8 Μαΐου 2014

Pastitsio με πέννες

Βέβαια ένα δίκιο το χεις .
Σας έχω πεθάνει στα φαγητά φούρνου, αλλά νομίζω ότι τα φαγητά φούρνου ανταποκρίνονται πολύ στα δεδομένα της Ελληνικής οικογένειας.
Τρώμε πολύ σαν λαός μην ακούω μαλακίες, και το“Ένα ταψί φαΐ” είναι ατάκα που παίζει...παίζει γενικά!
Για το επόμενο φαγητό κανόνας δεν υπάρχει. Εννοώ με τη γενικότερη έννοια.
Και αν υπάρχει τελοσπάντων είναι για να τον εξαιρείς. Έτσι και αλλιώς μη νομίζεις ότι είναι δύσκολο η “αμάν και τι” κάτι σαν μεταμφιεσμένα Μακαρόνια με κιμά είναι στο πιο εκλεπτυσμένο του, άντε μούντζα και τύφλα και στο πιο ακριβό του.
Καταγωγή έχει από την Ιταλία αλλά ρίζωσε για τα καλά στην Ελλάδα μέσω του Ιονίου.
Ηθικός αυτουργός για την αστικοποίηση του” ο μεγάλος Νικόλαος Τσελεμεντές, που ως πατριάρχης της Ελληνικής γαστρονομίας “ευθύνεται” για πάμπολλες “μεταμορφώσεις” φαγητών (βλ. Μουσακάς)
Καλά ρε χαζό ακόμη δεν κατάλαβες τι φαΐ έχει σήμερα;
Παστίτσιο!
Μην τρομάζεις! Ευκολάκι είναι ρε! Δεν θα σου πάρει την ψυχή ο φούρνος ούτε το ταψί.
Άντε ξεκουβάλα να μπούμε στην κουζίνα... ναι ναι εννοείται πλένεις χέρια βλέπω το μαθες μπράβο!
Πάρε ένα ταψί ορθογώνιο. (Κοίτα! Για να μην έχουμε μπερδέματα, το ταψί που χρησιμοποιώ εγώ σπίτι μου είναι Chef Series της Tupperware και έχει διαστάσεις: 36εκ. Χ 27εκ. Χ 9,6εκ. Οπότε όταν λέω ταψί έχε κατά νου τις διαστάσεις αυτές) και βουτύρωσε καλά τον πάτο και τα πλαϊνά του για να μην κολλήσει το ζυμαρικό.
Θα χρειαστούμε λίγα και καλά υλικά
1 πακέτο πένες
(βγάζεις καλύτερα κομμάτια έτσι χωρίς να έχεις τα απαίσια εκείνα χοντρομακαρόνια να κρέμονται δεξιά και αριστερά σαν πλοκάμια... πιχ!)
Λίγο Ελαιόλαδο
1/2 κιλό κιμά μοσχάρι
1/2 ποτήρι κρασί
(σουτ!)
1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
(η περασμένο στο πολυκοπτικό δε γαμιέται...)
1 ντοματάκι κονσέρβα
1/2 ματσάκι μαϊντανός
(πλυμένος καλά και ψιλοκομμένος)
Αλάτι και Πιπέρι
(κατά βούληση όπως πάντα)
1 πακέτο μπεσαμέλ έτοιμη
(με χεις να σε παιδεύω; Όχι μίλα ρε!)
1,5 λίτρο γάλα
(το πακέτο έχει μέσα 2 φακελάκια και θέλουν τόσο για να τα χτυπήσεις)
1 αυγό
(Κανονικό. Από κότα)
200 γραμμάρια τριμμένα διάφορα τυριά
(από τα έτοιμα που πουλάνε στο S/M έτσι και η καημένη η πωλήτρια δεν θα κάθετε να κόβει φέτες και συ δεν θα κάθεσαι να λερώνεις τρίφτες)
Όπως σου είπα πιο πάνω πουλάκι μου, το φαγητό αυτό εγώ δεν το χω για τίποτα. Και όχι που είμαι μάγειρας.
Σιγά.
Κλάην μάην!
Αλλά λέω: “εκεί που είναι να κάνω σκέτα μακαρόνια με κιμά, και να δω και καμιά μούρη ξινισμένη τύπου: “Ωχ μωρέ πάλι αυτό;” Χώνω και την κρέμα από πάνω και τους τη βγαίνω κιόλας τύπου: “Να μαλάκες! Παστίτσιο σας έφτιαξα τι άλλο θέλετε;” Οπότε το φτιάχνω σε μία κατσαρόλα όλο.
Πως γίνεται αυτό;
Λοιπόν βουτυρώνεις το ταψί όπως σου είπα και παράλληλα γεμίζεις μια κατσαρόλα με νερό τόσο όσο. Βράζεις τις πένες με τις οδηγίες του πακέτου (γιατί κάθε μάρκα δεν είναι το ίδιο) τις στραγγίζεις στο τρυπητό και τις κρυώνεις με νερό τς βρύσης.
Καλά μέχρι εδώ έτσι;
Στην ίδια κατσαρόλα τώρα και όσο οι πένες στραγγίζουν από τα νερά τους, χώσε λίγο ελαιόλαδο και βάλε να τσιγαρίσεις τον κιμά, μόλις πάρει χρώμα ρίξε μέσα το κρεμμυδάκι μας και σβήσε με το κρασί.
Άσε το μπουκάλι από τα χέρια είπα, αγνόησε το τηλέφωνο που χτυπάει θα το σηκώσεις μετά.. Συνέχισε με τα υπόλοιπα με τη σειρά που τα γράψαμε παραπάνω: Ψιλοκομμένος μαϊντανός, αλατοπίπερα, (μπορείς να βάλεις και κόκκινο πιπέρι, και ριγανίτσα, όπως και λίγο σκορδάκι και ένα δαφνόφυλλο ίσως. Μην περιορίζεσαι επειδή έγραψα γω εκεί χάμω δυο μαλακίες. Άσε τον εαυτό σου να μυρίσει τις μυρωδιές, να γευτεί και να δημιουργήσει)
Συμπλήρωσε με 1 ποτήρι νερό και άσε τον κιμά να βράσει τόσο ώστε να σωθούν τα υγρά του.
Παράλληλα μην κωλοβαράς γιατί έχουμε να στρώσουμε τις πένες στο ταψί μας και να φτιάξουμε την κρέμα. Νταξ ρε φίλε είπαμε “εύκολα εύκολα μη το γαμήσουμε τελείως το θέμα”
Η κρέμα φυσικά για να φτιαχτεί θέλει γνώσεις πυρηνικής φυσικής και κβαντικής μηχανικής αυτό το γνωρίζουμε όλοι.
Τη χτυπάς με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα σε 4-5 λεπτά με 1,5 λίτρο κρύο γάλα. Προσοχή γιατί ΠΑΙΖΕΙ να σβολιάσει αν δεν προσέχεις με τα υγρά.
Ο κιμάς έβρασε. Πάμε για τις πέννες τώρα.
Τις στρώνεις στο ταψί (τις πέννες ντε) σπάς από πάνω τους το αβγό, ρίχνεις και μια χούφτα από το μείγμα των τριμμένων τυριών και τα ανακατεύεις καλά καλά καλά!!!
Αυτό θα τις βοηθήσει ακόμη περισσότερο να αποκτήσουν καλύτερη συνδεσιμότητα μεταξύ τους, και φυσικά θα έχεις στανταράκι καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.
Τις πατάς με τα χέρια σου να πατικωθούν λίγο στο ταψί.
Με μια τρυπητή κουτάλα απλώνεις τον κιμά επάνω στις πένες πιέζοντας τον για να μη βγει το κάθε κομμάτι ωσάν οικοδομικό τετράγωνο άμα θα έρθει η ώρα να σερβίρεις.
Στρώνεις προσεκτικά με μια σπάτουλα την κρεμούλα On the top.
Πασπαλίζεις...καλά....ψέμματα λέω.
Το κάνεις πουτάνα από πάνω με τα τριμμένα τυριά και το χώνεις στο φούρνο στους 200 – 250 βαθμούς Κελσίου (ναι δεν ξέρω πως βγαίνει το σύμβολο στο Office για αυτό γράφω ολόκληρο το Κελσίου) για κάνα μισάωρο να πάρει χρώμα. Πρώτα ο θεός άμα το βγάλεις από το φούρνο, άστο να στανιάρει λίγο πριν το κόψεις.
Καλά;

2 σχόλια:

Demis είπε...

Τέλειο φαίνεται!!!
Μοσχοκάρυδο και φρυγανιά δεν τρίβουμε από πάνω;...

J Koul είπε...

Μοσχοκάρυδο έχει μέσα η κρέμα εφ όσων είναι "έτοιμη", φρυγανιά βάζουμε για να τραβήξει τα τυχών λάδια που θα βγάλει η κρέμα όπου πάλι εάν είναι ετοιματζίδικη τέτοιο έργο δεν παίζει... ;-)