23 Μαρτίου 2015

Γλυκό για "Τα συγκρατημένα πάθη"

Λυπάμαι αλλά η σχέση μου την εκκλησία και τον κλήρο κατ' επακολούθησην δυστυχώς, είναι κακή και όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ολοένα πιο κάκιστη έως και χείριστη μη σου πω. Πιστεύω στο Θεό αυτό δεν το διαπραγματεύομαι, τηρώ όσο μου επιτρέπουν οι καιροί η ο χρόνος μου, τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα, πράγμα που βέβαια με καθιστά γραφικό η παλαιών αρχών για κάποιους, τους οποίους όμως γράφω πανηγυρικά στα αρχίδια μου –να τα λέμε και αυτά- αλλά γενικότερα προσπαθώ να εφαρμόζω ένα στυλάκι τύπου «τη δουλειά σου τη δουλειά μου» Από την άλλη όμως ένα από τα κυρίαρχα Moto μου είναι το ότι «ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις» φράση που θα με ακούσεις να λέω συχνά και να πιστεύω ακόμη συχνότερα, άρα τα πράγματα γίνονται λίγο περίεργα.
Περί θρησκεία και νηστείας η συνταγή σήμερα εξ ου και ο πούστικος ο πρόλογος. Παλιότερα φιλαράκι για να κάνεις νηστεία για σαράντα μέρες ήτανε άθλος μη λέμε μαλακίες, στις μέρες μας είναι ευκολότερο. Η αλήθεια είναι βέβαια πως δεν το λες και «βόλτα μέχρι το περίπτερο» αλλά όσο να το πεις τα πράγματα (μαγειρικά και διατροφικά τουλάχιστον) είναι πολύ πιο εύκολα, μιας και με την ονομασία "νηστίσιμο" παίζει να χει βγει και κρέας ας πούμε; Νταξ δεν είναι κακό να υπάρχουν επιλογές, αυτό διευκολύνει και τη δουλειά για μας τους μάγειρες. τες πα μεγάλη κουβέντα ας πάμε στα δικά μας λοιπόν.
Τη συνταγή που θα δεις παρακάτω την ξεπατίκωσα από μια φίλη μου και προχθές την έφτιαξα και γω, είναι πεντανόστιμη πανεύκολη και εμφανίσιμη αρκετά, γιατί όπως έλεγε και η παπαδιά στο χωριό μας
«του πρόσουπω γαμεί το μνί»


Υλικά:
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
(αν ειδικά είναι από φρέσκα πορτοκάλια θα εκτιμηθεί να το ξες)
Το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
(ε αφού θα τα κάνεις χυμό μετά τι σκας;)
½  κιλό ζάχαρη
(1/2 πακέτο είναι αυτό)
2 βανίλιες
(μη το παραγαμήσεις με τη βανίλια για θα πικρίσει)
450 γραμμάρια αλεύρι
(περίπου 1 σακουλάκι φαρίνα είναι αυτό)
5 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
(αν βάλεις Φαρίνα μην βάλεις τόσο πολύ μείωσε το περίπου στο ½)
1/2 κιλό Ινδοκάρυδο
(1 σακουλάκι είναι και αυτό ναι)
Προορατικά λίγο μαρμελάδα Βερίκοκο, ροδάκινο η πορτοκάλι

Χέρια πλύνε!
Βασικά η εκτέλεση της συνταγής είναι η επιτομή της γελοιότητας, και θα πρέπει να στην παρουσιάσω κάπως για να φανεί και καλά ψαγμένη, αλλά όσο και να το τεντώσω το θέμα πάλι δεν βγαίνει.
Πάρε λοιπόν ένα μεγάλο τάπερ η μια λεκάνη (αυτή τη ροζοζουζουνί που λέγαμε στο προηγούμενο ποστ) ρίξε μέσα όλα τα υλικά, ανακάτεψε τα με μια σπάτουλα η με τα χέρια (αρκεί να μη φοράς δαχτυλίδια ρολόγια φυλαχτά και λοιπά τεμάχια) και βάλε το μείγμα μέσα μια φόρμα, που αν είναι σιλικόνη δεν θέλει και λάδωμα οπότε ακόμη καλύτερα, αλλιώς βάλε την κλασική λαδόκολλα που όλοι αγαπάμε, για να γλιτώσεις και την χαμαλίκα της λάντζας.
(ω τι κόπος θεέ μου… κάτσε να φέρω να αλλάξεις φανέλα μούσκεμα έγινες από τον κάματο)
Οι τιμές για το ψήσιμο παίζουν ανάλογα το φούρνο, μια μέση τιμή είναι για 40 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο, στους 180-200 βαθμούς
Εγώ τα έφτιαξα σε φόρμες για Muffins και με διπλή δόση συνταγής έβγαλα 36 κομμάτια.
Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά:
Η συνταγή κάνει και για χορτοφάγους vegans Η πως διάολο τους λένε φέτος.
Πάρε τη μαρμελάδα που γουστάρεις και αραίωσε την με λίγο νεράκι σε ένα κατσαρολάκι για να αποκτήσει ρευστή υφή, αφού την αφήσεις να στανιάρει λίγο και να χλιαρίνει, με ένα πινέλο η σπάτουλα η με τα χέρια πάλι ρε παιδάκι μου αν εσύ έτσι θες, κάλυψε από πάνω τα γλυκάκια για να αποκτήσουν μια όμορφη γυαλιστερή όψη
Μπορείς να πάρεις φυτική κρέμα ζαχαροπλαστικής, να την παγώσεις και να φτιάξεις μια ωραιότατη φυτική σαντιγί αν και μεταξύ μας αυτά τα θεωρώ πλαστικές αηδίες.
Μια ακόμη υπέροχη γευστική γουρουνιά είναι να λιώσεις κουβερτούρα και να τα καλύψεις από πάνω.

Ναι νομίζω αυτό το τελευταίο θα γαμήσει κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: