9 Νοεμβρίου 2014

Η χαρά του Καρδιολόγου.Τάρτα με μπέικον, χωριάτικο λουκάνικο, πράσο και κίτρινα τυριά.

Είναι μερικά φαγητά που κακά τα ψέματα δεν τα φτιάχνεις σπίτι συχνά
Έως καθόλου!
Ενώ είναι εύκολα (θεωρητικά τουλάχιστον, και άντε..δε γαμιέται και πρακτικά πες το) τα αποφεύγουμε γιατί τα χουμε για μανουριάρικα, και “ώχου άσε με τώρα” και “σιγά να μην κάτσω να το φτιάξω αυτό εγώ”, με αποτέλεσμα να παίζουμε μπάλα στα ίδια και τα ίδια...
Που λες φιλαράκι και γω σε αυτό το τριπάκι μπήκα (ειδικά ας πούμε εγώ που μαγειρεύω επαγγελματικά τρομάρα μου) και πάντα απέφευγα να φτιάξω τάρτες εκτός από ειδικές περιπτώσεις, ενώ πραγματικά τις λατρεύω. Σήμερα έτσι με τον πρωινό καφέ καθώς σεργιανούσα στο διαδίκτυο έπεσα επάνω σε ένα καταπληκτικό Blog με συνταγές μαγειρικής και είπα να δοκιμάσω αυτή που πρότεινε.
Φυσικά και απλά την πείραξα και έκανα διπλή δόση για να βγάλω 2 ταψάκια. Σιγά μην την άφηνα έτσι.
Δεν θα σε παιδέψω πολύ με τον πρόλογο, πάμε να δούμε στο δια ταύτα τι και πως:
Υλικά για τη ζύμη:
1 πακέτο φαρίνα
200 γραμμάρια νερό
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
100 γραμμάρια βούτυρο
1 κουταλιά του γλυκού σκόνη λαχανικών ανακατεμένη με αρωματικά αποξηραμένα όπως ρίγανη, θυμάρι και ότι άλλο γουστάρεις εσύ
Για τη γέμιση χρησιμοποίησα:
4 μεγάλα πράσα
300 γραμμάρια μπέικον
1 χωριάτικο λουκάνικο
(λαφρύ λαφρύ το κανα. Ένα και ένα για έμφραγμα)
1 μικρή κρέμα γάλακτος
100 γραμμάρια Edam
200 γραμμάρια Τσένταρ
Λοιπόν μωρό μου, πλύνε χεράκια μάζεψε μανίκια βάλε ποδιά και πάμε!
Καταρχήν φρόντισε να χεις ανάψει φούρνο για να ζεσταθεί γιατί η ζύμη είναι παιχνιδάκι. Υπολόγισε περίπου στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω, αλλά αυτό παίζει με τους φούρνους και ο καθένας γνωρίζει τη συμπεριφορά του δικού του καλύτερα. Ο δικός μας ας πούμε..θρασύτατος!
Τσάκω μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίξε μέσα: νερό, λάδι, βούτυρο και άστα να βράσουν Θέλει 2 με 3 λεπτά αυτό όχι παραπάνω. Πάρε τη φαρίνα (προσθέστε αλάτι και ζάχαρη αναλόγως η Μπείκιν), σβήσε τη φωτιά και ρίξτε τα στέρεα υλικά μέσα στα υγρά. Μη φοβάσαι γαμώ το φελέκι μου. Ανακάτεψε το μείγμα με ένα ξύλινο κουτάλι. Η ζύμη αρχικά θα έχει όψη σβολιασμένης μπεσαμέλ. Μη φρικάρεις γιατί εγώ αυτό έπαθα και άρχισα να βρίζω, κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συνέχισε το ανακάτεμα με το ξύλινο κουτάλι και θα δεις ότι αρχίσει και ομογενοποιείται καλά. Μόλις στανιάρει λίγο, για να μην καείς, βγάλε τη ζύμη από την κατσαρόλα και δούλεψε την στον πάγκο της κουζίνας. Τώρα πάρε μια ταρτιέρα και άπλωσε τη ζύμη πιέζοντας με τα δάχτυλά σου αργά και σταθερά για να καλύψει και τα πλαϊνά. Πιάσε ένα πιρούνι και βγάλε όλου σου το μίσος (νταξ μη φύγει η τάρτα από το παράθυρο χαλάρωσε) τρυπώντας τη βάση πολλές φορές.
Τώρα! Βάλε επάνω από την ζύμη ένα κομμάτι λαδόκολλα, και ρίξε επάνω του ξερά φασόλια ή ρεβίθια, η αν είσαι τόσο προχώ, αυτά τα ειδικά βαρίδια που είναι για αυτή τη δουλειά, μόνο που σαι παιδί; Φρόντισε να καλύπτει και τα πλαϊνά!
Το βάρος χρειάζεται για να μην φουσκώσει η βάση και ως εκ τούτου να έχουμε χώρο για τη γέμιση. Ρίχτη στο φούρνο μάστορα να ψηθεί, πρώτη σχάρα από κάτω για 15λεπτά.
Πέτα τώρα το χαρτί (καβάντζωσε τα φασόλια για την επόμενη φορά που θα κάνεις τάρτα γιατί με αυτή τη συνταγή θα την κάνεις πολύ συχνά) ξανά βάλε την στο φούρνο και άσε να ψηθεί για άλλα 15 λεπτά . Ε ναι είπαμε είναι ευκολάκι η συνταγή αλλά σαν Post μας βγήκε σεντόνι. Για τη γέμιση τώρα τι θα κάνεις:
Όση ώρα ψήνεται η ζύμη, εσύ πλύνε την κατσαρόλα που λέρωσες και βάλε την επάνω στο μάτι της κουζίνας.
Πλύνε, καθάρισε και κόψε τα πράσα σε ροδέλες. Βάλε τα στην κατσαρόλα με λίγο νερό και μόλις αρχίσουν πάρουν βράση άρχισε να ανακατεύεις μέχρι να σωθούν τα υγρά. Ρίξε το μπέικον ψιλοκομμένο και το λουκάνικο που θα χαράξεις κατά μήκος και θα αφαιρέσεις το εξωτερικό νεύρο του, οπότε θα μας μείνει η γέμιση που είναι σαν κιμάς. Άσε να μαγειρευτούν φροντίζοντας να ανακατεύεις που και που για να μην κολλήσουν.
Η ζύμη ψήνεται το νου σου μην την κάψεις!
Ρίξε κρέμα γάλακτος στην κατσαρόλα, το μισά τυριά (τα άλλα μισά στην καβάντζα για να πασπαλίσουμε πάνω πάνω για κρούστα) σβήσε το μάτι, κατέβασε κατσαρόλα και άσε λίγο να στανιάρει το μείγμα.
Βγάλε την τάρτα από τη φουρνί και άπλωσε επάνω της το μείγμα της κατσαρόλας αν θέλεις με μια τρυπητή κουτάλα κάνε αυτή τη δουλειά για να μην έχει έτσι πολλά ζουμιά. Βάλε μια καλή δόση τριμμένου κίτρινου τυριού επάνω και ξανά μανά στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά.
Βγάζεις, ξεφορμάρεις μόλις κρυώσει και τη ρημάζεις με τους φίλους σου.
Άνετα.
Γρήγορα
Εύκολα

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά:
*Αν δεν βάλεις σκόνη λαχανικών ή αν θέλεις να την φτιάξεις γλυκιά θα ακολουθήσεις τα αρχικά:
Λίγο αλάτι + 50γρ ζάχαρη λευκή, για τη γλυκιά ζύμη
1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι, για την αλμυρή ζύμη
Αν δεν βάλεις φαρίνα και βάλεις κανονικό μαλακό αλεύρι θα χρειαστείς και 10 γραμμάρια Μπείκιν πάουντερ

ν πρόκειται να βάλεις γέμιση που θα χρειαστεί ψήσιμο υπολόγισε άλλα 20 λεπτά μετά το δεύτερο δεκαπεντάλεπτο.
Δηλαδή: 15 λεπτά σκεπασμένη με τη λαδόκολλα + 15 λεπτά ξεσκέπαστη + 20 λεπτά με τη γέμιση.
Αν όμως θέλεις να την γεμίσεις με κρύα κρέμα για το ψυγείο, τότε μετά το πρώτο δεκαπεντάλεπτο, συνέχισε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η τάρτα


Η γέμιση από μόνη της αποτελεί ένα καλό πιάτο για τσίπουρο να ξες!

Η Αρχική συνταγή και τα ευχαριστήρια μας στο: http://www.tastefull.gr για την ιδέα!

1 σχόλιο:

mahler76 είπε...

Μπουκιά και έμφραγμα είναι αυτή η συνταγή χαχαχα. Θα την κάνω φυσικά.