26 Φεβρουαρίου 2014

Οι μελιτζάνες της Δέσποινας

Μωρ έμπνευση είχα και χρόνο είχα. Όλη την εβδομάδα. Απλά με έπιασε μια μαλακία και δεν είχα όρεξη να γράψω.
Τώρα όμως την ώρα που μαγείρευα (φακές φτιάχνω, Τετάρτη ένεκα είναι μια καλή ευκαιρία) έκανα και μια σαλάτα για συνοδευτικό που λες, Ε να... δε κάνω και ένα “μεζέ” να βρίσκεται; (γαμημένο κατοχικό). Μην τυχών και δεν πάρουμε γύρω στις 9873 θερμίδες γιατί είμαστε και στον όγκο.
Και σαν άτομα και σαν οικογένεια και σαν λαός φυσικά.
Έτσι μου ρθε και η έμπνευση αγκαλιά με τις φακές, μιας που πλάκα πλάκα, από Δεύτερα μπαίνουμε στη Σαρακοστή, και όσο να το πεις την “Καθαροδευτέρα” ακόμη και ο πιο κάφρος ένα κομματάκι νηστεία “για το καλό” η “για την παράδοση” θα το κάνει
Που λες αγάπη, το μεζεδάκι αυτό δεν είναι και κάνα απίστευτα δύσκολο η άγνωστο και γαμώ ξέρω γω, όλοι το ξέρουμε γιατί σαν βάση έχει τη γνωστή σε όλους μας “μελιτζανοσαλάτα”
Έτσι λίγο “πειραγμένο” τον φτιάχνει η κολλητή μου η Δέσπω και σημειώνει τεράστια επιτυχία, απλά όπως όλοι γνωρίζουμε εγώ τον πείραξα λίγο ακόμη παραπάνω!
Λιγουλάκι μωρέ πως κάνεις έτσι;
1 βαζάκι έτοιμη ψίχα ψημένης μελιτζάνας -465gr στα 2,39€-
(αμέσως να με κράξεις εσύ. Ε ναι ρε φίλε παίρνουμε και κάνα έτοιμο δεν περνάμε όλη μας τη ζωή μέσα σε μια κουζίνα! Έλεος!)
1 βαζάκι Λιαστές ντομάτες -179gr στα 2,31€-
(δε είναι ανάγκη να το χρησιμοποιήσεις όλο μην τρελαίνεσαι)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
(καθαρισμένο και ψιλοκομμένο σε κύβους και δεν θέλω γκρίνια)
1/2 ματσάκι μαϊντανός
(πλυμένος, καθαρισμένος και ψιλοκομμένος κατά το δοκούν)
1-2 κόκκινες πιπεριές ή 1 μικρό βαζάκι έτοιμες ψημένες
(ξεσποριασμένες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες)
Ελαιόλαδο
(Όχι πολύ θα σου πω μετά)
Ξύδι
(επίσης όχι πολύ θα σου πω και για αυτό)
Αλάτι
(κατά βούληση)
Πιπέρι κόκκινο γλυκό και λίγο μαύρο
(μπαχαρικά να θες δηλαδή)
1 κομμάτι φέτα
(λοιπόν κοίτα. Αν θα το κάνεις νηστίσιμο ξέχνα τη φέτα. Αν όχι βάλε ή αν θέλεις κάνε το αρχικό μείγμα και στο τέλος χώρισε το στα δύο και κάμε ένα και ένα)
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι! Εις γνώσιν μου απουσιάζει ένα από τα βασικά συστατικά της μελιτζανοσαλάτας. Το σκόρδο. Το σιχαίνομαι το μισώ δεν θέλω να το βλέπω μπροστά μου. Δράκουλας! Πως το λένε; Τι δεν καταλαβαίνεις! Εσύ κάνε ότι θες.
Πάμε παρακάτω. Η εποχικότητα παίζει σοβαρό ρόλο σε μια συνταγή και αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας για λόγους όχι μόνο υγείας, αλλά και οικονομίας και οικολογίας φυσικά. Υπάρχουν φορές όμως που το έτοιμο γενικά, πως να το κάνουμε ρε φίλε. Σώζει!
Στη συνταγή τώρα:
Παίρνεις μια μεγάλη λεκάνη/γαβάθα/σαλατιέρα/ και αδειάζεις μέσα το μείγμα της μελιτζάνας..... ΕΕΕΕΠΠΠΠΠ! Χέρια έπλυνες; Πίσω γορίλα να πλύνεις χέρια!
Ξανά στη γαβάθα. Τα υλικά όλα μέσα και νοστιμίζεις με τα μπαχαρικά τρόπο θέλει όχι κόπο ρε μωρό! Έτοιμο!
Τα tips φυσικά που κάνουν διαφορετική την κάθε συνταγή:
  1. Όπως είπα και παρά πάνω, Η εποχικότητα παίζει σοβαρό ρόλο σε μια συνταγή και αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας οπότε αν δεν συντρέχει λόγος οικονομίας χρόνου δεν θα είναι λογικό μέσα στο κατακαλόκαιρο να αγοράσεις έτοιμη ψημένη μελιτζάνα.
  2. Επίσης! Το μείγμα ψημένης μελιτζάνας είθισται να εμπεριέχει (εκτός από μπόλικα συντηρητικά) αλάτι και ξύδι. Για αυτό σου γραψα πριν να βάλεις με μέτρο για να μην την πηδήξεις,
  3. Η ποσότητα που βγάζει αν βάλεις όλα τα υλικά είναι μεγάλη και θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο για πολλά άτομα ή μεγάλο τραπέζι.
    Πχ σε ένα μπάρμπεκιου
  4. Αν σου βρίσκεται στο σπίτι κάνα βάζο με ψημένες πιπεριές Φλωρίνης (ήτοι κόκκινες) να ψιλοκόψεις 1-2 κομμάτια και να τα βάλεις μέσα, δεν χρειάζεται να μπεις σε επιπλέον έξοδα. Αρκεί να αξιοποιήσεις τις υπόλοιπες και να μην πάνε χαράμι. Αλλιώς δεν είναι ανάγκη να αγοράσεις βάζο επί τούτου πάρε καλύτερα 2 φρέσκες.
  5. Μπορείς να αντικαταστήσεις το ελαιόλαδο ή όχι όλο, με το λάδι που έχουν οι λιαστές ντομάτες στο βάζο, το οποίο ναι μεν είναι σπορέλαιο αλλά έτσι και αλλιώς χαμένο θα πάει, άσε που έχει μέσα καρυκεύματα και μπαχαρικά όπως αποξηραμένο σκόρδο ή κρεμμύδι, δαφνόφυλλο, και έτσι θα δώσει μια ξεχωριστή νότα στη σαλάτα μας. Τις Υπόλοιπες λιαστές ντομάτες τις ψιλοκόβεις και τις βάζεις στη σαλάτα μαρούλι, η τις βγάζει για μεζέ με το τσίπουρο ή τις καβαντζώνεις στο ψυγείο και κάνουμε άλλη συνταγή
  6. Με το θέμα Φέτα (aka τυρί) έχει ως εξής: Αν έχεις κόσμο που νηστεύει να μην βάλεις “δεν έχασε η Βενετιά βελόνι” άμα δε φάτε μια μέρα. Αν όμως ντε και καλά εκεί εσύ με το ζόρι “πιες γάιδαρε αγιασμό” θέλεις να βάλεις, να τη βάλεις στο τέλος για να μην παπαριάσει από τα αρτύματα και να είναι μεστή και γεμάτη η γεύση της. (“Να ακούγεται” όπως λένε αυτοί οι πολιτισμένοι Chef)

Δεν υπάρχουν σχόλια: