21 Μαΐου 2014

Τούρτα Φράουλα

Όταν γεννήθηκε ο ανιψιός μου - ο τρίτος στη σειρά μέσα σε ένα χρόνο - εγώ κοπροσκύλιαζα κάπου στον Όλυμπο και μάζευα αγριοφράουλες.
Δεν ξέρω αν αυτό με έκανε καλό η κακό θείο.
Οι φράουλες ήτανε νόστιμες πραγματικά.
Πάντως η αλήθεια είναι δυστυχώς και σε μεγάλη αντίθεση με τους δικούς μου θείους/θείες που με είχαν και με έχουν (ακόμη ολόκληρο Άρκο 100 κιλά) στα πίπουλα, δεν με λες και πρότυπο Θείου.
Μάλλον “αρχίδια θείο” με λες
Τέλοσπάντων δεν γαμείς, κουβέντα να γίνεται.
Αυτά για εισαγωγή γιατί έφτιαξα τούρτα για τον μικρό ανιψιό.
Με φράουλες.. Το λες και τιμής ένεκεν.
Για να φτιάξεις λοιπόν τούρτα θέλει χρόνο κακά τα ψέμματα
Και λίγο κόπο
Και πολύ φαντασία.
Γενικά έχει ακριβό κοστολόγιο άρα αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που την κατατάσσει στα γλυκά τα “ιδιαίτερα”
(ευγενικά... ευγενικά από ότι κατάλαβες, προσπαθώ να σου πω “γάμησε το τράβα πάρε μια έτοιμη ρε φιλαράκι”)
Αν δεν μπεις στη διαδικασία να φτιάξεις παντεσπάνι (όχι δεν είμαι εγώ αυτός που θα σε κρίνει, λάθος κατάλαβες) θα γλιτώσεις χρόνο, ντάξει και κόπο επίσης, αλλά το έτοιμο είναι έτοιμο κακά τα ψέμματα δεν μπορείς να πεις ότι έχει ”και γαμώ τη γεύση”
Η Συνταγή που θα σου δώσω έχει χειροποίητο παντεσπάνι αλλά θα κάνει κουμάντο μια μέρα πριν για να στανιάρει και να μπορέσεις να το κόψεις.
Γράφε!
Υλικά για το Παντεσπάνι
6 αυγά
(περίπου 55 – 60 γραμμάρια το καθένα)
1 κούπα αλεύρι για κέικ
(από αυτό που έχεις σπίτι μη σκας)
1 κούπα ζάχαρη
(κανονική άσπρη κρυσταλλική ανθυγιεινή)
1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
2 βανίλιες
(μεγάλο πρόβλημα να σου μυρίσει το αυγό ξες τώρα μην τα ξαναλέμε)
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Υλικά για το όλο υπόλοιπο γλυκό
1 λίτρο γάλα φρέσκο
(ο θεός να το κάνει)
1 φακελάκι Κάστερ Παόυντερ
(η ωραία κρεμούλα με αυτό το μωράκι που δείχνει απο έξω)
1 κουπάκι φρέσκες φράουλες
1 πακέτο σαντιγί σε σκόνη
(την προτιμώ να σου πω)
1 βαζάκι μαρμελάδα φράουλα
(εγώ έβαλα σπιτική)
1 κουβερτούρα γάλακτος
(125 γραμμάρια)
* αν βαριέσαι 1 συσκευασία παντεσπάνι*
Εκτέλεση για το παντεσπάνι:
Δεν θα τη μαλακίσω τη συνταγή, θα τη γράψω κανονικά σήμερα οκ; Απλά αν εσύ βαριέσαι και πήρες έτοιμο, πήγαινε κατευθείαν στο μοντάρισμα. Αν πάλι αυτή τη στιγμή, είσαι στην τουαλέτα και με διαβάζεις απο Tabet κάτσε και διάβαζε τι να σε πω;
Λοιπόν: Χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι, μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
Την παρατάμε λίγο στην άκρη.
Μετά, μέσα στο μπολ του μίξερ βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ασπρίσουν.
Ρίχνουμε όλο το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
Με μία σπάτουλα προσθέτουμε τη μαρέγκα που παρατήσαμε πιο κει λίγο πριν και ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου
Βάζουμε το μείγμα σε ταψί με τσέρκι 28 εκ., ή σε φόρμα με αποσυρόμενα πλαϊνά στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε περίπου 50 λεπτά
Δοκιμάζουμε με την οδοντογλυφίδα και εάν βγει καθαρή, το παντεσπάνι μας είναι έτοιμο.
Το βγάζουμε από το φούρνο να κρυώσει.
Σημείωση για να μην γίνει καμία μαλακία:
Εάν θέλουμε σοκολατένιο παντεσπάνι αφαιρούμε 1/4 κούπας αλεύρι και προσθέτουμε 1/4 κούπας κακάο.
Αυτά την προηγούμενη ημέρα.
Την επόμενη που έχει στανιάρει το παντεσπάνι και έχει σφίξει, για να συναρμολογήσουμε ουσιαστικά το έγκλημα, το κόβουμε κατά μήκος σε 3 ομοιόμορφους (όσο μπορούμε δηλαδή,εμένα μου βγήκε λίγο στραβή) δίσκους.
Προετοιμασία για να φτιάξουμε το γλυκό μας:
  1. Χώνουμε το μισό βάζο μαρμελάδας με ελάχιστο νεράκι στο κατσαρολάκι και το ανακατεύουμε πάνω σε χαμηλή φωτιά να λιώσει και να γίνει χυλός.
  2. Σε έτερη κατσαρόλα και με 600ml γάλα φτιάχνουμε την κρέμα με της οδηγίες του πακέτου, ρίχνουμε μέσα την σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια και το μισό βαζάκι μαρμελάδα φράουλα και ανακατεύουμε καλά να φτιάξουμε μια ομοιογενή κρέμα. Την αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Χτυπάμε τη σαντιγί (που είναι σκόνη) με κρύο γάλα και τη βάζουμε και αυτή στο ψυγείο.
  4. Πλένεις και καθαρίζεις της φράουλες μέσα σε ένα τρυπητό να φύγουν τα νερά και να είναι στεγνές.
Τώρα πως γίνεται το μοντάρισμα:
Παίρνεις, μια πιατέλα και βάζεις κάτω το δίσκο Νο1, στρώνεις μια στρώση από τη ζελαρισμένη μαρμελάδα φράουλας στον πάτο, και από πάνω απλώνεις μια γενναία δόση κρέμα σοκολάτας – φράουλας, καπακώνεις με το δίσκο Νο2 και κάνεις μια από τα ίδια. Μαρμελάδα, κρέμα και πάει λέγοντας.
Στα καπάκια ρίχνεις τον δίσκο Νο3 πάνω, τον οποίο καλύπτεις με όση μαρμελάδα σου έχει μείνει. Ας πέσει και στα πλαϊνά δεν παθαίνει τίποτα.
Πάρε τώρα μια σπάτουλα και χώρισε τη σαντιγί στα δύο. Βάλε τη μία δόση μέσα στο κορνέ ζαχαροπλαστικής, και την άλλη μισή με μια σπάτουλα σιλικόνης (αή γαμήσου μωρή θες και σπάτουλα σιλικόνης) άπλωσε την προσεκτικά και κάλυψε όλο το γλυκό σπατουλαριστά στα πλαϊνά και λίγο προς τα πάνω χωρίς όμως να καλύψεις το ζελέ που βάλαμε στο τελευταίο δισκάκι. Τσάκω το κορνέ τώρα και κάνε σχέδια και πουτανιές γύρω γύρω.
Διακόσμησε με τις φράουλες.
Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη και δημιούργησε, γιατί όπως είπε και η Julia Child (1912 – 2004): Το μόνο πραγματικό εμπόδιο είναι ο φόβος της αποτυχίας. Στο μαγείρεμα, πρέπει να έχεις μια αντιμετώπιση του τύπου «Ε Kαι! Tι έγινε...;»



Δεν υπάρχουν σχόλια: