18 Μαρτίου 2014

Κανελόνια Φλωρεντίν ήτοι Κανελόνια με σπανάκι

Εγώ: -Φεύγω πάω σπίτι να μαγειρέψω τα λέμε αύριο
Κώστας: (μαθητής μου) -Τι θα φτιάξεις είπαμε;
Εγώ: -Σπανακόρυζο
Κώστας: (μαθητής μου) -Καλά είσαι μαλάκας; Σπανακόρυζο; Κάτι καλύτερο δεν έχει να φτιάξεις;
Εγώ: -Και τι να φτιάξω μωρέ μαλάκα; Κανελόνια Φλωρεντίν;
Κώστας: (μαθητής μου)- Ναι! Να φτιάξεις! Και μόλις τα φτιάξεις να τσακιστείς να ανεβάσεις τη συνταγή στο Blogg για να τα φτιάξω και γω
Εγώ: -Μάλιστα!
(Σμτφ: *από ότι είδατε στο διάλογο οι τύποι η ευγένεια και ο ευγενής σεβασμός ανάμεσα στον εκπαιδευτή και το μαθητή τηρούνται καλύτερα και από το Αγγλικό Ναυτικό Πρωτόκολλο)

Και τσακίστηκα στο σπίτι να φτιάξω κανελόνια με σπανάκι η αλλιώς “Κανελόνια Φλωρεντίν” που τα λένε αυτοί εκεί οι πολιτισμένοι Σέφιδες.
Γενικά να ξες:
Όπου δεις σε συνταγή να λέει “Φλωρεντίν” έχει μέσα σπανάκι και (ή) αυγά. Ναι κρέπες θα είναι; Ναι κανελόνια θα είναι; Ναι τούρτα θα είναι; Βάλε δίπλα σπανάκι και το χεις το “Φλωρεντίν”.
Ποιος ξέρει μάλλον το είχανε μπόλικο εκεί στην Ιταλία στη Φλωρεντία και τους έμεινε η πετριά. Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι, κάνε πως πας στο μπουγατσάδικο και ζητάς μια μπουγάτσα Φλωρεντίν; παίζει να ακούσεις κάνα καντήλι.... ευκολάκι;
Ευτυχώς που λες μαλάκα μου, είχα από τον κήπο μας, ζεματισμένο από χθες 1 κιλό σπανάκι (σε προειδοποιώ φιλαράκι! Παίζει και κατεψυγμένο μην το φοβάσαι πάρε τέτοιο γιατί μετά θα με καντηλιάζεις) γιατί αλλιώς σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο να κάτσω να φάω το τσιβί για να τα φτιάξω έτσι απλά.
Το σούπερ μάρκετ δεν το γλίτωσα, πήρα:
1 πακέτο κανελόνια (0,89€)
250 γραμμάρια Μυζήθρα ανάλατη (1,50€)
300 γραμμάρια ημίσκληρο τυρί (2,35€)
Επιπλέον θα χρειαστούμε:
1 λίτρο φρέσκο γάλα
2 αυγά
Αλάτι και πιπέρι
1 κομμάτι τυρί φέτα
(κατσικίσιο κατά προτίμηση αλλά θα μου απαντήσεις: “δε μας γαμάς ρε φίλε που έχεις προτίμηση να πούμε” Πάσο!)
Βουρ λοιπόν στον πατσά.
Πλένε χέρια και κοίτα τι θα κάνεις:
Αν το σπανάκι είναι έτοιμο κατεψυγμένο απλά το ξεπαγώνεις σε ένα τρυπητό να φύγουν τα πολλά πολλά ζουμιά και νερά, και είμαστε μια χαρά.
Αν είναι φρέσκο όμως! Πρέπει να το πλύνεις, να το καθαρίσεις, να πετάξεις τα τυχών κίτρινα η σάπια φύλλα του και να το ζεματίσεις για 4-5 λεπτά σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό, και όλα αυτά ενώ με βρίζεις που την πάτησες σαν μαλάκας γιατί νόμιζες ότι θα είναι εύκολη η συνταγή αλλά σου είπα πάρε κατεψυγμένο και συ με γραψες στα αρχίδια σου εγώ φταίω; όχι πες!
Προθερμαίνεις το φούρνο και στρώνεις μια λαδόκολλα σε ένα ταψί ορθογώνιο κανονικού μεγέθους
Παίρνεις ένα μεγάλο φαγητοδοχείο και χώνεις μέσα το (κρύο και καλά στραγγισμένο!) σπανάκι, το μισό ημίσκληρο τυρί τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, το άλλο μισό μην το λιγουρεύεσαι να το κάνεις σάντουιτς θα το βάλουμε από πάνω μετά οπότε τρίφτο όλο μια και καλή.
Χώσε μέσα τη φέτα θρυμματισμένη καλά, τη μυζήθρα, αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε το μείγμα αυτό καλά καλά καλά πατώντας το κιόλας να λιώσει όσο μπορείς.
Πάρε τώρα τα κανελόνια ένα ένα στο χεράκι, γέμιζε τα με το μείγμα αυτό βάζοντας λίγο λίγο μέσα με το δάχτυλο τόσο ώστε να γεμίσει, αλλά προσοχή θέλει μια ευγένεια, μην το σπάσεις, Σπάνε και εύκολα τα γαμημένα!
Γεμίζεις και στρώνεις στο ταψάκι στη σειρά το ένα δίπλα στο άλλο.
Μόλις τελειώσεις με αυτή τη δουλειά. Μη μασάς! Βασικά εύκολο είναι άμα πάρεις τον αέρα θα δεις, και στην τελική ένα κουτάκι θα κάνεις για το σπίτι, όχι για το Στόλο!
Α! Να μην ξεχάσω να σε πω ότι έχει 25 κανελόνια μέσα το κουτάκι και είναι ίσα ίσα ένα ταψί ορθογώνιο.
Μόλις λοιπόν γεμίσεις όλα τα κανελόνια, πάρε όλα τα ζουμιά που θα έχουν περισσέψει στο δοχείο από το “τράβα γέμισε ζούπα” και ρίχτα από πάνω τους. Γέμισε μια κούπα γάλα και ρίχτην στο μούλτι μαζί με τα 2 αυγά και χτύπα τα να γίνουν κρέμα, περιχύνεις τα κανελόνια με την κρέμα αυτή και τα βάζεις στο φούρνο για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Εύκολο.
Λίγο πριν τα βγάλεις από το φούρνο, ρίξε από πάνω το υπόλοιπο ημίσκληρο τυρί και χώστα πάλι μέσα κάνα δεκάλεπτο να λιώσει.
Άντε καλή όρεξη ρε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: