26 Νοεμβρίου 2014

Η χαρά του υπογλυκαιμικού τεμπέλη!

Δεν είμαι στα καλά μου.
Και αυτό περνάει στον κόσμο.
Κάτι που δεν ακούω καλά νέα τελευταία, κάτι που ο καιρός έχει γίνει χάλια και νυχτώνει και νωρίς, βάλε που έρχονατι Χριστούγεννα και αυτό είναι το χειρότερο!
Βάλε και που τα οικονομικά μου δεν πάνε καλά και όταν τα οικονομικά μου δεν πάνε καλά δεν πάει τίποτα καλά. Σε σημείο που φοβάμαι μην χάσω το χιούμορ μου ή σταματήσω να βρίζω. Τη γαμήσαμε όπως και να χει.
Τες πα, άς τα δικά μου, ας περάσουμε στα μαγειρικά μας.
Προχθές έτσι που λες, μιας και έχω κλειστεί στο σπίτι σαν να χουμε πόλεμο ή πένθος η κατάθλιψη (μωρ λες;) έκανα βόλτες στη Blogογειτονιά και έπεσα επάνω σε μία καταπληκτική συνταγή που θέλησα να κάνω λίγο πειραγμένη φυσικά και να αναδημοσιεύσω.
Βλάκα ε! Ακούς; Στο πεντάλεπτο σε λέω την έκανα και το αποτέλεσμα γάμησε!!!!!
Πάρε χαρτί και γράφε!

Yλικά:
Βήμα 1
500 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
(αυτό για να ξες είναι ένα ολόκληρο πακέτο)
1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
(εγώ έβαλα 1 γεμάτο γιατί δεν ήθελα να γίνει λιγωτικό, την πάτησα τις προάλλες με ένα κορμό και δεν θέλω να την ξαναπατήσω άσε με)
250 ml φρέσκο γάλα (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω να μην είναι σφιχτό το μίγμα αλλά όπως στα κέικ  )
½ κουταλιά της σούπας μπείκιν πάουντερ
1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλιά του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
(μη σε πιάσουν τίποτις χουβαρνταλίκια με τη μαστίχα και βάλεις παραπάνω γιατί πικρίζει και θα στο γαμήσει το γλυκό και μην πεις πως δεν στο πα φίλε!)
Για το σιρόπι:
Βήμα 2
2 φλιτζάνια του  τσαγιού ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
(είναι ½ κιλό περίπου)
2 φλιτζάνια του  τσαγιού νερό
(αυτό μεταφράζεται σε 500 ml νεράκι)
Το ξύσμα από 1 πορτοκάλι η 1 κίτρο η 2 μεγάλα μανταρίνια
1 φιαλίδιο βανιλίνη
(έλα ξεκόλλα η βανίλια στο άσπρο κουτάκι με το κόκκινο καπάκι είναι απλά στο είπα πολιτισμένα)
Για την κρέμα:
Βήμα 3
1 φακελάκι κάστερ πάουντερ βανίλια
1 λίτρο γάλα
7-8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
Εκτέλεση:
Το να γαμήσεις σουρωμένος είναι πιο δύσκολο από το να κάνεις αυτή τη συνταγή. Δεν μπορώ να σου εξηγήσω αλλιώς το πόσο εύκολο είναι.
Βουτάμε όλα τα υλικά του Βήματος 1 σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το χέρι φίλε.
Ναι με το χέρι τσακ μπαμ. Τα ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι, στο οποίο άμα γουστάρεις εσύ στρώσε λαδόκολλα. Να γλιτώσεις και τη μανούρα της λάντζας
Χώνουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο. Τώρα! Αυτό με το ψήσιμο είναι λίγο γάμησε τα από φούρνο σε φούρνο οπότε να κάνεις το παλιό κλασσικό κόλπο, το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και στο μισάωρο επάνω χώνουμε τη λάμα του μαχαιριού μέχρι κάτω στο κέντρο του γλυκού. Αν βγει στεγνό είσαι θεούλης αν βγει με υγρή ζύμη επάνω, το σκεπάζεις με ένα αλουμινόχαρτο για να μην καεί από πάνω και το ψήνεις λίγο ακόμη.
Το χουμε;
Κάποια στιγμή που θα ψηθεί το γαμίδι δεν μπορεί, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Παράλληλα (λέω γω τώρα) δεν βάζεις και τα υλικά του Βήματος 2 να βράσουν για ένα δεκαλεπτάκι να κάνουμε σιρόπι; Κοίτα καλό είναι να είναι το σιρόπι ζεστό και το γλυκό κρύο η το αντίθετο. Να μην είναι και τα δύο ζεστά.
Οπότε μόλις κάνεις το σιρόπι, λίγο λίγο έτσι ξες εσύ τσουκου τσούκου θα σιροπιάσεις το γλυκό μας.
Θα το αφήσεις να κρυώσει καλά μαλάκα, μην πάρεις κάνα κουτάλι και γίνει μακελειό κανόνισε!
Εδώ κάπου αν πράξεις σοφά και ακολουθήσεις την συνταγή που έκανε η κοπελιά στο Blog είσαι κομπλέ, αλλιώς πάμε στα του Βήματος 3, όπου με τις οδηγίες του πακέτου.. τες πα γάμησε το θα στο γράψω και αυτό…. Πάρε το κάστερ άδειασε το στο κρύο γάλα χώσε και τη ζάχαρη μέσα και βάλτο σε σιγανή φωτιά να βράσει σιγά σιγά μέχρι να αποκτήσεις μία όμορφη κρεμούλα. Προσοχή το γάλα πιάνει εύκολα στη φωτιά, οπότε μην το αφήσεις και φύγεις!
 Φτιάχτο! Θα με θυμηθείς!
Πι. Ες.
Ευχαριστούμε πολύ το υπέροχο http://mageirikikaisintages.blogspot.gr/ για την έμπνευση και τις ιδέες!

9 Νοεμβρίου 2014

Η χαρά του Καρδιολόγου.Τάρτα με μπέικον, χωριάτικο λουκάνικο, πράσο και κίτρινα τυριά.

Είναι μερικά φαγητά που κακά τα ψέματα δεν τα φτιάχνεις σπίτι συχνά
Έως καθόλου!
Ενώ είναι εύκολα (θεωρητικά τουλάχιστον, και άντε..δε γαμιέται και πρακτικά πες το) τα αποφεύγουμε γιατί τα χουμε για μανουριάρικα, και “ώχου άσε με τώρα” και “σιγά να μην κάτσω να το φτιάξω αυτό εγώ”, με αποτέλεσμα να παίζουμε μπάλα στα ίδια και τα ίδια...
Που λες φιλαράκι και γω σε αυτό το τριπάκι μπήκα (ειδικά ας πούμε εγώ που μαγειρεύω επαγγελματικά τρομάρα μου) και πάντα απέφευγα να φτιάξω τάρτες εκτός από ειδικές περιπτώσεις, ενώ πραγματικά τις λατρεύω. Σήμερα έτσι με τον πρωινό καφέ καθώς σεργιανούσα στο διαδίκτυο έπεσα επάνω σε ένα καταπληκτικό Blog με συνταγές μαγειρικής και είπα να δοκιμάσω αυτή που πρότεινε.
Φυσικά και απλά την πείραξα και έκανα διπλή δόση για να βγάλω 2 ταψάκια. Σιγά μην την άφηνα έτσι.
Δεν θα σε παιδέψω πολύ με τον πρόλογο, πάμε να δούμε στο δια ταύτα τι και πως:
Υλικά για τη ζύμη:
1 πακέτο φαρίνα
200 γραμμάρια νερό
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
100 γραμμάρια βούτυρο
1 κουταλιά του γλυκού σκόνη λαχανικών ανακατεμένη με αρωματικά αποξηραμένα όπως ρίγανη, θυμάρι και ότι άλλο γουστάρεις εσύ
Για τη γέμιση χρησιμοποίησα:
4 μεγάλα πράσα
300 γραμμάρια μπέικον
1 χωριάτικο λουκάνικο
(λαφρύ λαφρύ το κανα. Ένα και ένα για έμφραγμα)
1 μικρή κρέμα γάλακτος
100 γραμμάρια Edam
200 γραμμάρια Τσένταρ
Λοιπόν μωρό μου, πλύνε χεράκια μάζεψε μανίκια βάλε ποδιά και πάμε!
Καταρχήν φρόντισε να χεις ανάψει φούρνο για να ζεσταθεί γιατί η ζύμη είναι παιχνιδάκι. Υπολόγισε περίπου στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω, αλλά αυτό παίζει με τους φούρνους και ο καθένας γνωρίζει τη συμπεριφορά του δικού του καλύτερα. Ο δικός μας ας πούμε..θρασύτατος!
Τσάκω μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίξε μέσα: νερό, λάδι, βούτυρο και άστα να βράσουν Θέλει 2 με 3 λεπτά αυτό όχι παραπάνω. Πάρε τη φαρίνα (προσθέστε αλάτι και ζάχαρη αναλόγως η Μπείκιν), σβήσε τη φωτιά και ρίξτε τα στέρεα υλικά μέσα στα υγρά. Μη φοβάσαι γαμώ το φελέκι μου. Ανακάτεψε το μείγμα με ένα ξύλινο κουτάλι. Η ζύμη αρχικά θα έχει όψη σβολιασμένης μπεσαμέλ. Μη φρικάρεις γιατί εγώ αυτό έπαθα και άρχισα να βρίζω, κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συνέχισε το ανακάτεμα με το ξύλινο κουτάλι και θα δεις ότι αρχίσει και ομογενοποιείται καλά. Μόλις στανιάρει λίγο, για να μην καείς, βγάλε τη ζύμη από την κατσαρόλα και δούλεψε την στον πάγκο της κουζίνας. Τώρα πάρε μια ταρτιέρα και άπλωσε τη ζύμη πιέζοντας με τα δάχτυλά σου αργά και σταθερά για να καλύψει και τα πλαϊνά. Πιάσε ένα πιρούνι και βγάλε όλου σου το μίσος (νταξ μη φύγει η τάρτα από το παράθυρο χαλάρωσε) τρυπώντας τη βάση πολλές φορές.
Τώρα! Βάλε επάνω από την ζύμη ένα κομμάτι λαδόκολλα, και ρίξε επάνω του ξερά φασόλια ή ρεβίθια, η αν είσαι τόσο προχώ, αυτά τα ειδικά βαρίδια που είναι για αυτή τη δουλειά, μόνο που σαι παιδί; Φρόντισε να καλύπτει και τα πλαϊνά!
Το βάρος χρειάζεται για να μην φουσκώσει η βάση και ως εκ τούτου να έχουμε χώρο για τη γέμιση. Ρίχτη στο φούρνο μάστορα να ψηθεί, πρώτη σχάρα από κάτω για 15λεπτά.
Πέτα τώρα το χαρτί (καβάντζωσε τα φασόλια για την επόμενη φορά που θα κάνεις τάρτα γιατί με αυτή τη συνταγή θα την κάνεις πολύ συχνά) ξανά βάλε την στο φούρνο και άσε να ψηθεί για άλλα 15 λεπτά . Ε ναι είπαμε είναι ευκολάκι η συνταγή αλλά σαν Post μας βγήκε σεντόνι. Για τη γέμιση τώρα τι θα κάνεις:
Όση ώρα ψήνεται η ζύμη, εσύ πλύνε την κατσαρόλα που λέρωσες και βάλε την επάνω στο μάτι της κουζίνας.
Πλύνε, καθάρισε και κόψε τα πράσα σε ροδέλες. Βάλε τα στην κατσαρόλα με λίγο νερό και μόλις αρχίσουν πάρουν βράση άρχισε να ανακατεύεις μέχρι να σωθούν τα υγρά. Ρίξε το μπέικον ψιλοκομμένο και το λουκάνικο που θα χαράξεις κατά μήκος και θα αφαιρέσεις το εξωτερικό νεύρο του, οπότε θα μας μείνει η γέμιση που είναι σαν κιμάς. Άσε να μαγειρευτούν φροντίζοντας να ανακατεύεις που και που για να μην κολλήσουν.
Η ζύμη ψήνεται το νου σου μην την κάψεις!
Ρίξε κρέμα γάλακτος στην κατσαρόλα, το μισά τυριά (τα άλλα μισά στην καβάντζα για να πασπαλίσουμε πάνω πάνω για κρούστα) σβήσε το μάτι, κατέβασε κατσαρόλα και άσε λίγο να στανιάρει το μείγμα.
Βγάλε την τάρτα από τη φουρνί και άπλωσε επάνω της το μείγμα της κατσαρόλας αν θέλεις με μια τρυπητή κουτάλα κάνε αυτή τη δουλειά για να μην έχει έτσι πολλά ζουμιά. Βάλε μια καλή δόση τριμμένου κίτρινου τυριού επάνω και ξανά μανά στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά.
Βγάζεις, ξεφορμάρεις μόλις κρυώσει και τη ρημάζεις με τους φίλους σου.
Άνετα.
Γρήγορα
Εύκολα

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά:
*Αν δεν βάλεις σκόνη λαχανικών ή αν θέλεις να την φτιάξεις γλυκιά θα ακολουθήσεις τα αρχικά:
Λίγο αλάτι + 50γρ ζάχαρη λευκή, για τη γλυκιά ζύμη
1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι, για την αλμυρή ζύμη
Αν δεν βάλεις φαρίνα και βάλεις κανονικό μαλακό αλεύρι θα χρειαστείς και 10 γραμμάρια Μπείκιν πάουντερ

ν πρόκειται να βάλεις γέμιση που θα χρειαστεί ψήσιμο υπολόγισε άλλα 20 λεπτά μετά το δεύτερο δεκαπεντάλεπτο.
Δηλαδή: 15 λεπτά σκεπασμένη με τη λαδόκολλα + 15 λεπτά ξεσκέπαστη + 20 λεπτά με τη γέμιση.
Αν όμως θέλεις να την γεμίσεις με κρύα κρέμα για το ψυγείο, τότε μετά το πρώτο δεκαπεντάλεπτο, συνέχισε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η τάρτα


Η γέμιση από μόνη της αποτελεί ένα καλό πιάτο για τσίπουρο να ξες!

Η Αρχική συνταγή και τα ευχαριστήρια μας στο: http://www.tastefull.gr για την ιδέα!

5 Νοεμβρίου 2014

Το πιο μαμαδίστικο γλυκό! Κέικ!

Μας πήρε η πούτσα σβάρνα συμπεθέρα.
Κάτι η δουλειά, κάτι το κρύο κάτι η βαρεμάρα πάλι στα αζήτητα το Blogg και άντε περίμενε εσύ επισκεψιμότητα μαλάκα. Αφού γράφεις ότι να ναι και όποτε να ναι.
Που λες, για να μη γράφω χαζά, ήθελα από καιρό να βάλω μια απλή, πραγματικά ρε φίλε όμως απλή συνταγή. Τα έψαξα από δω το έψαξα από κει και τελικά κατέληξα στο ποιο απλό που δεν έβαλα ποτέ.
Κέικ!
Ζαχαροπλαστική γιατί αυτή ζητάει ο κόσμος περισσότερο, ένα φαΐ όλοι το κάνουμε πάνω κάτω νομίζω, και εκτός αυτού να το σπάσουμε λίγο μην είναι βαρετό (τις πολλές αναρτήσεις που κάνεις μαλάκα και θα ναι και βαρετό τρομάρα σου έρμε) Έχω βάλει ένα σκασμό συνταγές (καλά τσελεμεντέ δε το λες αλλά κάνω φιλότιμες προσπάθειες να μου το αναγνωρίσεις αυτό) και δεν έχω βάλει το πιο απλό όμορφο νόστιμο και μαμαδίστικο σπιτικό γλυκό, το οποίο δεν θέλει τρόπο, ούτε κόπο ούτε καν πολύ μανούρα παρά μόνο μερικές μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν το γλυκό σου φουσκωτό σαν... σαν... ε φουσκωτό ξες εσύ!
Πλύνε τα χέρια σου και πάμε να σου τι θα κάνεις. Θέλουμε τα εξής υλικά:

1 πακέτο βούτυρο
(250 γραμμάρια είναι αυτό)
1 πακέτο φαρίνα
(μπορεί να είναι κόκκινη απλή, κίτρινη με βανίλια, η πορτοκαλί με πορτοκάλι και είναι 1/2 κιλό)
1 κούπα τσίτα πίτα ζάχαρη
5 αυγά
1 φιαλίδιο βανιλίνη
(είδες τι πολιτισμένος είμαι έτσι;)
1 κούπα χυμό πορτοκάλι ή Μανταρίνι ανάμεικτο με Πορτοκάλι συν 1 γενναία κουταλιά της σούπας από το ξύσμα τους
1 κουταλιά του γλυκού μπείκιν πάουντερ

