14 Ιανουαρίου 2014

Πράσο Πατατάτο κοκκινιστό στην κατσαρόλα

Είχα χρόνια να ζήσω αυτό το Doingnothing του άνεργου, μπορώ να σου πω ότι και με χαλάει και μου αρέσει. Έχω όλη τη μέρα δική μου (λες και τις άλλες φορές την είχα δανεική αλλά λέμε τώρα) έχω άνεση χρόνου, μπόλικη βαρεμάρα, το γάτο μου τον κύριο Πέτρο σαν προέκταση του χεριού μου (έχω αποδεχτεί τη γατότριχα ως αξεσουάρ ρούχων εδώ και χρόνια)
Ευτυχώς πηγαίνω για προπόνηση στο γυμναστήριο, ευτυχώς έχω το Blogg και γράφω
δυστυχώς δεν έχω μια αλλά δε γαμείς κρύο κάνει που να τρέχεις τώρα, και τώρα που έγραψα Εφτά σειρές πρόλογο μπορώ να σου πω ότι τελικά όλη μέρα ψαχουλεύω την κουζίνα, τα ράφια, τα ντουλαπάκια και το ψυγείο. Εννοείται ότι έχω μια απίστευτη λαιμαργία που πιστεύω είναι επακόλουθο του Doingnothing και την οποία όμως πρέπει να τιθασεύσω με ρυθμούς θηριοδαμαστή που δαμάζει πεινασμένο τίγρη, γιατί αλλιώς με βλέπω 3D. Και αναφέρομαι στο μέγεθος όχι στην τεχνολογία!
Τι ήθελα να γράψω γαμώτο;
Γρουμφ.... Α ναι ήθελα να το ταιριάξω που σήμερα μαγείρεψα.
Λοιπόν κοίτα να δεις τι ωραίο φαγητό έφτιαξα:

Πράσο Πατατάτο κοκκινιστό στην κατσαρόλα
Αρκετό Ελαιόλαδο (τόσο ώστε να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας)
8 μετρίου μεγέθους πατάτες
6 κανονικά πράσα
1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ (αλλά επειδή γουστάρω κάργα κοκκινιστό έβαλα και μισή ανοιγμένη που βρήκα στο ψυγείο)
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
Αλάτι και Πιπέρι κατά βούληση
Κόκκινο καυτερό πιπέρι επίσης κατά βούληση
..και αν γουστάρεις ψιλοκομμένο μαϊντανό...

*Προαιρετικά και κατά περίπτωση:
Είχα μισό κουνουπίδι στο ψυγείο περίσσευμα και το χωσα και αυτό μέσα


Θα πάθεις πλάκα!
Η εκτέλεση είναι λίγο πιο απλή από τη ομελέτα. Έτσι και αλλιώς σου ξανά ξηγούμε ψηλέ, από μένα μην περιμένεις να δεις συνταγή για “αφρούς” “πατάτες ντοφινουά” και “κουλί απο παπάρια από ροζ Φλαμίνγκο”
Η σχέση μου με τη μαγειρική είναι εξαιρετικά καλή, επαγγελματική αλλά σε επίπεδο ανθρώπινο.
Το λοιπόν πλύνε τα χέρια σου καλά και πάμε να καθαρίσουμε τις πατάτες όσο εσύ θα μου λες την κόρη της γειτόνισσας που μπάνισες στην προηγούμενη ανάρτηση που πήγες να σου δανείσει την φόρμα για το Cheese Cake.
Τις πατάτες αφού τις καθαρίσεις να τις βάλεις σε ένα μεγάλο φαγητοδοχείο με νερό για να μη μαυρίσουν. Το ίδιο θα κάνεις και με τα πράσα, θα τα καθαρίσεις από τα εξωτερικά τυχών κίτρινα η μαυρισμένη φύλλα τους, χωρίς αυτό να το εκλάβεις ότι θα τα τσουρομαδήσεις και θα μείνουν μισά. Ένα δυο φυλλαράκια να αφαιρέσεις, να τα κόψεις σε ροδέλες, θα τα βάλεις σε έτερο φαγητοδοχείο με καθαρό νερό ρίχνοντας μέσα, λίγο ξύδι και λίγο αλάτι που είναι αντισηπτικά, θα απομακρύνουν κάναν επίδοξο ενοικιαστή πράσου (λέγε με και σκουλήκι), αλλά θα διασπάσουν και τυχών υπολείμματα λάσπης τα οποία θα πέσουν στον πάτο του δοχείου λόγω βάρους ( Ε....μαλάκα πες! Δεν είμαι γαμάτος;)
Στραγγίζεις τα πράσα (δεν κατάλαβα; είπα γω πουθενά ότι είναι εύκολη υπόθεση να καθαρίσεις πράσα; για σε παρακαλώ!) και μετά θα τα πλύνεις λίγο ακόμη σε μπόλικο τρεχούμενο νερό.
Πάμε πάλι στο φαΐ.
Παίρνεις μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύπτεις τον πάτο της με λάδι, τόσο ώστε να πάει παντού. Να τον καλύψει (τον πάτο!). Τη βάζεις στο μάτι της κουζίνας σκουπίζοντας τα νερά που έχει η κατσαρόλα από κάτω για να μην αρχίζει και κάνει τσιρ τσιρ! Και ρίχνεις μέσα όλα τα υλικά αέρα πατέρα: Πατάτες, πράσα, ντοματάκια, πελτέ, αλατοπίπερα, αν γουστάρεις βάζεις και μαϊντανό ψιλοκομμένο και καυτερό πιπέρι κόκκινο που του πάει σου λέω...!!! Άλλο πράμα φίλε!!! Σκεπάζεις με νερό τόσο όσο να τα καλύψεις, το βράζεις το φαγάκι για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.
Η γλύκα του πράσου θα ενωθεί αρμονικά με το μέλωμα της ντομάτας σε συνδυασμό με το άμυλο της πατάτας (που θα δέσει και θα χυλώσει καλά τη σάλτσα) θα σου δώσουν μία σάλτσα που πίστεψε με θα ευχόσουν να τη φας με μακαρόνια (μωρ λες;)
μερικά tips τώρα για επίδοξους καλοφαγάδες:
Αν είσαι λίγο γουρούνι σαν και μένα μπορείς στο σερβίρισμα να τρίψεις λίγο φέτα από πάνω όπως είναι ζεστά.
Επίσης υπάρχει ένα πιπέρι γλυκό κόκκινο και είναι καπνιστό, ψάξε το στα μαγαζιά με τα μπαχαρικά η πάρε πληροφορίες στο σύνδεσμο ΕΔΩ
Εάν βάλεις λοιπόν τούτο το ξεχωριστό μπαχαρικό μέσα, θα σου κάνει το φαγητό τόσο πικάντικο και τόσο διαφορετικό, αλλά χωρίς να καίει η να θυμίζει ας πούμε.. Μεξικάνικο! Θα δεις και θα με θυμηθείς!
Φωτογραφία δεν πρόλαβα να βγάλω γιατί το ρημάξαμε!

Σε φιλώ
JKoul

6 σχόλια:

VAD είπε...

Πάλι μοσχομύρισε στον πρωτο όροφο,αλλά πεσκέσι πιάτο δεν ειδα :(

ΦΟΥΛΗ είπε...

ωραιο μου ακούγετε αλλά πολύ ντομάτα αδερφέ, και κονκασε και πουμαρο μα και μπελτέ, χόρια τα πιπέρια !!! Βοσνία μου θυμίζει,τες πα θα επιχειρήσω να το κάνω, δεν σου τάζω σημερα αλλά αν με διαολοστειλει ο κυρης μου το κρίμα στο λαιμό σου......
καλημερα σου ειπα ;;;

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Εχε κατά νου πως είμαστε στα όρια της τιμής χοληστερίνης ! Κανόνισε να με στείλεις αδιάβαστη! Θα το δοκιμάσω, αλλά το λάδι δεν το βάζω για βάφτιση!
Αυτό που λατρεύω είναι οι περιγραφές σου!!!!
Φιλί;;;;; Ω, ναι!!!!

Jkoul είπε...

Γιαγιά μου όχι δεν είναι καθόλου βαρύ. Μπέσα σου λέω ντε :-*

Jkoul είπε...

Βάλε κονκασέ μόνο ρε μαλάκα σιγά.. Τελικά το έφτιαξες;

Jkoul είπε...

Είμαι απαράδεκτος μην πεις κουβέντα :-(