14 Μαΐου 2014

Μπιφτέκια Κοτόπουλου για Φουσκωτούς και μη

Θα ανεβάσεις μια συνταγή”
(τώρα άμα στο λέει αυτό άνθρωπος που ο δικέφαλος του είναι σαν το μπούτι σου, ξες δεν έχεις και πολλά περιθώρια άρνησης)
Έ! Εύκολη να ναι όμως, και θα τη φτιάξω γω και θα τη βγάλω φωτογραφία”
(τώρα μας γάμησες θες και συνταγή , θες να ναι και εύκολη. Βέβαια, τώρα εδώ αν είχα λίγο χιούμορ θα του έδινα το τηλέφωνο από το ντελίβερι. Αλλά πας να τα βάλεις με το ντούκι; Για μαλάκες ψάχνεις;)
Να σου πω” του λέω, “Μήπως να έρθω εγώ να τη φτιάξω (μη φάμε και ξύλο) και συ βγάλε και selfie μαζί της, πείτε τα κιόλας, δεν θα με πειράξει, αλλά μη με βάζεις να φτιάνω αφού θα με γράψεις στα παπάρια σου. Άσε δε το γράψιμο για την ανάρτηση”
ΟΧΙ “ με λέει, “Θα τη φτιάξω στο ορκίζομαι”
(Μπα σε καλό σου με τρόμαξες αρκουδιάρη!! “Πουτάνα με τα κλάματα και κλέφτης με τους όρκους,” λέω γω και ξυς τα αρχίδιας. Άντε να δούμε.)
Άντε πλάκα πλάκα να μην το χαλάσεις χατίρι το παιδί. Αλλά για πες;
Τι μπορείς να βάλεις να φτιάξει ένας πιτσιρικάς;
Που η μόνη του επαφή με την κουζίνα (υποθετικά και κρίνων εξ ιδίων τα αλλότρια μην με βλέπεις έτσι...έχω κάψει φαγιά...) πρέπει να είναι ο φραπές. Άντε και κάνα τοστ;
Να μην έχεις και τύψεις ρε φίλε άμα γίνει καμιά στραβή και βάλει φωτιά το οικοδομικό τετράγωνο και έρθει και γίνει η Κατερίνη παρανάλωμα σαν τη Νέα Ορλεάνη στην ταινία Συνέντευξη με ένα Βρικόλακα.
Αυτά τα μικρά είναι και λίγο επίφοβα. Τα βλέπω γω στη σχολή άμα κάνουν πρακτική και πονάει η καρδιά μου μη και μας γράψουν οι εφημερίδες.
Άκου που σου λέω!
Τες πα. επειδή “ξέρει η πάπια που ναι η λίμνη” θα σου πω εγώ τώρα φίλε τι σκέφτηκα! Αυτά που λες, τα Ork στα γυμναστήρια τρέφονται υγιεινά ως επί το πλείστον έτσι δεν είναι; Οπότε τι καλύτερο από κοτόπουλο;
Λοιπόν γράφε μικρέ:
Μπιφτέκια Κοτόπουλου με Σάλτσα Μουστάρδας
Υλικά:
1/2 κιλό Κιμάς κοτόπουλου
(έτοιμο το πουλάνε αυτό μη σκιάζεσαι!)
3/4 φλιτζανιού στεγνό ψωμί τριμμένο - ίσως και λίγο παραπάνω -
(ας είναι και ψωμί του τοστ δε γαμιέται)
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένος Μαϊντανός
(τι νόμιζες κάβουρα; έτσι εύκολα; ντιπ χόρτο είναι ο κοτοκιμάς αλλιώς)
1 σχετικά μεγάλο Αυγό
(από κότα και χωρίς τα τσόφλια ναι.)
Λίγο Ελαιόλαδο
Αλάτι, Πιπέρι κατά βούληση
Για τη Sauce
( να γλιστράει ντε. Έτσι σκέτο;)
4 φέτες μπέικον
(λίγα λιπαρά μωρέ πως κάνεις έτσι πια...πουφφφφ)
1 μικρή κρέμα γάλακτος
1 γενναία κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
(τι ζητάω και γω τώρα.... γάμα τα..)
1 ποτήρι κρασί
(γέλια ήταν αυτά η μου φάνηκε;)
Λοιπόν:
Φρόντισε να έχεις συγκεντρωμένα όλα τα υλικά σε ακτίνα βολής, για να μην γυρίζεις μέσα στην κουζίνα σαν το διάολο της Ταζμανίας. Πλύνε τα αρκουδόχερα σου και πιάσε να ζυμώσουμε τον κιμά. Τρόπο θέλει όχι κόπο!
