20 Μαρτίου 2015

Άντε ρε Χαλβά

Ο χειμώνας αυτός μου φαίνεται ατελείωτος.
Όχι ότι φημίζομαι για την αγάπη μου στο καλοκαίρι. Το καλοκαίρι είναι όμορφο, γεμάτο, φωτεινό αλλά είναι ότι να ναι, και γω σαν υπεροργανωτικός ελαφρά ψυχαναγκαστικός και πολύ πωρωμένος με τη δουλειά του άνθρωπος πρέπει να σου πω ότι αυτό δεν το μπορώ.
Το θέμα είναι όμως ότι, πάλι σου ξαναλέω αυτός ο φετεινός χειμώνας ο καριόλης έχει τον ασυμμάζευτο. Παρασκευή σήμερα και έβλεπα τις θείες που πηγαίνανε στους χαιρετισμούς και λέω: «μαλάκα άνοιξη.. αρχίδια άνοιξη που βρέχει και έχει 7 βαθμούς» και ψυχοπλακώθηκα ακόμη πιο πολύ. Πέρα απο τα δικά μου ψυχολογικά, το θέμα είναι ότι Πάσχα έρχεται και ο κόσμος είτε για το καλό είτε για τη θρησκεία ή γιατί έτσι γουστάρει κάνει νηστεία. Βάλε και το ότι σαν πολύ καιρό δεν μείναμε χωρίς συνταγούλες, θα κάνουμε κάτι εύκολο σήμερα. (νταξ...) Μπας και νομίζεις ότι θα σε αφήκω έτσι προ-πασχαλιάτικα να λιμοκτονήσεις από τη νηστεία;
Απλά ξέρεις τώρα Άγιες busy days έρχονται, κόνσεπτ Πάσχα στην επαρχία πρέπει να πας πρώτα να αγοράσεις καινούρια ρούχα, να φτιάξεις μαλλιά και τα λοιπά... Χάθηκα στη μετάφραση πάλι τι έλεγα; Α ναι! Εμείς λοιπόν εδώ στην επαρχία έχουμε να ασβεστώσουμε, να ξεβοτανίσουμε τον κήπο για να φυτέψουμε καινούρια μυριστικά, άρα σαν επαρχιώτες που σέβονται τον εαυτό τους έτσι και μεις θα πρέπει να κάτσουμε να μάσουμε τις φλοκάτες να τινάξουμε τα χειμωνιάτικα και άλλες λοιπές επαρχιακές δουλειές.
Άρα λοιπόν κομμένες οι μαλακίες…
...μισό να σβήσω το τσιγάρο...
Ωστόσο εσύ βάλε ποδιά και πλύνε τα αρκουδόχερα σου και έρχομαι να κάνουμε ένα πουτανιάρικο νηστίσιμο γλυκό!
(και πουτανιάρικο και νηστίσιμο δεν ξέρω πως προκύπτει αυτό)

Χαλβάς Φαρσάλων ή αλλιώς «Χαλβάς σαπουνγέ»
(είναι αυτό το καφετί νόστιμο ζελεδάκι που μοιάζει με σαπούνι και που το πουλάνε στα πανηγύρια! Remember? Όχι το σαπούνι μαρή! Μη με τρελαίνεις ακόμη δεν πήρα ανάσα!)

Υλικά
1 φλιτζάνι τσαγιού αραβοσιτέλαιο (όχι γεμάτο)
(γνωστό και ως καλαμποκέλαιο)
2 φλιτζάνια τσαγιού νισεστέ
(είναι αυτή η σκόνη που μοιάζει με σπασμένη κακής πχιότητας πρέζα, γνωστό και ως ρυζάλευρο)
3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
(τι θες τώρα; Να σου πω τι είναι η ζάχαρη;)
4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
(είναι αυτό που σε μερικά χρόνια θα στήνουμε κώλο για να το αποκτήσουμε)
8 κ.σ. ζάχαρη
(όχι δεν θα ξεκαβατσώσεις από την επάνω ποσότητα! Λαμόγιο! Άλλη αυτή η ζάχαρη, άλλη η πάνω!)

Εκτέλεση
Στέπ 1
Λοιπόν μικρό μου η συνταγή αυτή είναι τόσο εύκολη που την φτιάχνεις ακόμη και με κλειστά μάτια, απλά δώσε προσοχή. ΑΛΛΑ επειδή ξέρω εγώ που σκατά τις δίνω της γαμημένες της συνταγές μου, βάλε μια ποδιά για αρχή και έλα να κάνουμε αργά βήματα. Από τη δεύτερη φορά που θα την φτιάχνεις μοναχός, κάμε ότι καταλαβαίνεις! Το λοιπόν: Τσάκω πλαστική λεκάνη (έλα μην την κρύβεις αφού ξέρω ότι έχεις μια ζουζουνοροζουλί τέτοια) και πέτα μέσα τα 4 πρώτα υλικά της συνταγής. Βάλε χεράκι μέσα. Έλα μη το γαμάς τώρα! Σιχαίνεσαι.. άλλα και άλλα τα πιάνεις μην το ανοίξω το γαμημένο μου.. Έτσι μπράβο ανακάτεψε καλά, μετέπειτα θα περάσουμε το μίγμα από σουρωτήρι για να μην υπάρχουν σβώλοι και θα το χώσουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Αυτό όσο βράζει θα το ανακατεύουμε συνέχεια με τον αυγοδάρτη (το «σύρμα» είναι μάνα μου που ανακατεύουμε) να μην μας κολλήσει και σβολιάσει, και να ιδείς που θα γίνει ένα μαστιχωτό ελαστικό πράμα σαν λουκούμι μισολιωμένο.
Σκάσε και ανακάτευε.
Α… κάηκες γιατί πιτσιλάει έ;
Αη σιχτίρι για παιδί φύγε θα το ανακατέψω εδώ! Φέρε εδώ το σύρμα και σύρε φκιάσε με ένα φραπέ μέτριο με πολλά παγάκια..
Στέπ 2
Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα χώνουμε έτσι σκέτες τις 8 κ.σ. ζάχαρη για να τις κάνουμε καραμέλα. Φροντίζουμε να γίνει μια σχετικά σκούρα καραμέλα αλλά να μην καεί γιατί θα πικρίσει και μετά γάμησε τα…Μόλις γίνει η καραμέλα ρίχνουμε αμέσως το μίγμα της κατσαρόλας Νο 1 και ανακατεύουμε καλά μέχρι αν γίνει ένα. Αδειάζουμε το όλο έγκλημα σε στρόγγυλο (νταξ καλά! Δεν θα τα χαλάσουμε στο σχήμα τώρα, μόνο κοίτα μη βγάλεις τη Χριστουγεννιάτικη φόρμα με τα Ελαφάκια! Πάσχα έρχεται! Θα μας γελά ο κόσμος στο χωριό). Το Ταψάκι τούτο το πασπαλίζουμε με ζάχαρη καλά καλά στην από πάνω να το καλύψουμε όλο, και το ψήνουμε για 5 - 10 λεπτά στο γκριλ ανάλογα πόσο σκληρή κρούστα θέλουμε να γίνει.
Που ναι ο καφές που ζήτησα;

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά:
1.    Αν αντί για Λάδι βάλεις Βιτάμ είναι το ίδιο αλλά προς θεού ΟΧΙ Ελαιόλαδο!
2.    Αν βάλεις φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (Μοοοοουυυυυυυυυυ) δεν θα γίνει νηστίσιμοαυτό το γνωρίζεις  αλλά θα γίνει πυρηνική βόμβα θερμίδας και φυσικά κλάσεις ανώτερο σε γεύση! Επίσης να το βάλεις κοντά στο γκρίλ για να κάνει αυτή την καραμελένια κρούστα
3.    Άσε να κρυώσει πρώτα και μετά κόφτο

4.    Να μην ξεχάσω ρε! Αν θέλεις και καυλαντίσεις χώσε μέσα μερικά αμύγδαλα ή μερικά καρύδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: