου 2015

Τον άνεμο τηγανιστό και το βορρά σαλάτα

Όταν ήμουν μικρός, όσο μπορώ δηλαδή να θυμηθώ γιατί έχω πολλά (ηθελημένα μάλλον κενά) της παιδικής μου ηλικίας, θυμάμαι να λένε πολύ συχνά της μάνας μου, κάτι θείες από αυτές που μυρίζουν θυμίαμα κόλλυβα, μνημόσυνο και κουτσομπολιό:  “Αχ ο Γιάννης σας είναι πολύ ετοιμόλογος”.
Αυτό μάλλον γιατί οι καλοί τρόποι και ο ποινικός κώδικας απαγόρευαν να τις πουν: “Μαστο το καργιολάκι σου το αναιδέστατο από δω μανδάμ” γιατί όσο να το πεις ήμουν κέρατο βερνικωμένο.
Και στα 37 μου παραμένω ακόμη.
Δεν χαρίζομαι και δεν χαρίζω σε κανέναν, για λόγους που ίσως θα έπρεπε να αναφέρουμε σε ένα βιβλίο ψυχολογίας αλλά όχι σε ένα Blog μαγειρικής. Το θέμα είναι όμως ότι, όσο αναιδής και ετοιμόλογος είμαι άλλο τόσο σοκάρομαι από την γαϊδουριά και την “κακή χωριατιά”. Από τους χοντροκομμένους τρόπους.
Μεγαλώνοντας όμως μέσα σε όλο αυτό το κερατιάτικο ανακάλυψα και συνεχίζω με δέος πολλές φορές, ακόμη να ανακαλύπτω ότι η πουτάνα η απλότητα βρίσκεται πάντα στα πιο μικρά πράγμα.
Και στα πιο ψιλοκομμένα.
Όπως η σαλάτα που θα φτιάξουμε σήμερα και ονομάζεται “Πανζανέλα” (Ιταλικά: Panzanella) και είναι μια πολύ διάσημη, νόστιμη απλή και καλοκαιρινή σαλάτα της Βόρειας Ιταλίας και πιο συγκεκριμένα της Τοσκάνης. Φτωχική σαλάτα, μην περιμένεις ότι θα διαβάσεις υλικά γκουρμεδίλα φάση.
Μπα ούτε καν!
Η σαλάτα αυτή που λες, συγγενεύει πολύ με τον δικό μας Κρητικό Ντάκο ή Κουκουβάγια ( όχι άσε το όπλο κάτω δεν εννοώ το πτηνό) αν την πετάξεις δε μέσα στο μπλέντερ της κάνεις και Γκασπάτσο στο περίπου.
Καταλαβαίνεις.
Τι ειν η μεσόγειος ρε φίλε;
Μια γειτονιά!

Βασικά Υλικά:
1 κιλό ντομάτες, κομμένες σε φέτες κόκκινες και ώριμες
(ναι παίζει ρόλο θέλουμε να είναι ζουμερές)
Μπαγιάτικο ψωμί περίπου 5-6 φέτες κομμένο σε κυβάκια η 2 μεγάλα παξιμάδια κρίθινα Κρητικά ελαφρώς βρεγμένα.
(ελαφρώς είπα, όχι λούτσα!)
Ελαιόλαδο
(δεν θα σου πω πόσο γιατί αυτό παίζει ανάλογα με τα κέφια του καθενός, ούτε πλημμύρα να το κάνεις ούτε και στεγνό. Βρες μια μέση λύση)
3 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένα
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε όσο το δυνατών πιο λεπτές φέτες
(Σκάσε. Μπορείς!)
3 κουταλιές του γλυκού ξύδι που γουστάρεις
(Βαλσάμικο, με εστραγκόν, μηλόξιδο, άσπρο κτλ)
Προαιρετικά υλικά:
½  σκελίδα σκόρδο τριμμένο
3 κουταλιές του γλυκού κάππαρη, εάν μπορείς ψιλοκομμένη
250 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη σε κυβάκια
10μεγάλα φύλλα φρέσκου πλατύφυλλου βασιλικού ψιλοκομμένα
10 -12 μαύρες ελιές ψιλοκομμένες
Από μπαχαρικά σίγουρα αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τα υπόλοιπα τα αφήνω στη γεύση σου!

Πλύνε χέρια.
Πάρε ένα μεγάλο μπολ, το μεγαλύτερο που έχεις και βάλε το μέσα στο νεροχύτη, για να μπορείς να το χεις το θέμα υψομετρικά.
Στερέωσε επάνω του κατά μήκος το ξύλο κοπής σου και ξεκίνα να κόβεις πρώτα το ψωμάκι σε κύβους. Εάν θα βάλεις παξιμαδοκουλούρα, απλά θα τη βρέξεις λίγο και θα την πετάξεις μέσα στο μπολ.
Πάρε τις ντομάτες τώρα και αφού τις πλύνεις και καθαρίσεις το κοτσανάκι τους, ξεκίνα να τις κόβεις, σε σχετικά μεσαίου μεγέθους κύβους έτσι ώστε όλα τα ζουμιά να πέφτουν μέσα στο μπολ και έτσι να μην πάνε χαμένα από τη μία, αλλά με πολύ ωραίο τρόπο από την άλλη να μουσκεύει το ψωμάκι, γιατί εκεί είναι όλη η πουτανιά. Άμα τελειώσεις με τις ντομάτες πιάσε και ψιλόκοψε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίχτα από πάνω, άρτυσε τη σαλάτα σου με ελαιόλαδο και μπαχαρικά που γουστάρεις. Ανακάτεψε καλά με τα χέρια σου και άστη για λίγο στο ψυγείο να στανιάρει και να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους.
Αυτό ήταν.

Ευκολάκι είπες;

1 σχόλιο:

mahler76 είπε...

Όντως ευκολάκι!!!