Τσάκω ένα μπολ, χώσε μέσα τον κιμά, το ψωμί στεγνό και διαλυμένο ΚΑΛΑ σε ψίχουλα. (Αυτό γιατί ο κιμάς του κοτόπουλου είναι στεγνός γενικά και χωρίς λίπος οπότε αν βρέξεις το ψωμί θα έρθει και θα γίνει λάσπη και δεν θα ανακατεύεται και μάντεψε ποιος θα φάει της μάπες μετά) ρίξε μέσα τα μπαχάρια τον ψιλοκομμένο μαϊντανό (που να ξέρεις δίνει και γαμώ τη γεύση και το κάνει πιο ευκολοχώνευτο..καλά..καλά ναι μαλακίες λέω, κοτόπουλο είναι πόσο πιο ελαφρύ ας πούμε) και το αβγό και ζύμωσε τα καλά καλά για κάνα δεκάλεπτο. Θα βγούνε 4 κανονικά μπιφτέκια.
Καλά μέχρι εδώ έτσι;
Αν δεν φτιάξεις τη Σάλτσα (που.. αρχίδια μπλε.. σιγά και μην τη φτιάξεις) η συνταγή τελειώνει εδώ ως εξής:
Άλειψε τα μπιφτέκια με λίγο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και ψήσε τα ή στο φούρνο (σε ταψάκι που θα έχεις στρώσει λαδόκολλα) για 20' περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου (ακόμη να μάθω τη συντόμευση στο πληκτρολόγιο) ή ψήσε τα σε αντικολλητικό τηγάνι ( τι; δεν;) ώσπου να ροδίσουν και στις δύο πλευρές και να ψηθούν μέχρι μέσα. (υπολόγισε από δέκα λεπτά στην κάθε πλευρά περίπου)
Τώρα αν διαβάζει κάνας άλλον καλός άνθρωπος λίγο πιο λιχούδης ας πούμε, να δώσουμε και τη συνταγή για τη σάλτσα ρε!
Ψιλοκόβεις το μπέικον και το σοτάρεις σκέτο έτσι όπως είναι στο τηγάνι που έψησες τα μπιφτέκια, σβήνεις με το κρασί. Χώνεις την κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα και τα κρεμμυδάκια και σιγοβράζεις για 3-4 λεπτά να δέσει λίγο η σάλτσα.
Συμβουλές για ζωάδια σα και μένα:
  1. Μπορείς να το κάνεις και Burger όπως στην πολύ ωραία φωτογραφία παραπάνω που τζούρνεψα από κάπου. Με μαγιονέζες, ντομάτες, μαρούλια, καντήλια, από όλα και να το φχαριστηθείς κιόλας!
  2. Επίσης μπορείς να ψήσεις ολόκληρο το μπέικον σε φέτες και να το χώσεις πάνω από το κοτομπίφτεκο, αυτό με το λίπος που έχει ( το γρουν ντέ!)θα ποτίσει το σχετικά στεγνό μπιφτέκι και θα γίνει γοργολιός συμπεθέρα! Ναι ναι και η σάλτσα μαζί.
  3. Μπορείς να αγοράσεις και 4 φέτες τσένταρ να χώσεις από πάνω.
Ωχου! Καλά μωρέ σκάω!

2 σχόλια:

Demis είπε...

Θεϊκό φαίνεται! Έτσι θα το κάνω, όπως στη φωτογραφία! Ένα τέτοιο σπιτικό μπιφτέκι από κοτόπουλο.... πόσες θερμίδες να΄χει; Πάνω από 250;...

J Koul είπε...

όχι ρε συ δεν έχει πολλές. Άντε να ναι 400 περίπου! Αλλά μπορούμε να τις κάνουμε λιγότερες ως εξής: Αν αφαιρέσεις το ψωμί απο τη συνταγή και αντ' αυτού βάλεις βρώμη νιφάδες και έχει ακόμη πιο λίγες. Επίσης μπορείς να αποφύγεις το Λευκό ψωμάκι και να το αντικαταστήσεις με πολύσπορο ή Ολικής Αλέσεως. Η σάλτσα μπορεί επίσης να γίνει με 0% γιαούρτι ανακατεμένο με τη μουστάρδα και λίγα μυρωδικά.
Η ντομάτα δεν έχει θερμίδες έτσι και αλλιώς ;-)