4 Ιουνίου 2014

Μια συνταγή χωρίς ειρμό.

Η έμπνευση μου αγνοείται.
Έφυγε σου λέω.
Με παράτησε και πήγε να γίνει βουδίστρια στο Θιβέτ
Έτσι έγραφε στο σημείωμα που μου άφησε μαζί με τα άπλυτα και δύο λογαριασμούς απλήρωτους.
Δεν σε αντέχω άλλο φεύγω στο μακρινό Θιβέτ και στις Ινδίες με σοφούς δασκάλους και γκουρού και ένα γκομενάκι που γνώρισα στη Σαμοθράκη το καλοκαίρι. Μη με ψάξεις να με βρεις παρά μόνο όταν θα έχεις ισορροπήσει το κάρμα σου και θα χεις πληρώσει τους απλήρωτους λογαριασμούς”. Μα την πουτάνα σκέφτηκα. Πέρσι τον γνώρισε; Φέτος την έκανε;
Το πρόβλημα όμως είναι αλλού!
Το δικό κάρμα αναγνώστη μου, ως γνωστόν είναι πιο ανισόρροπο και από κουτσό ξυλοπόδαρο και όπως με κόβω χρειάζομαι τουλάχιστον Δύο Χιλιάδες Σανσκριτικές ζωές για να στανιάρω.
Αυτό με όλα τα συναφή. Να πεθάνω και να ξαναγεννηθώ ως μυρμήγκι, σκαντζόχοιρος, κομοδίνο, ντιβανοκασέλα, ίσως και αμοιβάδα.
Όσο δε για τους απλήρωτους λογαριασμούς, το ζώδιο μου έλεγε και για σεξ και για άνοδο στα οικονομικά, σκέφτηκα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνω πουτάνα, αλλά ούτε αυτό δεν έκατσε.
Απογοητεύτηκα πάλι! 
Είδα και απόειδα, πήρα ξανά σβάρνα τα βουνά και τους δρόμους, αλλά αυτή η καργιόλα (η έμπνευση ντε) άφαντη.
Το ίδιο και τα λεφτά.
Αν πεις δε για το άλλο το κωλόπαιδο το καλοκαίρι; Άφαντο και αυτό σου λέει.
Ε καλά έτσι! Το καλοκαίρι του 2014 μαλάκα μου δεν υπάρχει!”
Τελικά πίεσα τον εαυτό μου.
Αγκαλιά με τις γάτες και μια πάστα σοκολατίνα, ένα απόγευμα θλιμμένο που έβρεχε πάλι σαν την πουτάνα και γω σκεφτόμουν: “Τι μαλακία έκανα το βόδι που μάζεψα τα χειμωνιάτικα τόσο νωρίς και τώρα το χω δαγκώσει” κάτι ήρθε.
Εκτός από τα περιττά κιλά και μερικές γατότριχες.

Ριζότο με θαλασσινά
3 φλιτζάνια του τσαγιού Ρύζι Arborio
(και μόνο αυτό κάνει για ριζότο υπερπαραγωγή!)
1 κιλό φρέσκα μύδια με κέλυφος
(η έστω κατεψυγμένα “μισά” με κέλυφος)
1 ποτηράκι λευκό κρασί
(πάρε μπουκάλι. Το χρειαζόμαστε!)
6 με 7 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
(Οοοοοοοχχχχιιιιι καργιολάκι! Θα πάρεις 3 κύβους λαχανικών και θα τους διαλύσεις σε 2,5 λίτρα ζεστό νερό, άντε μη τα πάρω κρανίο και σε βάλω να φτιάξεις κανονικό!)
1 κρεμμύδι τριμμένο
(άμα θέλεις -εγώ δεν τραβάω ζόρι το ξέρεις- βάλε φρέσκο να γίνει θρίαμβος αλλά θυμήσου στην εκτέλεση παρακατ να το σοτάρεις λιγότερο)
6 κουταλιές λάδι ελιάς
(λιόλαδο βρε ζώων!)
2 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο
(άσε θα τον κόψω εγώ το μαϊντανό)
2 κουταλιές άνιθο, ψιλοκομμένο
(μα όλη η πουτανιά στο ριζότο με τα μύδια είναι στον άνιθο!)
Αλάτι
(κατά βούληση ως είθισται, και ο θεός να μας βοηθήσει)
Πιπέρι

Τι κάνουμε τώρα;
Βασικά σηκώνουμε την κωλάρα μας από τον υπολογιστή και πάμε στο Σούπερ Μάρκετ να αγοράσουμε τα υλικά!
Γυρίζουμε σπίτι, ανάβουμε τσιγάρο και..
τσακώνουμε τα μύδια μας, και τα χώνουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, ενώ παράλληλα τα καθαρίσουμε εξωτερικά με ένα βουρτσάκι για να βγει το χνούδι τους.
Στα καπάκια βουτάμε τη μεγάλη την κατσαρόλα και τα χώνουμε μέσα, (τα μύδια) με 1 φλιτζάνι νερό για περίπου 10 λεπτά, ώστε να ανοίξουν.
Όσα μύδια δεν άνοιξαν τα στέλνουμε στον αγύριστο ήτοι στον κάδο και δεν το συζητάμε καν.
Κρατάμε τα υπόλοιπα κατά μέρος.
Παίρνουμε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε μέσα τον (“και καλά θα θελα να μαι αλλά δεν είμαι”) ζωμό λαχανικών, και τον διατηρούμε όσο το δυνατών ζεστό σε χαμηλή φωτιά. Τώρα τσίμπα την άλλη κατσαρόλα και βάλε το λιόλαδο μέσα να ζεσταθεί.
Θα σοτάρεις το κρεμμύδι όσο να χρυσίσει (όχι αν πάρει από μπρονζέ και πάνω θεωρείται καμένο) και έπειτα (και εδώ είναι όλη η πουτανιά) με σβέλτες κινήσεις, θα ρίξεις το ρύζι στην κατσαρόλα και θα το σοτάρεις ανακατεύοντας για περίπου 3-4 λεπτά ακόμα.
Σβήσε με το λευκό κρασί (πίνουμε και ένα ποτήρι α γεια μας!).
Άσε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίξε σιγά σιγά το ζωμό με μια κουτάλα, σε φάση “ρίχνω και αφήνω να απορροφήσει” ανακατεύοντας συνεχώς και φροντίζοντας πριν ρίξεις την επόμενη κουταλιά να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη. (το χεις ε;)
Αυτό είναι η αρχή για το ριζότο αγάπη! Γιατί αν δεν το κάνεις αυτό, μετά θα γίνει ένας λαπάς και μισός, και μεις αυτό δεν το θέλουμε με τίποτα, κοστίζουν και τα γαμημένα τα μύδια.
Μόλις λοιπόν τελειώσουμε με το ζωμό και έχει μαλακώσει το ρύζι (υποθετικά μιλώντας πάντα..ξέρω γω;) προσθέτουμε τα καβαντζωμένα μύδια, και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Κατόπιν, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον ψιλοκομμένο άνιθο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Φαίνεται δύσκολο άλλα είναι εύκολο είδες?
Μπορείς να ρίξεις και στημένο λεμόνι όταν έρθει η ώρα της μάσας!



Δεν υπάρχουν σχόλια: