13 Ιανουαρίου 2014

Κάτι για τη λιγούρα


Ένα γλυκό που μου αρέσει εξαιρετικά πολύ είναι το Cheese Cake.
Αμερικανίλα θα μου πεις νταξ, αλλά είναι ωραίο, εύκολο και γρήγορο. Οικονομικό δεν το λες αδερφέ γιατί μη λέμε χαζά τώρα μεταξύ μας, το καλό Cheese Cake για να γίνει θέλει μπισκότα Digestive και τυρί σε κρέμα Philadelphia. Ε...αυτό το ρημάδι είναι που όσο να το πεις στο ανεβάζει το κοστολόγιο, αλλά Οκ μωρέ για οικιακή χρήση άντε να σου κοστίσει περίπου...χμ.. κάτσε να δούμε...θέλουμε τα εξής Υλικά:
Για τη βάση:

2 πακέτα μπισκότα
(250 γραμμάρια είναι το κάθε πακέτο με ακριβότερη τιμή τα Παπαδοπούλου στα 1,40€)
250γρ. βούτυρο λιωμένο
(Ξέρεις αυτό που είναι στο χρυσόχαρτο μωρέ η “πλάκα”. Βγαίνει περίπου στα 0,90€)
Για την κρέμα:
3 πακέτα των 200 γραμμαρίων τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια
( η 2 επί 300 γραμμάρια Υπολόγιζε περίπου 1,70€ τα 200γρ.)
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
(αυτό βγαίνει φιξ στα 397γρ. το κουτάκι, αλλά μην πάρεις “μάρκα” έχει και στα ιδία Brands των Super Markets με περίπου 0,95€ το κουτάκι)
Για την επικάλυψη:
1 βάζο μαρμελάδα (καλύτερα να είναι κάποια “κόκκινη” τύπου φράουλα, κεράσι κτλ. Ελεμένα την τελευταία φορά με κάλυψε αξιοπρεπώς μία συσκευασία Spin Span Μαρμελάδα Βατόμουρο 380 γραμμαρίων που μου κόστισε νομίζω 2,50€ αλλά έχει και φθηνότερες στανταράκι )