Τσάκω το μίξερ (εγώ ακόμη αυτό το χειρός έχω ναι δεν αξιώθηκα να πάρω ένα ο μαλάκας) και ρίξε μέσα το λιωμένο βούτυρο με την 1 κούπα ζάχαρη και βάλε τα να χτυπηθούν αλύπητα για τουλάχιστον 15 λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε ένα όμορφο φουσκωτό και άσπρο μείγμα. Τώρα θα ρίξεις ένα - ένα μέσα, τα αυγά περιμένοντας υπομονετικά να ενσωματωθεί το ένα πριν ρίξεις το άλλο.
Ναι εννοώ θα τα ρίξεις χωρίς τα τσόφλια.
Νταξ με τα αυγά; Πάμε τώρα παρακάτω. Θα πάρεις το μπείκιν πάουντερ και θα το διαλύσεις μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού, αυτό θα κάνει χημική αντίδραση και θα αρχίσει να αφρίζει. Μόλις γίνει αυτό ρίξε το μέσα στο μείγμα σβέλτα και χαμήλωσε την ταχύτητα του μίξερ γιατί δεν θέλεις όταν θα ρίξεις το αλεύρι να χεις τη μεγάλη ταχύτητα και μετά να μαζεύεις σκόνες από παντού, ρίξε και τα υπόλοιπα, δηλαδή: αλεύρι, ξύσμα, βανιλίνη (sic!)
φέρε τα μια γυροβολιά, κλείσε το μίξερ, τίναξε τα χτυπητήρια του να φύγουν τα ζυμάρια που μου χεις κάνει πουτάνα την κουζίνα, και άδειασε το μείγμα μέσα σε μια λαδωμένη η βουτυρωμένη φόρμα.
Θα το ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω κάτω (με αέρα αν έχει) για
35 – 40 λεπτά, αυτές οι λεπτομέρειες παίζουν λίγο από φούρνο σε φούρνο, και μιας που είπα λεπτομέρειες πάρε να χεις μερικές για την πουτανιά του θέματος:
1. Αν το δεις να ψήνεται πιο πολύ από την επάνω πλευρά, για να μην το κάνεις μουνί καλλιγραφία και το κάψεις, χώσε απο πάνω του για να το καλύψεις, ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο.
2. Για να δεις αν είναι έτοιμο, κάπου εκεί στα 30 – 35 λεπτά, χώσε μέσα ένα μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού όπου πάει ως εξής:
Αν βγει στεγνή η ζύμη είναι κομπλέ!
Αν βγει υγρή η ζύμη δεν είναι έτοιμο.

Αν βγει μαύρη η ζύμη Έχεις κάνει μαλακία! Ή έκανες phone sex με το γκόμενο και το έκαψες
3. Αυτό όμως .. δεν σημαίνει ότι θα ανοιγοκλείνεις την πόρτα του φούρνου με την ταχύτητα που ανοιγοκλείνεις τα παράθυρα στο φέησμπουκ, για να δεις αν είναι ψημένο.
Μια φορά, το πολύ δύο!
Γιατί αλλιώς μαλάκα μου, αν είσαι στο άνοιξε κλείσε όλη την ώρα, δημιουργούνται κρύα ρεύματα αέρος, και θα σου γίνει το γλυκό ίσα με το πεζοδρόμιο.
Ήτοι FLAT!
Αυτό βέβαια επίσης σημαίνει ότι αν βροντοκοπάς την πόρτα του φούρνου, όλη την ώρα εσύ σαν την τρελή, θα το ταρακουνήσεις, θα έρθει θα πάθει σίστριγκλο το κέικ, και θα του φύγει όλος ο αέρας που εγκλωβίστηκε κατά τη διάρκεια του χτυπήματος.
Ο οποίος αέρας αν θυμάσαι από τη φυσική [?] όταν θερμαίνεται, ανεβαίνει προς τα πάνω, άρα αυτός είναι που θα κάνει το ταπεινό μας γλυκάκι, να μοιάζει με τις βυζάρες της Πάολας και όχι με εθνική οδό!
Ε μα θα έσκαγα αν δεν το λεγα!
3. Μπορείς να βάλεις μέσα επίσης ξύσμα από Λεμόνι ή από νεράντζι που θα το χεις πλύνει καλά η αν θέλεις ιδιαίτερη γεύση να βάλεις ξύσμα και χυμό από πολλά είδη εσπεριδοειδών και θα έχεις ένα γευστικό αριστούργημα!