3 Δεκεμβρίου 2014

Μίλα μου για Μήλα

Μαλάκα δεν είμαι καλά. Βρέχει εδώ και δεν ξέρω πόσες μέρες και αισθάνομαι σαν λειχήνα.. σαν βατράχι..σαν μύκητας ένα πράμα. Έγκωσα δεν μπορώ σου λέω. Σέρνομαι σαν πατημένη οχιά απο τον καναπέ στο κρεβάτι και απο το κρεβάτι στον καναπέ.
Πονάει το κεφάλι μου απο την υγρασία.
Θα μου πεις: "Και γιατί δεν αυτοκτονείς να τελειώνουμε;" Ε βαριέμαι ακόμη και αυτό. Που λες κάτι τέτοιες μέρες που δεν θέλεις ούτε να πεθάνεις, μια καλή ψυχοθεραπεία είναι να μπεις μέσα στην κουζίνα να κάνεις κάνα γλυκό, οπότε και θα ξελαμπικάρεις και θα περάσει η ώρα, και θα χεις μετά στην καταθλιψάρα να γουρλώνεις πράμα. Γιατί η κατάθλιψη θέλει φαΐ αγάπη! Καλό πρακτικό απλό και εύκολο γλυκό είναι αυτό παρακάτω. Θα σου δώσω και μερικά τιπς για παραλλαγή. Μηλόπιτα που λες, και κάτσε γράφε!

Υλικά για τη ζύμη
1 πακέτο Βιτάμ η φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
(δηλαδή 250 γραμμάρια)
1 φλιτζάνι του τσαγιού άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
(220 γραμμάρια δηλαδή)
3 αβγά
4 ποτήρια αλεύρι φαρίνα
(μισό κιλό δηλαδή και λίγο περισσότερο)
Λίγο ξύσμα από λεμόνι
(αυτό που γράφουν οι πολιτισμένοι "να είναι ακέρωτο")
Λίγο αλάτι

Υλικά για τη γέμιση
4 μεγάλα κόκκινα μήλα
(άμα σε χαλάει το χρώμα βάλε πράσινα, κίτρινα ότι θες μη σκας)
1 ½ ποτήρι καρύδια
(σπασμένα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα)
2 κουταλιές του γλυκού κανέλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
( ναι ναι άσπρη κρυσταλλική που είναι 220 γραμμάρια)

 Πλένουμε τα χέρια μας και κοντά σε αυτά πλένουμε και τα μήλα. Τα καθαρίζουμε απο τη φλούδα τους, νταξ άμα μαυρίσουν λίγο μη σκας, και έπειτα τα τρίβουμε (τα μήλα καλό μου) στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη. Το χουμε αυτό. Πάμε παρακάτω.
Λιώνουμε το βούτυρο και το χτυπάμε καλά με τη ζάχαρη (στο μίξερ) να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι και κατόπιν ένα ένα τα αβγά περιμένοντας να ενσωματωθεί το ένα πριν βάλουμε το άλλο. Καλά μέχρι εδώ. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ζυμώνοντας αυτή τη φορά με το χέρι, δεν θα σε βγάλει το μίξερ, θέλει χεράκι εδώ, μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία ζύμη η οποία να μην κολλά στα χέρια μας. (Υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε παραπάνω από 4 ποτήρια αλεύρι που είναι ½ κιλό οπότε έχε το υπόψιν ναι;)
Ευκολάκι! Απο τη ζύμη που φτιάξαμε, κρατάμε αν θέλουμε το ¼ της ζύμης στην άκρη, και την υπόλοιπη την απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί, καλύπτουμε με το μείγμα της γέμισης και με την ζύμη που κρατήσαμε στην άκρη, κάνουμε σχέδια με λωρίδες από πάνω, τύπου πουτανιές να μοιάζει με Πάστα Φλόρα η με Αμέρικαν πάη!
Ψήνουμε για 20 – 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα.
Αλλιώς ανάλογα το φούρνο μας, γιατί αυτό με τους φούρνους είναι και λίγο μαλακία ξέρεις, δεν ψήνουν όλοι το ίδιο. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το γλυκό και όταν  μπήγουμε το μαχαίρι στη ζύμη να βγαίνει καθαρό.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
1. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για καλύτερη γεύση Φρέσκο αγελαδινό βούτυρο θα γίνει γαμάτο πίστεψε με! Μπορούμε φυσικά να βάλουμε αντί για βούτυρο λάδι. Το λάδι θα μας δώσει μια πιότερο μαλακή και υγρή ζύμη η οποία θα κρατήσει περισσότερη υγρασία
2. Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε φαρίνα γιατί δεν έχουμε η γιατί που να χτυπάς δίπλα στη γειτόνισσα αλλά κάποιο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, θα προσθέσουμε επιπλέον 1 φακελάκι μπείκιν πάουντερ στο μείγμα της ζύμης.

3. Το μείγμα της γέμισης μπορεί να είναι όποιο φρούτο θέλουμε και όχι κατ ανάγκην μήλα. Στην περίπτωση αυτή προσαρμόζουμε γευστικά και τα υπόλοιπα υλικά η και τους ξηρούς καρπούς.

1 σχόλιο:

Nasia είπε...

''πεθαίνω'' με τις οδηγίες σου! Μου αρεσει αυτη η μιλόπιτα γιατι τα παιδιά μου δεν τη θελουν με κομματια...αλλά ειδα μια σοκολατόπιτα που έχεις και αυτη θα φτιαξω το ΣΚ ,που εχεις και ο ένας τη γιορτή του ,οπότε κανόνισε την πορεία σου χαχαχαχα
Γραψε και συνταγή γαλακτομπούρεκου ,αν έχεις...
Καλή συνέχεια!