Άρα έχουμε στο σύνολο: 11€ με 12€ χονδρικά το κόστος, καλά βάλε μίξερ, ρεύματα εργατικά, ΙΚΑ και τα λοιπά. Και η λάντζα; Που το πας αυτό το μαρτύριο κάθε φορά; Και άντε να χεις πλυντήριο πιάτων είσαι σε καλή μεριά, άμα δεν έχεις (σαν και μένα) τον ήπιες αδερφέ... Δε πα να πάρεις κάνα έτοιμο ρε φίλε καλύτερα;
Καλά πλάκα κάνω ξεκόλλα!
Έχει τουλάχιστον 20€ το κιλό να το πάρεις έτοιμο και ξες μπορεί και να ναι πίτα στις σκόνες, τα βελτιωτικά, και όλα αυτά τα σιχαμένα.
Λοιπόν πλύνε χέρια και κοίτα να δεις πόσο εύκολο πανεύκολο είναι.
Βασικά θέλουμε μια φόρμα με αποσυρόμενα πλαϊνά τοιχώματα η 'ένα τσέρκι (τι σου λέω τώρα... άστο αυτό) οπότε φρόντισε να χεις καβαντζώσει από νωρίς από καμία θεία η καμία όμορφη γειτόνισσα. Και σε ταψί να το κάνεις “Δεν έχασε η Βετενιά Βελόνι” μη θαρρείς, απλά δεν βολεύει στο σερβίρισμα και θα σου χαλάει τη μόστρα.
Θα πάρουμε τα μπισκότα και θα τα κάνουμε σκόνη στο πολυκοπτικό. Το βούτυρο σε ένα κατσαρόλι σε μέτρια φωτιά να λιώσει και χώνουμε τα μπισκότα μέσα να φτιάξουμε μια μπισκοτένια “πάστα” σαν στόκος ένα πράμα γίνεται, και θέλει συνεχόμενο ανακάτεμα καθότι “πιάνει” εύκολα στον πάτο της κατσαρόλας. Αυτή την πάστα θα κάνουμε βάση για το γλυκό και θα τη στρώσουμε με τα δάχτυλα μας καλά καλά στο πάτο της φόρμας. Αφού γίνει αυτό καλό είναι να βάλεις τη φόρμα στο ψυγείο να κρυώσει το λιωμένο βούτυρο και να σφίξει. Θα σου εξηγήσω παρακάτω το γιατί..
Μετά πάρε το μίξερ και σε ένα μεγάλο μπολ βάλε τα τυριά και το ζαχαρούχο και χτύπα τα καλά για κάνα τεταρτάκι μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα, την οποία θα αφαιρέσεις και θα στρώσεις καλά καλά στην μπισκοτένια βάση προσέχοντας κατά το σπατουλάρισμα να μην “σηκώνεις” μπισκότο και ανακατεύεται με την κρέμα, για αυτό σου είπα πιο πάνω το μπισκότο θέλει πίεση, καλό πάτημα στον πάτο της φόρμας και ψυγείο μετά.
Τώρα, χώσε το γλυκό στο ψυγείο πάλι και πάρε μια ανάσα γιατί ουσιαστικά θέλεις ένα μεσοδιάστημα περίπου 1-2 ώρες να σφίξει το γλυκό μας μέσα στο ψυγείο. Δεν έμεινε και πολύ μη σκας. Για την επικάλυψη θα κάνεις το εξής. Παίρνεις τη μαρμελάδα και την αδειάζεις σε ένα κατσαρολάκι το οποίο τοποθετείς στο μάτι της κουζίνας. Ο λόγος; Έτσι ουσιαστικά την βοηθάς με τη θερμοκρασία να ρευστοποιηθεί ώστε να μπορέσεις να τη ρίξεις σαν επικάλυψη στο γλυκό.
Βασικά αυτό. Μετά πάλι ψυγείο και είναι έτοιμο.
Μερικά κολπάκια τώρα:
Αν είσαι μερακλής η έχεις χρόνο, τηρουμένης φυσικά πάντα της εποχικότητας, μπορείς να πάρεις φρέσκες φράουλες να τις πλύνεις, καθαρίσεις, κόψεις στη μέση και να καλύψεις την επιφάνεια του γλυκού πριν κάνεις το θεματάκι με τη μαρμελάδα για την επικάλυψη. Οι έτοιμες μαρμελάδες έχουν μέσα (συνήθως) ζελατίνη η οποία θα δώσει αυτή την ωραία γυαλιστερή επιφάνεια στο γλυκό μας.
Κανόνες υπάρχουν αλλά είναι για να εξαιρούνται οπότε η επικάλυψη μπορεί αν είναι ότι γεύση θέλεις δε υπάρχει θέμα με αυτό κανένα.
Αν...λέω ΑΝ είσαι σε διατροφή και σε χουν πιάσει αυτές οι διαολεμένες λιγούρες, (ειδικά μετά τον μεσημεριανό ύπνο) μπορείς να αντικαταστήσεις τα κανονικά με Light προϊόντα και το τυρί με ανθότυρο, αλλά εδώ μπαίνει το ανέκδοτο που λέει:
Το να μπαίνεις σε ένα ζαχαροπλαστείο και να ζητάς προϊόντα διαίτης είναι σαν να μπαίνεις μέσα σε ένα μπουρδέλο και να ζητάς μια αγκαλίτσα.”


Φιλιά
JKoul

8 σχόλια:

VAD είπε...

Καλώς το γείτονα!Βλέπω την κουζίνα σου απ'τον πρωτο όροφο!:)
Και πού'σαι,κάθε φορά που θα μαγειρεύεις κάτι,στέλνε πακέτο κι ενα πιάτο απέναντι σου,στον πρωτο όροφο:)
Καλοτάξιδο το...μαγειρομπλόγκι σου,ρε:)

ΦΟΥΛΗ είπε...

Μπραβο καλό μου μου έλειψαν οι συνταγές σου και ο τρόπος που τις παρουσιάζεις αν και σε βρίσκω λίγο σφιγμένο..
καλή αρχη φιλαράκι μου

Jkoul είπε...

Γεια σου γείτονα! Ευχαριστώ για τις ευχές. Ε με τα πιάτα κάτι θα κάνουμε λοιπόν.... ;-)

Jkoul είπε...

Γατοφιλενάδα το φτιάχνω ακόμη το μαγαζί. Ε με ξέρεις ρε μαλάκα πρέπει να πάρω φόρα... ;-)

ΦΟΥΛΗ είπε...

προφανώς δεν είδες το σχόλιο στο πριν ποστ, τες πα έλεγα αυτό....> πλιζ βγάλε αυτή τη μα@@κια που λέει οτι δεν είμαι ρομποτ, δεν είμαι και το ξέρεις εσύ καλά
και που είσαι ΠΑΡΕ ΦΟΡΑ ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙΣ

ΦΟΥΛΗ είπε...

οκ το έβγαλες αποτι βλεπω ευχαριστώ

Jkoul είπε...

Ω να σαι καλά ρε μωρό! Φιλί και μιουρ μιουρ!

Blogger είπε...

eToro is the best forex trading platform for novice and pro traders.