27 Απριλίου 2014

Λαζάνια με κιμά

Οριακά είμαι να με κηρύξετε αγνοούμενο πιστεύω. Ε κάτι οι δουλειές κάτι το πήξιμο των γιορτών, κάτι ο κόσμος κάτι η ζέστη κάτι τα λόγια του παπά δεν θέλει πολύ να πάθει κοκομπλόκο ο άνθρωπας. Βασικά να σου πω την αλήθεια ανέβασα μια φωτογραφία προχθές στο φουμπου και ο κόσμος νόμιζε ότι ήταν ανάρτηση, αλλά ήταν απλά φωτογραφία της συνταγής που θα ακολουθήσει, και ήταν λίγο τρολιά ρε φίλε...
Ε από την άλλη, τώρα το Πάσχα ως γνήσιοι Ελληνάρες ξεκληρίσαμε μισό κοπάδι αμνοερίφια ο κάθε ένας μας άρα θα γυρίσουμε λίγο στο πιο ελαφρύ.
Η επόμενη συνταγή λοιπόν έχει ιστορία. Αρχαία μη σου πω! Αλλά δεν θα κάτσω να στην αναλύσω γιατί δεν θα τη διαβάσεις είμαι σίγουρος. Και μη κάτσω σαν το μαλάκα να γράφω άδικα, άσε που και με τη συνταγή σαν συνταγή καθαυτού θα μας βγει σεντόνι το ποστ.
Απλά στο ξεκαθαρίζω πριν καν αρχίσουμε:
Είναι λίγο δύσκολη.
Νταξ δεν θα σου πάρει και την ψυχή αλλά δεν είναι και το φαΐ του τύπου: “γύρισα απ τη δουλειά σαν οχιά πατημένη από την κούραση και θα κάνω κάτι απλό γρήγορο και εύκολο να φάμε”
Λαζάνια με κιμά για σήμερα κούκλες
(η αλλιώς Λαζάνια Μπολονέζ που τα λένε οι πολιτισμένοι)

Υλικά
(για εσάς και τους αρκούδους φίλους σας)
1 πακέτο λαζάνια
(μη κάνεις καμιά μαλακία και τα βράσεις! ΩΜΑ τα θέλουμε όχι βρασμένα)
Λίγο ελαιόλαδο
(για το τσιγάρισμα του κιμά)
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
(αν και προσωπικά προτιμώ γενικά τον ανάμεικτο)
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
(τι έγινε αρχίσαμε τη γκρίνια πάλι;)
1 ποτήρι λευκό κρασί
(ναι ναι αυτό που κατάλαβες θα γίνει)
1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
(αν βρεις πάρε αυτή με το ψιλοκομμένο καροτάκι μέσα)
1/2 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
(ναι ναι πάει σου λέω σκάσε!)
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
(υπολόγισε περίπου μισό ματσάκι)
1 κύβο λαχανικών
( ή βοδινού, η αν έχεις σκόνη μια κουταλιά του γλυκού)
Αλάτια, Πιπέρια και άλλα διαόλια τριβόλια κατά βούληση
1 πακέτο έτοιμη μπεσαμέλ
(μαλάκας είσαι που θα σε βάλω να φτιάξεις; έτοιμη ρε μη λες χαζά)
1 μπουκάλι γάλα
200 γραμμάρια κίτρινο τυρί τριμμένο
(να το ρίξουμε επάνω για την πουτανιά)

Επ! Χέρια έπλυνες;
Λοιπόν πάρε ένα ορθογώνιο ταψί κουζίνας καλύτερα, γιατί τα λαζάνια είναι λίγο σαν τα Lego τετραγωνισμένα, οπότε το στρόγγυλο μόνο κακή ιδέα μου φαίνεται.
Μάλλον άστο....
Πάρτο αλλιώς.
Πάμε να κάνουμε τον κιμά πρώτα, για να κρυώσει και λίγο. Κανονικά έπρεπε να θυμάσαι πως φτιάχνουμε τον κιμά γιατί κάναμε ένα σκασμό παρασκευές (όχι δεν αναφέρομαι στις μέρες της εβδομάδας) με κιμά, αλλά επειδή δεν μπορώ να ακούω φωνές θα στα ξαναπώ εν τάχει:
Τσάκω κατσαρολάκι ρίξε το ελαιόλαδο να κάψει και μην πιάσεις τα τηλέφωνα και ντουμανιάσει το σπίτι! Νούσου μαρσύ! Βάλε τον κιμά να τσιγαριστεί, ρίξε το κρεμμύδι, σβήσε με το κρασί, ρίξε το ψιλοκομμένο ντοματάκι, το μισό σκορδάκι, μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτια πιπέρια τον κύβο λαχανικών και τα λοιπά. Συμπλήρωσε με νερό τόσο ώστε να τον μισοσκεπάσεις και άστο να βράσει για τουλάχιστον μισή ώρα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει, θέλουμε να έχει υγρά.
Ε γαμάτος έτσι;
Τώρα περίμενε λίγο να κρυώσει ο κιμάς, αλλά κοίτα μην πιεις το κρασί και γίνεις λάσπη, άστο θα το πιούμε μετά. Μπες λίγο φουμπου και τα λέμε σε λίγο.
Κρύωσε ο κιμάς. Τσάκω τώρα μια κουτάλα και ρίξε το ζουμί από τον κιμά (σάλτσα δηλαδή) στον πάτο του ταψιού τόσο όσο να το καλύψεις.
Πάρε τώρα και στρώσε μια στρώση λαζάνια, και συνέχισε το παζλ εναλλάξ.
Ζυμαρικά, κιμάς μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Κανονικά και καλά, πρέπει να το κάνεις σχετικά χαμηλό (Τέσσερις με Πέντε στρώσεις) να μη βγει μπλόκι αλλά νταξ στα αρχίδια σου, θα το φάμε δεν θα το στείλουμε στα καλλιστεία.
Αν σου σπάσουν κομμάτια από το ζυμαρικό ή χρειαστεί να τα σπάσεις εσύ για να σου βγει το σχήμα, μη χαλαστείς, χρησιμοποίησε τα για να συμπληρώσεις τα κενά.
Φτιάξε τη μπεσαμέλ με τις οδηγίες του πακέτου (τη χτυπάς με κρύο γάλα και τέλος)
Σκέπασε τώρα τα λαζάνια μας με την κρέμα, ρίξε από πάνω το τριμμένο τυρί και βάλτα στο φούρνο για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
Όταν με το καλό γίνουν, βγάλτα από το φούρνο και άστα να στανιάρουν λίγο πριν τα κόψεις για να μη σου γίνουν πουτάνα τα πάντα όλα. Μπορείς αν θέλεις να του ρίξεις λίγη φρέσκια ντομάτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό έξτρα κατά το σερβίρισμα
Αυτά.
Καλή επιτυχία

14 Απριλίου 2014

Νηστίσιμα Κανελόνια γεμιστά με λαχανικά

“Η ευλογία (αναλόγως το βάρος των συνθηκών) μπορεί (άνετα) να μεταμορφωθεί και σε κατάρα. Εξαρτάται πως θα τη χρησιμοποιήσεις”
Έτσι συμβαίνει και με τη μαγειρική. Πρέπει συνεχώς να ψάχνεις και να ψάχνεις και να ψάχνεσαι και συ ο ίδιος. Οι συνταγές αλλάζουν συνέχεια όπως ακριβώς και η μόδα όπως ακριβώς και οι άνθρωποι και ο κόσμος μας.
Προς τι ο πρόλογος θα μου πεις; Βασικά όχι...νταξ... τίποτα απλά έβλεπα μια συνέντευξη της Madonna (έλα; Εσύ; Σώπα...) τώρα δα και είπε αυτή την πολύ ωραία ατάκα. Ε δεν ήξερα και πως να αρχίσω το Pos,t οπότε καλά μου έκατσε.
Μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα το πήρες γραμμή ε; Τι καλά ρε φίλε! Το λατρεύω το Πάσχα, να χε και λίγο καλύτερο καιρό και τι καλά που θα τανε. Βασικά με φρικάρει που έχει κρύο ακόμη, μου χαλάει τη διάθεση. Τες πα. Πάλι ξεφεύγω άλλο είναι το θέμα μας. Θυμάσαι που είχα κάνει κανελόνια με σπανάκι;
Τότε (ως γνήσιο καταναλωτικό ζώων) είχα πάρει δύο κουτιά γιατί τα είχε προσφορά στο Σ/Μ και μου έμεινε που λες το ένα καβάτζα, είναι και νηστεία (εδώ και Σαράντα μέρες αλλά εμένα τώρα με πήρε ο πόνος κατάλαβες;) οπότε έβαλα το μυαλό μου (ή τελοσπάντων ότι έχει απομείνει από αυτό) να δουλέψει για να το αξιοποιήσω.
Νηστίσιμα Κανελόνια γεμιστά με λαχανικά
1 πακέτο κανελόνια (αυτό που ξέμεινε)
3 μεγάλες πατάτες
2 μεγάλα καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
(όλα μεγάλα πια σε αυτή τη συνταγή;)
1 κρεμμύδι φρέσκο
1 πράσο
1 κουτάκι ντοματάκι ψιλοκομμένο
4-5 κ.σ. Ελαιόλαδο
(μην το κάνεις πλημμύρα δεν γίνεται ωραίο)
1 ποτήρι κρασί κατά προτίμηση κόκκινο
(ε καλά τώρα δεν θα τα χαλάσουμε και λευκό να είναι ξεκόλλα)
Αλάτι, Πιπέρι
(κατά βούληση)
Λίγο Κάρι σε σκόνη
(έτσι για την πουτανιά)


Πλύνε χέρια,βασικά.
Βγάλε ταψί και στρώσε λαδόκολλα για να μην έχεις μετά να τρίβεις.
Τώρα λοιπόν πουλάκι μου, πάρε όλα τα λαχανικά, πλύνε τα, καθάρισε τα (να το θεωρήσω αυτονόητο ότι την ξέρουμε τη διαδικασία λες...η...μπα....;)και μιλώντας για τρίψιμο, τσάκω ένα μεγάλο τάπερ και στην χοντρή πλευρά του τρίφτη τρίψε τα λαχανικά όλα.
Ρίξε μέσα και το ντοματάκι, και το κρασί και ανακάτεψε καλά με τα χεράκια σου να δέσουν τα υλικά.
Τοποθέτησε μια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και βάλε να σιγοβράσεις το μείγμα των λαχανικών για 15 περίπου λεπτά. Νοστίμισε το με τα μπαχαρικά και άσε το στην άκρη να κρυώσει.
Αν δεν το αφήσεις να κρυώσει, πέρα του ότι θα καείς και θα με καντηλιάζεις Πασχαλιάτικα, πέρα του ότι θα παιδευτείς να γεμίσεις τα κανελόνια, θα σου σπάσουν κιόλας (από τη ζέστη) όταν θα τα γεμίζεις και το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό.
Την έχω πάθει στο λέω να το ξες!
Έτσι λοιπόν αγάπη, μόλις κρυώσει το μείγμα, γεμίζεις τσούκου τσούκου τα κανελόνια και τα αραδιάζεις στο ταψί. Ρίξε όλο το υπόλοιπο μείγμα – γέμιση που θα σου μείνει (του πούστη δηλαδή! Δεν μπορεί να μην μείνει δεν παίζει ξέχνα το!) μαζί τα ζουμιά του επάνω τους να τα σκεπάσεις και συμπλήρωσε με λίγο νεράκι τόσο όσο να τα καλύπτει αρκετά.
Κάλυψε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήσε το έτσι όπως είναι σκεπασμένο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Θα φουσκώσουν από τον ατμό του φαγητού και θα γίνουν τόσο μαλακά και αφράτα σαν να τα χεις φτιάξει με ζύμη από κρέπες (ναι παίζει και αυτό)
Η φωτογραφία ναι...άθλια όπως πάντα οπότε (οπτικά τουλάχιστον) δεν νομίζω ότι θα συγκλονιστείς απο το θέαμα αλλά γευστικά φυσάνε ρε φίλε!



9 Απριλίου 2014

Βραχάκια με ξηρούς καρπούς

Η αλήθεια είναι ότι το χω γράψει λίγο στα αρχίδια μου το blogg πάλι και θα μου γκρινιάξεις και θα χεις και δίκιο. Πήζω όμως και όταν πήζω με ξέρεις ότι τα μπουρδουκλώνω όλα, αφετέρου το Blogging είναι διασκέδαση δεν είναι ψυχαναγκασμός οπότε κατανοείς ε;
Πλάκα πλάκα φτάσαμε στο Πάσχα ρε φίλε το χεις πάρει γραμμή; Δεν ξέρω φέτος (προς το παρών) είμαι σταθερά αμέτοχος στο Θέμα, και μη σου πω νοσταλγώ λίγο της ημέρες που πήγαινα σχολείο και το Πάσχα ήτανε διακοπές και ξεκούραση, μετά μπλέξαμε με το στρατό και το Πάσχα έγινε “άντε να πάρω άδεια” μετά μπήκανε τα μαγειρικά στη μέση και τελικά μείναμε στο “όχι ρε πούστη μου γαμώ τη μαγειρίτσα μέσα τα βαριέμαι αυτά”. Είτε έτσι είτε αλλιώς το Πάσχα είναι ωραίο, είναι για το χωριό, είναι για επισκέψεις, είναι για περισυλλογή, για τα πρώτα δειλά κοντομάνικα, και φυσικά για νηστεία
Οι απόψεις μου με τη νηστεία είναι περίεργες, την υποστηρίζω, τη σέβομαι, θεωρώ ότι διατροφικά είναι άριστη (και ω το αγνοούσα απίστευτα, αλλά ναι πίστεψε με μπορείς να βρεις πηγές πρωτεΐνης εκεί που δεν το φαντάζεσαι και ας μην είναι γαλακτοκομικά η κρέας) προσπαθώ έστω και την Μεγάλη Εβδομάδα να προσέχω αλλά το θέμα δεν είναι μόνο το τι τρως, είναι και το τι λες και το τι κάνεις. Γιατί κουκλίτσα μου όσο και να σταματήσεις το γούρλωμα, αν είναι το καντήλι να πάει σύννεφο... γάμα την και τη νηστεία και μας μαζί....
Στο εν λόγω ιστοσαλλόν όμως το θέμα μας είναι το φαΐ όχι οι θρησκείες με τα παρελκόμενα τους
(ως επί το πλείστον δηλαδή)
Και επειδή είμαστε της “Παλιάς σχολής”όπου ο μάγειρας μοιάζει πιότερο με τον Λιχούδη από τα στρουμφάκια και όχι με κλαρινογαμπρό/Celebrrity/μοντέλο του Herb Ritts σκεφτόμαστε ΚΑΙ με το στομάχι.
Τι κάνεις λοιπόν όταν σε έχει πιάσει εκείνη η γαμημένη απογευματινή λιγούρα μετά τον ύπνο,;Ή ακόμη χειρότερα, η υπογλυκαιμία μετά την προπόνηση; Όπου θα έδινες όλο σου το βασίλειο, μη σου πω και το ένα σου νεφρό για ένα τόσο δα γλυκάκι;
Και είναι νηστεία;
Και κάνεις δίαιτα;
(ναι κάνω καλά κατάλαβες)
για αυτό λοιπόν είναι εδώ ο θείος ο Γιάννης για να σε σώσει ακόμη μια φορά από τα έτοιμα και την αμαρτία (ουπς!)
ΒΡΑΧΑΚΙΑ
(άνετα γρήγορα εύκολα)
ΥΛΙΚΑ:
(φθηνά απλά οικονομικά)
2 πλάκες κουβερτούρα
(μπορείς να την αντικαταστήσεις και με γάλακτος αλλά μετά θα είναι “βραχάκια γάμησε τα κόλαση θερμίδας και καθόλου νηστεία” οπότε καλύτερα κάνε τα έτσι)
300 γραμμάρια ξηρούς καρπούς
(είθισται το αμύγδαλο, αλλά εγώ προσωπικά βάζω ανάμεικτους για καλύτερη γεύση και πουτανιά)
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
(120 θερμίδες είναι. Μην κάνεις έτσι σε παρακαλώ!)
2 κουταλιές της σούπας Καλαμποκέλαιο ή μαργαρίνη
(τους δίνει εκτός από το μαλάκωμα και μια έξτρα γυαλάδα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε τα χέρια μας και βάζουμε και μια κούπα καφέ, μιας που η συνταγή δεν είναι ότι την λες δύσκολη, αλλά ως ζαχαροπλαστική ε....λίγο μανουριάρικη τη λες..
Ξεκινάμε με τους ξηρούς καρπούς όπου:
Αν είναι αμύγδαλα μόνο, τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό και μόλις πάρουν βράση (κοίτα μην τα αφήσεις καμιά ώρα και τα κάνεις σούπα, απλά να πάρουν βράση λέμε ε!) τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν μη και ζεματιστούμε, και μετά τα ξεφλουδίζουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι, για να τα καβουρδίσουμε για 10 λεπτάκια στον φούρνο (συγκεκριμένα στο γκριλ)
Φυσικά υπάρχει και η εύκολη λύση. Απλά αγοράζεις έτοιμα ξεφλουδισμένα και καθαρισμένα αμύγδαλα, η αν θέλεις να το ξεφτιλίσουμε τελείως αγοράζεις αμύγδαλο σε σκόνη – πούδρα, που είναι και ντιπ για ντιπ έτοιμο!
Αν... λέω....αν..όμως έχεις άλλους ξηρούς καρπούς στο σπίτι, όπως Φουντούκια ή Καρύδια (καλά αν έχεις τίποτα μακανταμία ή τέτοια άλλα εξωτικά και περίεργα με πιάνεις αδιάβαστο) ή τα χεις ανάκατα όλα μαζί, απλά περνάς τη διαδικασία Νο1 και πας κατευθείαν στο Νο2 (μη νομίζεις πρέπει και γω ο καημένος να γράψω για να γεμίσω την ανάρτηση) δηλαδή εκεί που λέμε για το φούρνο.
Όταν βγάλεις άκρη με τους ξηρούς καρπούς (γιατί σαν λίγο μπερδεμένα να στα λέω σήμερα) λιώσε σε μπαίν μαρί την κουβερτούρα, και χώσε μέσα την άχνη ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο (ή την μαργαρίνη) και τέλος τους καθαρισμένους και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς ολόκληρους ή κοπανισμένους ελαφρά.
Καλά μέχρι εδώ έτσι;
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι μας απο τη φωτιά ανακατεύουμε το περιεχόμενο καλά.
Στρώνουμε στον πάγκο μας λαδόκολλα και παίρνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού (η της σούπας μη σκας δεν είναι θέμα, γούστα είναι αυτά) από το υλικό και το αφήνουμε επάνω στο χαρτί μας σχηματίζοντας ένα “βραχάκι”
Τα αφήνουμε έτσι να σταθούν λίγο και μετά τα τοποθετούμε στο ψυγείο, εκτός αν είμαστε ντιπ αρκούδες και τα ρημάξουμε χλιαρά όπως είναι πάνω στη λαδόκολλα, πράμα που το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο.
Ελπίζω να τα ξαναπούμε μέχρι το Πάσχα αλλά να ξες μην περιμένεις συνταγή για τσουρέκια από μένα γιατί θα πάρω έτοιμα απτο φούρναρη το φίλο μου τον Ηλία.
Υ.Γ.
Η φωτογραφία είναι άθλια το ξέρω αλλά δεν είχε καλό φωτισμό σχώρα με